Bolile sezonului rece – între mit și adevăr

Afirmații despre bolile sezonului rece – între mit și adevăr. Întotdeauna în rândul populației generale a existat o cultură aparte de sănătate în ceea ce privește sezonul rece al anului.

Maladiile specifice acestei perioade sunt printre cele mai comune, manifestându-se la toate vârstele și cu regularitate pentru majoritatea dintre noi. Această cultură reprezintă de fapt un amalgam de principii de care mulți dintre noi țin cont atât pentru a preveni bolile sezoniere, cât și pentru a le trata. De la a te „îmbrăca mai gros ca să nu răcești” pâna la a lua suplimente cu “vitamina C pentru imunitate”, aserțiunile din mentalitatea noastră despre perioada rece nu sunt deloc puține.

Însă cât de plauzibil este fiecare principiu în parte? Ce este doar un mit nedemonstrat și ce este adevăr? În cele ce urmează vom analiza și evalua prin lupa științei medicale câteva dintre cele mai comune astfel de afirmații.

Mit sau adevăr – Îmbrăcămintea neadecvată crește riscul de apariție al bolilor respiratorii

Este bine-cunoscută practicarea „înfofolitului” în această perioadă, mai ales în cazul copiilor. Scopul la care ne gândim nu este doar de a ne asigura un confort termic adecvat, dar și acela de a preveni răceala, gripa sau alte probleme asemănătoare.
Însă marea majoritate a bolilor sezonului sunt de natură infecțioasă și de cele mai multe ori necesită o expunere contagioasă pentru a le dezvolta, nu contactul în sine cu temperaturi scăzute. Prin urmare, ideal este să avem o vestimentație care să ne asigure o temperatură de confort, evitând atât senzația de prea frig cât și supraîncălzirea.
Sezonul rece predispune la boli specifice prin mecanisme variate, dintre care multe sunt încă insuficient înțelese sau caracterizate. Scăderea umidității aerului, rezistența scăzută față de mediu a patogenilor în restul anului sau creșterea aglomerațiilor sunt doar câteva explicații posibile. Putem afirma că expunerea ocazională la frig mai accentuat, câtă vreme nu provoacă un disconfort semnificativ, nu reprezintă un factor de risc pentru astfel de boli.

- Articolul continua mai jos-

Mit sau adevăr – Antibioticele pot trata virozele

De la început vom preciza că este un mit, unul din păcate extrem de răspândit în rândul populației. Așa cum sugerează și denumirea lor, virozele sunt cauzate de acțiunea virusurilor sau a agențlor patogeni virali. Aceeași situație se întâlnește și în cazul gripei. Antibioticele reprezintă o clasă de medicamente care țintesc doar populații bacteriene, prin urmare nu sunt folosite decât în infecții cauzate de aceste microorganisme. Termenul de microb este aproximativ sinonim celui de bacterie. Utilizarea neadecvată la nivel global a antibioticelor constituie o cauză majoră a apariției rezistenței microbiene la acești agenți terapeutici.
Pentru răcelile simple nu există un tratament specific, însă sistemul imunitar al gazdei combate infecția de regula, în câteva zile. Tratamentul medicamentos obișnuit este de fapt unul simptomatic, care urmărește ameliorarea manifestărilor asociate precum tusea, febra sau secrețiile nazale excesive, și care nu permit desfășurarea normală a activităților zilnice.

Mit sau adevăr – Vitamina C previne apariția răcelilor

Vitaminele reprezintă compuși organici fără o valoare nutritivă propriu-zisă, dar care sunt necesari corpului nostru în cantități mici pentru buna sa funcționare. Aportul pentru cele mai multe dintre ele, neputând fi sintetizate de organismul uman în cantități suficiente, este dependent de alimentație. Vitamina C prezintă funcții dintre cele mai variate în organism: favorizarea absorbției fierului, efecte antioxidante, rol în geneza colagenului sau păstrarea integrității oaselor și a dinților, printre altele.
Întrucât este implicată și în funcționarea sistemului imun s-a speculat de-a lungul timpului asupra potențialului ei rol în prevenția sau tratarea bolilor de sezon. Denumirea științifică a acestei vitamine este de acid ascorbic, și face referire la capacitatea compusului de a preveni și trata scorbutul (boală frecventă în trecut, mai ales la marinari, manifestările sale incluzând letargia, durerile musculare și sângerările gingivale). S-au realizat numeroase studii medicale care să evalueze impactul actual al suplimentelor cu acid ascorbic asupra stării generale de sănătate. Cu toate acestea, cele mai recente analize ale diferitelor cercetări publicate nu sugerează existența unor efecte benefice semnificative, cel puțin nu la persoanele cu un stil de viață obișnuit. Faptul că boala scorbut, manifestarea principală a deficitului de vitamina C, este rareori întâlnită în ziua de azi, sugerează existența unui aport adecvat din alimentație pentru majoritatea dintre noi. Consumul suplimentar de vitamine și minerale pentru îmbunătățirea stării de sănătate este un subiect controversat la ora actuală. În general, dovezile disponibile sugerează absența unor efecte benefice semnificative în cazul multor substanțe sau eventual doar scăderi reduse ale ratelor de îmbolnăvire.

Mit sau adevăr – mierea are efecte antitusigene

Mierea a reprezentat întotdeauna un remediu popular în diverse școli de medicină tradițională, nu doar pentru tuse. Ca simptom, acesta prezintă particularitatea de a necesita adeseori tratament separat în cadrul diverselor boli respiratorii. Tratamentul obișnuit constă în administrarea de pastile speciale cu efecte antiinflamatorii, multe dizolvabile în cavitatea orală. Adeseori cu un gust dulce și disponibile fără rețetă, pastilele antitusigene sunt printre cele mai consumate produse farmaceutice în această perioadă.
Ca și în cazul vitaminei C, eficiența mierii ca tratament este un subiect intens dezbătut și studiat. Multiple studii sugerează totuși că mierea are efecte benefice comparabile cu cele ale pastilelor antitusigene, atât în cazul adulților cât și al copiilor mai mari, cu condiția să fie de o calitate suficient de înaltă.

silviu murgulețAutor: Silviu Murguleț – voluntar Medici Pentru Tine, Student în anul III – Medicină Generală, UMF “Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca

“Medici Pentru Tine” este un proiect dedicat comunității, un proiect în cadrul căruia studenți și cadre medicale lucrează împreună pentru a oferi publicului larg informații medicale corecte și complete. Deși avem cu toții acces la informație și la surse multiple, de multe ori avem dificultăți atunci când trebuie să o selectăm. Din acest motiv, conferințele gratuite Medici Pentru Tine sunt organizate pentru a răspunde la întrebări și pentru a contribui la alfabetizarea medicala a populației. Numele proiectului a provenit din observația faptului că, din nefericire, în ultimii ani sănătatea nu se mai află pe primul loc în rândul priorităților personale.

medici pentru tineAstfel, profesioniști din domeniul medical participă voluntar ca speakeri ai acestor conferințe, în cadrul cărora ei sunt acolo pentru fiecare membru al comunității care poate nu își găsește mereu timp pentru a se preocupa de sănătatea sa. De asemenea, departamentul MPT Pedi se ocupă de informarea părinților și a copiilor, pentru o viata familiala sănătoasă iar comunitatea online
oferă aceleași beneficii în format electronic. Împreună dorim să construim o comunitate clujeana, și chiar românească, sănătoasă și corect informată.

- Articolul continua mai jos-

Citește și Tuse, strănut, nas înfundat. Răceală sau Gripă?

Bolile sezonului rece – Bolile sezonului rece – Bolile sezonului rece – 

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari