fbpx
Acasă Sănătate şi Prevenţie Ateroscleroza coronariană - Cum ținem sub control principala afecțiune ce poate duce...

Ateroscleroza coronariană – Cum ținem sub control principala afecțiune ce poate duce la infarct miocardic

Ateroscleroza coronariană – Cum ținem sub control principala afecțiune ce poate duce la infarct miocardic

Ce este ateroscleroza coronariana

Ateroscleroza este procesul prin care organismul depune în pereții vaselor de sânge, în principal al arterelor, colesterol , polizaharide, sânge și constituenții acestuia, țesut fibros și depozite de calciu. Aceste depuneri ajung să îngusteze pereții vaselor, putând să se ajungă la boli pe care cu toții le știm deja: infarct miocardic, insuficiență cardiacă, accident vascular cerebral, insuficiență renală. În prezent studiile arată că bolile cardiovasculare constituie principala cauză a mortalității în peste 50% din cazuri, din care în 80-90% datorită aterosclerozei vaselor ce irigă inima, în 15-20% aterosclerozei vaselor de la nivelul creierului.

Ateroscleroza coronariană afectează arterele coronariene, cele care au rolul de a asigura necesarul de oxigen miocardului ( “mușchiului inimii”). Dacă aceste artere sunt îngustate are loc diminuarea fluxului de sânge spre miocard. Așadar inima ajunge să fie lipsită de oxigen și de substanțele vitale de care are nevoie ca să funcționeze în condiții normale, acest fapt putând cauza infarct miocardic.

Care sunt factorii de risc in cazul aterosclerozei coronariene

Studiile epidemiologice au evidențiat numeroși factori care contribuie la apariția și progresia aterosclerozei. Înaintarea în varsta, sexul și predispoziția genetică sunt factori neinfluențabili. Deși sexul masculin este un factor de risc important, ateroscleroza este o problema majoră și pentru femei, riscul crescând în cazul utilizării contraceptivelor orale si după menopauză. De regulă, simptomele apar cam cu 10 ani mai târziu ca la bărbați.

Hipertensiunea arterială (valori peste 135 mm Hg pentru sistolică si peste 90 mm Hg pentru diastolică – persistent) este un factor de risc major pentru bolile cardio-vasculare, iar tratamentul eficient al acesteia duce la scăderea riscului.

Nivelul crescut al colesterolului este principalul factor de risc al apariției aterosclerozei, în special fracțiunea LDL.

Alți factori de risc în cazul aterosclerozei : fumatul , obezitatea și sedentarismul. Combaterea sau corectarea lor prin mijloace specifice scad riscul dezvoltării sau progresiei aterosclerozei.

Factori de risc nemodificabili:

 • vârsta înaintată
 • sexul masculin
 • istoric familial

Factori de risc modificabili, independenți :

 • hipertensiunea arterială
 • nivelul crescut de colesterol
 • fumatul
 • toleranța alterată la glucoză
 • obezitatea
 • sedentarismul

Care sunt simptomeleate aterosclerozei coronariene

Afecțiunea coronariană majoră, respectiv infarctul miocardic acut, se poate manifesta prin anumite simptome specifice. Durerea în spatele sternului, cu durata de cca 20 minute, intensă, aparută în repaus, cu “senzația de moarte iminentă”, însoțită de transpirații și de anxietate (senzația de frică) ar trebui să atragă atenția unei urgențe majore și pacientul (sau familia) să cheme Serviciul Medical de Urgență.

 Ateroscleroza coronariana cum o previi

Schimbarea stilului de viată este esențială în cazul unui bolnav de ateroscleroză. Reducerea factorilor de risc joacă un rol important in încetinirea evoluției afecțiunii și în apariția complicațiilor. Iată ce schimbări ar trebui să facă un pacient după ce primeste diagnosticul de ateroscleroză:

 • Să renunțe la fumat – tigările dăunează sănătății arterelor tale
 • Practicarea exercițiilor fizice – stilul de viată sedentar trebuie înlocuit cu unul activ, din care sportul să facă parte. Exercițiile fizice ajută musculatura să folosească oxigenul mai eficient, îmbunătățesc circulația saguină și totodată stimulează dezvoltarea formării naturale a unor vase de sânge sănătoase. Sportul reduce, de asemenea, si tensiunea arterială. O jumatate de ora de sport pe zi este suficientă pentru ca efectele să se vadă.
 • Adoptarea unei diete sănătoase – o dietă sănătoasă pentru inimă este una bazată pe fructe, legume și cereale integrale, dar săracă în carbohidrați rafinați, în zaharuri, grăsimi saturate și sodiu.
 • Atingerea si menținerea greutătii ideale – kilogramele în plus favorizează problemele cardiovasculare așa că trebuie neapărat să scapi de ele, mai ales dacă suferi de ateroscleroză.
 • Estomparea stresului – stilul de viață agitat și stresul contribuie la evoluția rapidă a aterosclerozei. Practicarea exercițiilor de respiratie si a tehnicilor de relaxare poate fi de ajutor.

Grozea Daniela-Maria 

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

15,305FaniÎmi place
584AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI Factori generatori ai cirozei hepatice, Simptome, Tratamente

Primeşte la prima oră a zilei cele mai noi ştiri din domeniul medical direct pe email!

Un serviciu oferit de către Feedburner.
Politica de confidenţialitate - https://policies.google.com/privacy

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

Varicele, una dintre cele mai întâlnite boli din lume

Varicele reprezintă una dintre cele mai întâlnite boli în lume şi afectează peste 50%...

Dependența de internet – diagnostic și terapie

Internetul este o prezență din ce în ce mai constantă în viața tuturor, fapt...

Anemia hemolitică – cauze, diagnostic, tratament

Anemia Hemolitică cu anticorpi la cald reprezintă distrugerea extravasculară a eritrocitelor legate de anticorpi de tip IgG sau anticorpi de tip...

Beneficiul exerciţiului fizic în timpul radioterapiei

Fatigabilitatea indusă de radioterapie se definește ca fiind o senzație de oboseală fizică, emoțională...

Facelift prin acupunctură. Alungă ridurile de pe fața ta!

Facelift prin acupunctură. Alungă ridurile de pe fața ta! Dacă experiența și înțelepciunea vin...

Un cancer tipic masculin: cancerul de prostată – simptome, diagnostic, tratament

Diagnosticul de cancer îți schimbă iremediabil perspectiva asupra vieții. Dintr-o dată, lucrurile care ieri...