fbpx
Acasă Diete şi Nutriţie Glutenul – prieten sau inamic pentru sănătate?

Glutenul – prieten sau inamic pentru sănătate?

La televizor, pe internet, printre rafturile cu alimente de la supermarket, la patiserie sau în orice alt context v-ați aflat până acum, este imposibil să nu fi auzit despre gluten. Ei bine, el nu constituie un component alimentar oarecare, lipsit de importanță; din contră.

Ce reprezintă, de fapt, glutenul?

Glutenul se definește, în linii mari, drept o categorie de proteine de origine vegetală, prezentă în cereale: grâu, orz, secară.

Articolul continua mai jos

De ce este important să cunoaștem aceste alimente bogate în gluten?

Inițial considerată o boală a copiilor, ulterior descoperită și la persoanele adulte, boala celiacă (care are și alte denumiri sinonime: enteropatia glutenică, sprue celiac) este o afecțiune caracterizată prin lupta organismului împotriva proteinelor din gluten. Acest atac inițiat de fiecare dată când sunt consumate alimente care conțin gluten, face ca structura intestinului (frontul de bătălie al acestor atacuri) să se deterioreze în timp, având ca rezultat pierderea capacității sale de absorbție a alimentelor. Prin urmare, trebuie să cunoaștem alimentele care conțin gluten pentru a le exclude din alimentație în contextul unei boli celiace.

Cine poate dezvolta boală celiacă?

Din păcate, răspunsul nu este pe deplin cunoscut. Se consideră că 1% din populație este afectată de această boală, bărbații mai frecvent decât femeile, copiii mai frecvent decât adulții. Factorul genetic este, de asemenea, unul important (rude de gradul I care au boală celiacă). De asemenea, prezența altor boli autoimune (diabet zaharat tip 1, tiroidita Hashimoto, sarcoidoza, poliartrita reumatoidă, lupusul eritematos sistemic, etc.) crește riscul dezvoltării bolii celiace.

Care sunt manifestările bolii celiace?

Doar o mică parte dintre cei afectați au manifestările tipice: diaree, scaun cu grăsime, voluminos, păstos, lucios, balonare, grețuri, vărsături, scăderea poftei de mâncare, colici abdominale, toate acestea fiind stâns legate de consumul alimentelor cu gluten. Debutul bolii la copii este în jurul vârstei de 3-4 ani, la aceștia adăugându-se și întârzierea în creștere și dezvoltare. O mare categorie de pacienți au manifestări atipice, acest fapt îngreunând de multe ori diagnosticul. Unii dintre cei afectați de boala celiacă pot să nu aibă simptome.

Există tratament pentru boala celiacă?

Tratamentul recomandat și cel mai eficient este excluderea totală a glutenului din alimentație. Nu se vor consuma deloc grâul, orzul și secara și alimentele derivate, nici măcar în cantități mici. După numai câteva zile de dietă, simptomatologia se îmbunătățește semnificativ. Este important de urmat acest regim alimentar strict, sub îndrumarea medicului curant și a unui nutriționist de preferat, atât pentru prevenirea reapariției simptomelor, dar mai ales pentru prevenirea apariției complicațiilor bolii celiace – dintre care, cancerele tubului digestiv sunt cele mai de temut.

Cu aceste câteva informații oferite, avem speranța că data viitoare când veți citi pe eticheta unui produs alimentar: “conține urme de gluten”, veți înțelege pe deplin semnificația acestei sintagme și importanța sa deosebită în viața cotidiană a celor care se confruntă cu provocările bolii celiace.

Nu uitați:

*Ce reprezintă glutenul

*Alimentele bogate în gluten: grâu, orz, secară

*Ce este boala celiacă

*Tratamentul bolii celiace – excluderea TOTALĂ a alimentelor care conțin gluten

 

Cătălin-Vasile Munteanu

Citeste si

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

15,937FaniÎmi place
634AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI Infecția cu virus hepatitic. Riscuri, prevenție, diagnosticare și tratament

Primeşte la prima oră a zilei cele mai noi ştiri din domeniul medical direct pe email!

Un serviciu oferit de către Feedburner.
Politica de confidenţialitate - https://policies.google.com/privacy

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

Menstruațiile abundente – cauze și tratament

În ciuda faptului că menstruațiile abundente sunt o problemă cu care se confruntă multe...

Anemia hemolitică – cauze, diagnostic, tratament

Anemia Hemolitică cu anticorpi la cald reprezintă distrugerea extravasculară a eritrocitelor legate de anticorpi de tip IgG sau anticorpi de tip...

Arteriopatia cronică obliterantă – cauze, simptome și tratament

Arteriopatia obliterantă a membrelor inferioare este o boală a sistemului circulator, prin care datorită...

Beneficiul exerciţiului fizic în timpul radioterapiei

Fatigabilitatea indusă de radioterapie se definește ca fiind o senzație de oboseală fizică, emoțională...

Din ce cauză apare sindromul Down? Simptomele și semnele sindromului Down

Ce este sindromul Down? Sindromul Down este cea mai frecventă și cea mai bine...

Pielonefrita – boala care afectează tractul urinar

Rinichii sunt organele care au un rol important în formarea și eliminarea urinii. Pielonefrita este...