Diferențele dintre artroză și artrită și cum se pot identifica fiecare

Printre bolile care pot să ridice nelămuriri în rândul pacienților prin prezența simptomelor asemănătoare se numără artrita și artroza. Deși seamănă, acestea se diferențiază prin mai multe trăsături.

Artroza este boala prin care articulaţiile își pierd funcția și structura se alterează treptat, cu trecerea timpului. Aceste modificări se caracterizează prin pierderea integrităţii cartilajului articular, cu creșterea în volum a structurilor osoase și formare de os, afectând şi formațiunile periarticulare (ligamente, tendoane, muşchi, capsulă). Vârsta este factorul corelat cel mai mult cu artroza, iar dovada radiografică a artrozei este prezentă la majoritatea persoanelor peste 65 de ani.

Factori de risc
• Sexul: femeile, până la menopauză, au mai puține șanse să dezvolte o artroză. Afectarea predominant la nivelul genunchiului și a mâinii este mai mare la femei, iar la bărbați sunt mai frecvent afectate articulațiile bazinului. Incidenţa diferită după 50 de ani între sexe poate fi rezultatul deficienţei post-menopauză de estrogen.
• Predispoziţia genetică: este de două ori mai probabil ca artroza să apară la rudele de gradul întâi.
• Obezitatea este asociată cu un risc ridicat pentru artroză, mai ales la nivelul genunchiului. Creşterea forţelor mecanice asupra articulaţiilor care suportă greutatea reprezintă factorul principal ce conduce la degradarea şi deformarea articulaţiilor, scăderea ponderală ameliorând simptomatologia.
• Printre cauzele care determină apariția artrozei se numară și unele afecțiuni. De exemplu, artroza de la nivelul genunchiului este „facilitată” de tulburările endocrine, de menopauză (la femei), de disfuncții metabolice (în special când este vorba de minerale), de deformări posturale (cum ar fi scolioza, cifoza, cifoscolioza etc.)
• Fumătorii au un risc crescut de deteriorare a cartilajului de la nivelul articulației tibiofemurale, și nu numai. De asemenea, fumătorii au procente mai mari în privința durerii, comparativ cu bărbații care nu fumează.
Simptomele apar, de obicei, între vârsta de 40 și 50 de ani, cu toate că ele se pot manifesta și mai devreme.
• Durerea – pacienţii descriu durere ce apare în timpul activităţilor zilnice, în timpul efortului fizic, sprotiv, dar aceasta scade în intensitate în momentul repausului. În perioadele în care toate simptomele cresc, poate sa apară și durerea în timpul nopții.

• Scăderea capacității de mișcare este un alt simptom predominant, fiind legată de nepotrivirea suprafeţelor articulare sau de diminuarea spaţiului în structura articulațiilor, iar cu timpul apare și scăderea dimensiunilor mușchilor din jurul articulațiilor. În final se reduce gradul de utilizare al articulațiilor respective, pacienţii având probleme în desfăşurarea activităţilor zilnice.

- Articolul continua mai jos-

În cazul oricărei forme de artroză, doctorul tău îți poate prescrie un tratament medicamentos. Acesta include, de obicei, mai multe medicamente pentru a trata artroza, cum ar fi:
• Acetaminofenul (paracetamolul)
• Antiinflamatoarele nesteroidiene: ibuprofen și naproxen
• Duloxetin – în mod normal, este folosit ca un antidepresiv, însă acest medicament este aprobat și pentru a trata durerea cronică
• Creme pentru artroză – medicul îți poate prescrie analgezice cu aplicare locală; acestea sunt creme sau geluri care pot fi aplicate direct pe piele, pe zona afectată. Ingredientul principal din aceste creme pentru artroză este de obicei eucaliptul, care stimulează terminațiile nervoase și distrage atenția creierului de la durerea articulară.
Artrita reprezintă o inflamație la nivelul articulațiilor, care apare pe măsură ce cartilajul lor se uzează. Ulterior, osul se deformează, iar articulația își pierde capacitatea de a mai face mișcări ample.
Factori de risc
• Ereditatea – dacă există cazuri de artrita în familie, crește șansa ca această boală să apară și la urmași.
• Sexul – femeile sunt mai predispuse la apariția artritei, spre deosebire de bărbați.
• Loviturile – persoanele care s-au accidentat în zona articulațiilor ( așa cum este și cazul sportivilor), sunt mai predispuse la a face artrită.
• Obezitatea – greutatea în exces pune presiune pe articulații, în special în zona genunchilor, a șoldurilor și coloanei, astfel fiind luată în considerare drept factor de risc

Simptome
• Dureri articulare
• Scăderea capacității de a mișca articulația
• Umflături în zona articulațiilor afectate
• Sensibilitate crescută
• Senzație de căldură strict la nivelul articulațiilor afectate

Deși artrita nu poate fi prevenită în toate cazurile – precum cea transmisă pe cale ereditară – există totuși câteva obiceiuri care pot fi de ajutor în prevenirea unor forme de artrită:
• Practicarea sportului în mod regulat – mișcarea nu doar că ajută la creșterea susținerii realizate de mușchii din jurul articulațiilor, ci și la controlul greutății. Mersul cu bicicletă, înotul și chiar mersul pe jos pot fi incluse în programul zilnic de exerciții.
• Controlul greutății – greutatea în exces pune presiune pe încheieturile de la nivelul genunchilor, așa că menținerea unei greutăți normale poate ajuta la prevenirea artritei, dar și la reducerea durerilor.
Diagnosticarea artritei se face cel mai bine de către un medic specialist, în urma unui control și a unor investigații specifice. Însă pentru a scădea din intensitate temporar durerile, ca remediu acasă, aplicarea unor comprese calde sau reci poate ajuta. Căldura reduce rigiditatea, în timp ce compresele reci reduc senzația de strângere și durerea.

Octavia Morari

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari