Cancer la ficat: consumul de cafea reduce riscul la jumătate

Conform unui nou studiu, o cană de cafea, dimineața, ar putea reduce la jumătate riscul de a dezvolta un cancer la ficat. Ceașca de cafea poate oferi, deci, un beneficiu mai mare decât trezirea.

Conform acestui nou studiu, cafeaua poate adăuga un punct esențial pe lista efectelor benefice pe care le are. Prezentat deja ca un leac pentru obezitate, un adevărat elixir al tinereții sau ca o băutură bună pentru inimă … nectarul negru ar proteja ficatul de cancer.

Cercetătorii de la Queen’s University din Belfast spun că o cană de cafea, dimineața, reduce riscul de a dezvolta cancer la ficat. Dr. Una McMenamin a explicat la conferința Institutului Național de Cercetare a Cancerului (NCRI), organizată la Glasgow, între 3 și 5 noiembrie: „Concluziile noastre sunt liniștitoare, deoarece cafeaua poate avea efecte benefice asupra sănătate. ”

Studiul spune ca ai putea reduce simțitor riscul de a dezvolta cancer
Cercetătorii din Belfast a descoperit că băutorii de cafea au jumătate din riscul celui mai frecvent tip de cancer.

Cafeaua combate dezvoltarea celulelor canceroase

- Articolul continua mai jos-masca medicala

Oamenii de știință au examinat starea de sănătate a aproape 500.000 de oameni, dintre care trei sferturi au consumat cafea (365.157 de participanți). Ei au descoperit că pasionații de cafea prezentau 50% mai puține riscuri să aibă carcinom hepatocelular, cel mai frecvent cancer de ficat primar la adulți. Analizele au inclus și consumul de alcool, fumatul și obezitatea. Potrivit echipei, riscurile scad cu 13% la fiecare ceașcă băută zilnic.

Autorul principal al cercetării, Kim Tu Tran, a detaliat mecanismul care ar putea explica acest efect benefic: „Cafeaua conține antioxidanți și cofeină, care pot proteja împotriva cancerului”. Semințele plantei de cafea conțin polifenoli, cunoscuți pentru rolul lor de antioxidanți.

Cu toate acestea, avertizează expertul, „consumul de cafea nu este la fel de protector împotriva cancerului de ficat, precum renunțarea la fumat, reducerea consumului de alcool sau pierderea în greutate”.

Cancer la ficat –  nicio diferență între cafeaua instant, cafeaua clasică și cea decafeinizată?

Unii oameni de știință au suspectat cafeaua instant că ar putea să fie cancerigenă, datorită nivelului ridicat de acrilamidă. Însă studiul universitar irlandez a stabilit că riscul de carcinom hepatocelular a fost la fel de scăzut cu o cană de cafea instant, ca și în cazul cafelei clasice sau al celei decafeinizate.

Cercetătorii susțin că o cană de cafea conține mai mulți compuși anti-cancer, între care și acidul clorogenic, care poate împiedica divizarea celulelor canceroase.

În timp ce cafeaua pare să protejeze ficatul de tumori, echipa nu a găsit nicio legătură între băutură și alte tipuri de cancer digestiv, cum ar fi cele de intestin și de stomac.

Carcinomul hepatocelular: cum se dezvoltă boala?

- Articolul continua mai jos-

Conform unui studiu din 2011, 8 din 10 pacienți cu cancer hepatic sunt bărbați, iar vârsta medie a pacienților este de 63 de ani.

Carcinomul hepococular este cel mai frecvent cancer de ficat. Se dezvoltă din celule specifice ale ficatului, numite hepatocite.

Cancer la ficat: care sunt simptomele?

Cancerul hepatic a fost mult timp asimptomatic. De obicei este descoperit în timpul altor examene.

Cu toate acestea, poate provoca într-un stadiu avansat:

  • dureri abdominale
  • balonare;
  • pierderea poftei de mâncare
  • pierdere în greutate inexplicabilă
  • greață;
  • vărsături;
  • oboseala generala
  • icter în piele și ochi
  • o masă în regiunea ficatului, detectabilă la palpare.

Video recomandat

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari

Cele mai citite articole în ultima săptămână

Picioarele umflate – trei leacuri naturiste din bătrâni

Picioarele umflate sunt nu doar inestetice, ci și dureroase. Membrele inferioare sunt predispuse la umflături şi inflamaţii, deoarece sunt organele care trebuie să suporte...

LIPSA DE FIER ÎN ORGANISM – ce boli provoacă și ce alimente o combat

Lipsa de fier în organism (sau carența de fier) poate genera boli grave cum ar fi anemia feripiva. Când nivelul fierului din organism scade...

Febra albă la copii – când apare și ce poți face ca să scapi de ea

Ai auzit vorbindu-se despre febra albă sau febra roșie? Vine sezonul rece, iar odată cu acesta se întețesc cazurile de viroze și răceli în...

Pietrele la rinichi – cum le poți elimina printr-o metodă naturistă

Pietre la rinichi tratament naturist - Nu de puține ori v-ați dorit să aflați care sunt cele mai eficiente tratamente naturiste pentru o boală...

Indicaţiile şi contraindicaţiile apelor termale în tratamentele balneare

Indicaţiile şi contraindicaţiile apelor termale în tratamentele balneare Pentru că beneficiile apelor termale sunt în mare cunoscute, am încercat cu ajutorul doamnei dr. Maria Nădejde,...