Criză de citostatice la Institutul Regional Oncologic din Iași

Criză de citostatice la Institutul de Oncologie din Iaşi! Mai multe medicamente, care fac parte din schema standard de chimioterapie, lipsesc din farmaciile spitalului.

Această problemă nu este întâlnită doar la Iaşi, ci este una care se regăseşte la nivel naţional, a declarat pentru postul nostru de radio prof dr. Gabriel Dimofte, directorul medical al Institului de Oncologie din Iaşi: „Lipsesc mai multe medicamente, în cea mai mare parte dintre ele nu sunt medicamente scumpe, sunt medicamente de uz comun şi care fac parte din scheme terapeutice de bază. Lipsesc şi anumite antibiotice, anestezice, lipsesc foarte multe medicamente, care stocurile noastre încep să fie îngrijorătoare . La unele mai avem stocuri foarte mici. Mişcarea lor este importantă pentru că o parte dintre ele sunt parte componentă a protocoalelor de tratament în cancer, la pacienţii cu tumori şi mai ales la bolnavii cu patologii oncologice hematologice.”

Prof dr. Gabriel Dimofte a mai spus că din cauza lipsei anumitor citostatice unii pacienţi ar putea fi nevoiţi să se transfere în centre din străinătate pentru a-şi continua tratamentul: „O parte din medicamente se pot înlocui sau sunt înlocuite. Noi informăm pacienţii că schemele nu sunt întotdeauna standard sau încercăm să adaptăm mai bine schemele pentru un maxim de beneficiu pentru pacienţi. Problema mare este la hemato-oncologie unde, medicamentele din schema de bază suntem cu stocurile foarte jos. Suntem cu stocurile sub nivelul necesar pentru o lună, astfel încât, probabil, o parte din pacienţi vor trebui să se transfere în alte centre pentru a putea obţine un tratament corect.”
Prof dr. Gabriel Dimofte, directorul medical al Institului de Oncologie din Iaşi, a mai declarat că problema nu este una nouă, fiind cunoscută la nivelul Ministerului Sănătăţii: „Problema nu este nici de astăzi, nici de săptămâna trecută, este o problemă la nivel naţional. Firmele care ne aduc medicamentele în ţară nu au stocuri, în general sutn medicamente care vin din Unifarm. Informăm, săptămânal sau la două săptămâni, Ministerul în legătură cu această problemă şi nu ştim sigur cât de repede se va rezolva, o parte sperăm să se rezolve.”

Această problemă nu este întâlnită doar la Iaşi, ci este una care se regăseşte la nivel naţional, a declarat prof dr. Lucian Miron, şeful Clinicii de Oncologie Medicală de la Institutul de profil din Iaşi. „Aceste medicamente lipsesc, lipsesc la nivel naţional. Sunt medicamente din categoria citostaticelor ieftine, din prima generaţie de chimioterapice. Este în acelaşi timp extrem de uzual şi de neînlocuit pentru schemele clasice. Lipsesc pentru că aici este un mecanism strict economic, aceste medicamente au devenit prea scumpe pentru piaţa românească, probabil, datorită taxelor sau legilor actuale, încât aceste medicamente sunt prea ieftine în România şi ele pot fi exportate. Sunt medic şi mă pricep mai puţin la partea economică. Cert este că nu avem acest medicament, nu le are numai Iaşul, Iaşul a avut o situaţie fericită, până acum, săptămâna asta am avut în stocuri acest medicament. Marea problemă este că nu este în ţară de procurat, furnizorii nu îl au încă în depozit.”
Prof dr. Lucian Miron, şeful Clinicii de Oncologie Medicală de la Institutul de profil din Iaşi, a mai declarat că aceste citostatice sunt foarte de utilizate, iar unele dintre ele nu pot fi înlocuite cu alte medicamente.

- Articolul continua mai jos-

Până în prezent, actualul ministru al Sănătăţii, Victor Costache, nu a putut fi contactat pentru a da explicaţii pe acest subiect.

Sursa

Cancer – care sunt semnele de avertizare în primele 5 tipuri de cancer?

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari