fbpx

Durerea pelvină – semne pe care nu trebuie să le neglijezi

Durerea pelvină este frecventă și nu trebuie neglijată. Ea poate ascunde o patologie gravă. Iată motivele pentru care trebuie să vă îngrijoreze.

Durerea pelvină – diferențiază durerile acute sau cronice

La un moment dat în viața lor, multe femei suferă de dureri pelvine. Acestea trebuie să le diferențieze de durerile perineale. Mulți pacienți le confundă, dar durerea pelvină este situată între zona pubiană și ombilic și poate afecta și femeile, și bărbații.

Există două tipuri de dureri pelvine: acute sau cronice. În primul caz, durerea este bruscă. Aceasta este o senzație neobișnuită. Este un motiv frecvent de consultare urgentă, deoarece femeile nu le pot ameliora și sunt îngrijorate de apariția lor.

Spunem că durerile pelvine sunt cronice, atunci când sunt resimțite mai mult de trei luni.

- Articolul continua mai jos-

Cronică sau acută, atunci când durerea pelvină apare este necesar să se consulte medicul, pentru identificarea cauzei durerii și a exclude orice afecțiune gravă.

Ce boli poate indica

Primul lucru care trebuie stabilit este dacă durerea este ciclică, adică dacă este corelată cu ciclul menstrual. Dacă acestea țin și de aspectul menstrelor, se vor face și alte examene. Când durerea pelvină este legată de ciclul menstrual, acesta poate fi un semn al sindromului premenstrual, dismenoreei funcționale, dar uneori, de asemenea, al unei boli mai debilitante, cum ar fi endometrioza, etc. Ea poate fi, de asemenea, manifestarea altor boli, cum ar fi un fibrom al ute0rului sau o tumoră a ovarului.

Doamnelor, gândiți-vă la endometrioză

Unele femei suferă de dureri pelvine cronice asociate cu alte simptome. La început, femeile suferă doar în perioada menstruală, iar apoi situația se înrăutățește în timp și au și dureri în timpul actului sexual, în timpul defecării. Mai mult, durerea este cel mai frecvent simptom al endometriozei.

Boala poate duce, de asemenea, la probleme de urinare, dureri abdominale, dureri inferioare de spate etc. Durerea cu care se confruntă pacienții cu endometrioză este adesea invalidantă și are un impact semnificativ asupra vieții lor de zi cu zi. Astăzi, această boală afectează una din zece femei.

Colposcopia – metodă de diagnosticare a leziunilor precanceroase ale colului uterin

Un semn al bolilor inflamatorii cronice

Durerea pelvină poate fi, de asemenea, un semn al unei tulburări digestive, care afectează funcția intestinului. Aceste dureri pot fi uneori legate de o boală inflamatorie cronică intestinală. Printre ele se numără: boala Crohn, colita ulceroasă etc. Tulburările de tranzit cu constipație alternativă și diaree determină, de asemenea, dureri pelvine.

- Articolul continua mai jos-

În plus, la mulți pacienți, aceste dureri sunt asociate cu balonare, constipație, dificultăți de digerare etc. Interogarea pacientului se dovedește esențială în stabilirea diagnosticului pentru a identifica cu exactitate vechimea și intensitatea simptomelor.

Monitorizați tractul urinar

La unii pacienți, durerea pelvină nu este un semn al tulburărilor ginecologice sau al afecțiunilor digestive, deci este necesar să se stabilească originea lor.

Ele pot fi manifestarea unei afecțiuni urinare. În caz de pielonefrită, infecția poate merge înapoi la rinichi și poate provoca dureri lombare.
Mai mult, în contextul durerii cronice, cistita interstițială se poate manifesta ca durere pelvină. Aceasta provoacă o nevoie urgentă de a urina. Simptomele sunt uneori agravate după consumul anumitor alimente, cum ar fi ciocolată, citrice, alimente picante, roșii etc.

Și dacă ar fi o durere de spate?

În sfârșit, în unele cazuri, originea trebuie căutată în altă parte. Într-adevăr, unii pacienți nu suferă de afecțiuni digestive, urinare sau ginecologice. Cu toate acestea, acești oameni se plâng și de durere în zona pelvină. Atunci, trebuie examinate și alte zone ale corpului.

Când nu găsești nimic, trebuie să explorezi spatele, pentru că aceste dureri pot fi consecința unor tulburări intervertebrale minore ale vertebrei toraco-lombare. În acest caz, durerea este proiectată în zona pelvină, deoarece durerea este resimțită la o distanță de zona afectată. Acest sindrom este rezultatul iritării nervilor în regiunea toraco-lombară la vertebrele T12 și L1.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari