Prof. univ. dr. Benedek Imre: „Această Gală a Elitelor Medicale este o mândrie a noastră, o motivare a noastră”

Existența unei profesii nobile – așa cum e cea de medic – este și trebuie să fie jalonată și de momente de recunoștință, la vârf. Un astfel de moment, credem noi, îl reprezintă și Gala Elitelor Medicale, ajunsă, anul acesta, la a 4-a ediție, o ediție națională, dar și cu prezențe internaționale. A fost un eveniment excepțional, care a adus laolaltă cele mai importante nume ale medicinii și învățământului medical din România, dar și din Republica Moldova, Ungaria și Cehia, un eveniment care a consonat perfect cu impozanta și strălucitoarea sală a Palatului Culturii din Târgu Mureș, simbol al stilului Art-Nouveau în arhitectura din Transilvania. Rând pe rând, cei 35 de laureați ai Galei au urcat pe scenă, pentru ca, la final, acad. Ioanel Sinescu – căruia i-a fost conferit Trofeul Hipocrate pentru Excelență în Medicină – să mulțumească pentru excelenta organizare a Galei și să aprecieze în mod deosebit brandul creat de dl. prof. univ. dr. Benedek Imre și colaboratorii săi în realizarea școlii de cardiologie târgumureșene.

În discursul său inaugural, dl prof. univ. dr. Benedek Imre, co-organizator al Galei Elitelor Medicale și co-președinte al juriului – a cărui implicare, în ambele ipostaze, a fost benefică și a dat prestigiu evenimentului – declara:

„Vă voi spune două idei. Una: de ce suntem și de ce devenim elite. Pentru că este o educație profundă. Și educația și munca multă aduc această titulatură. Eu provin dintr-o familie unde tatăl a fost profesor universitar și sunt descendentul unei familii care a făcut primele forme de școală medicală la Cluj și a înființat la Cluj Universitatea de Medicină și tatăl și mama mea au fost generația care a venit în Târgu Mureș și a fondat Universitatea de Medicină. Ei nu au făcut altceva decât că au preluat modelul secular al familiei, care zi de zi lucrează și dorește să contribuie la bunăstarea comunității, a regiunii, a României. A doua idee este adresată tinerilor. Totdeauna să visați! Eu n-am făcut altceva decât că am lucrat, am visat. Un mare profesor mi-a spus: tu n-ai ce să mai stai aicea, că tu n-ai viitor în Târgu Mureș. M-am gândit că dacă ai mei, din 1165, sunt în zonă, de ce nu aș avea. Și uite, am găsit locul și sunt aici și pot să spun că am făcut tot ceea ce am visat, ba mai mult. Multe nu le-am visat. N-am visat că voi putea să văd pe profesorul Sinescu… nu mai spun mai departe, pentru că după aceea uit nume… dar, profesorul Sinescu e generația mea. Domnul profesor a dat exemplul cu dl profesor Proca… Deci n-am visat că voi fi co-părtaș la organizarea acestei gale. Această gală demult și cu mai mare amploare trebuia făcută, pentru că este o mândrie a noastră, o motivare a noastră. Sunt tineri, sus, și este o motivare când ei văd o somitate a cărei carte au citit-o, o văd în viu și se motivează. Eu deja m-am motivat, ca să lucrez mai departe și, uite, și un alt vis mi s-a împlinit.”

Prof. univ. dr. Benedek Imre

Nu întâmplător aminteam aici onoranta prezență a academicianului Ioanel Sinescu, rector al Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București și unul întemeitor al transplantului renal în România. Modelul său, este, fără îndoială, cel care a impulsionat promoții întregi de absolvenți și va continua să impulsioneze generațiile care vin. Despre această relație benefică profesor-discipol, în școala românească de medicină, acad. Ioanel Sinescu spunea:

„Văd atâția medici tineri, aici, atâția oameni care fac lucruri deosebite și care merg bine, într-o țară în care nu toate lucrurile merg la fel. Și spuneam „discrepanță” în sens pozitiv. Și aceasta rezultă din abnegația dv., din munca dv., din ceea ce înseamnă rigoare și chiar sacrificiu, pentru că nu se poate altfel. Mi-a plăcut ce ați spus, dna profesor Benedek, nu se poate altfel, domnule profesor Benedek, nu se poate decât cu sacrificiu și cu dedicație. Îmi aduc aminte de ce spunea Sun Tzu, în urmă cu 2300 de ani, că dacă cineva nu se implică direct și continuu într-o activitate nu poate obține rezultate deosebite. Eu cred că ceea ce a spus Sun Tzu atunci este la fel de valabil și astăzi. Nu se poate să fim medici numai de luni până vineri la ora 12, când se termină programul. Suntem și noaptea, suntem și sâmbăta și duminica, suntem și de Crăciun, și de Anul Nou, și chiar în cele mai plăcute momente pe care le petrecem în familie, dacă telefonul sună – așa cum sună telefonul dv. – pentru că trebuie să mergem la spital și să răspundem suferințelor unui om care are nevoie de noi în acel moment, în alt moment ar fi prea târziu. Atunci trebuie să o facem, și cu foarte mult profesionalism, așa cum foarte frumos ați prezentat aici – și m-a pătruns efectiv prezentarea dv.. Dacă nu facem așa, nu vom obține nimic. Dar noi deja facem. Facem mai mult decât media societății. Părerea mea este că medicina românească este în momentul de față în prim-planul medicinii europene, nu este recunoscut, încă, oficial acest lucru. Un fost președinte al Asociației Academiilor din Europa, până acum un an de zile, mi-a mărturisit între altele că România este recunoscută în Europa și în lume prin două branduri, avem două branduri de țară – medicina și IT-ul. Probabil că sunt mai multe, acestea mi le-a mărturisit mie. Tot dv. spuneați că, odată formați – și nu ne-am format singuri, cineva ne-a format, a muncit pentru noi, cineva ne-a adus la condiția de a putea aborda un pacient cu o dificultate grea și a-i rezolva toate problemele medicale pe care le are, astfel încât să poată pleca în condiții bune din spital – trebuie să returnăm ceva societății care ne-a format prin elevii pe care îi formăm, prin ceea ce lăsăm în urma noastră, prin școala pe care o formăm și prin ajutorul direct pe care îl dăm în pozițiile de medici practicieni și de cadre didactice, în același timp.”

- Articolul continua mai jos-

Acad. Ioanel Sinescu

Trebuie să amintim, aici, faptul că Gala Elitelor Medicale din acest an a fost realizată cu girul științific al unui prestigios for al cardiologiei românești și internaționale, CARDIONET – a Joint Meeting of the Romanian Society of Cardiology and Hungarian Society of Cardiology. Meet-ingul de cardiologie este proiectul de suflet al prof. univ. dr. Benedek Imre, ale cărui cuvinte le reproducem în continuare:

„E greu să vorbești după academicianul profesor Sinescu. Te taie, te pătrunde până la măduva spinării și gândurile greu le pot organiza. Vă mulțumesc domnule profesor pentru cuvintele alese, pentru tot și într-adevăr a meritat toate eforturile, ca să avă auzim nu numai pe dv., dar mai ales pe dv., pe toate elitele medicale românești. Mai am o datorie. Trebuie să vă spun că în momentul când am devenit șef de secție, am spus că în fiecare an fac un meeting al cardiologilor. Acest meeting, CardioNet, a început în primii mei ani de șef de clinică și a reușit să adune elitele cardiologiei românești, ale cardiologiei maghiare, ale cardiologiei europene, ale cardiologiei americane. Și a reușit să mă călăuzească spre gândul că las în urma mea o școală medicală – școală medicală cu profesori activi, șefii mei deja, șefi de lucrări, cercetători, foarte mulți doctoranzi, foarte multe idei pentru care a meritat să primesc atâtea bătăi de la ai mei, de la administrația locală. Înțelepciunea spune: nu-i nicio problemă, dacă supraviețuiești ești câștigător. Iată visul meu s-a realizat, s-a împlinit, dar trebuie să-mi mai fac o datorie. La început am chemat cardiologi de la Societatea Română (de Cardiologie – n.n.), apoi de la Societatea Maghiară (de Cardiologie – n.n.). Pentru unii am devenit cel mai mare ungur românizat, pentru alții cel mai mare maghiar radical, dar astăzi cele două societăți mari organizează meetingul la Târgu Mureș, nu numai pentru societățile română și maghiară, ci pentru toată Europa. Aceasta dacă va prelua școala mea, a meritat să trăiesc. V-am povestit că tata-tata-tata a predat mai departe, lucrând zi din zori și până-n seară, mânându-mă și ducând la școală exemplul personal. Acest exemplu personal – și foarte mult mă mândresc cu aceasta – l-am predat celor cinci fete ale mele. Cele mai mari sunt șefe de promoție și toate cele care au intrat la școală sunt primele în clasă. Vă mulțumesc mult că mi-ați dat posibilitatea să-mi realizez visele”.

Prof. univ. dr. Benedek Imre

Alături de cei 35 de premianți ai ediției din acest an a Galei Elitelor Medicale, la invitația prof. univ. dr. Benedek Imre au urcat pe scenă, pentru a le fi înmânată o diplomă de recunoștință, și doi invitați speciali, reprezentanți ai școlii de medicină maghiare. „Sați-mi voie să-i invit pe cei doi mari reprezentanți ai cardiologiei maghiare, foști președinți, care au fost alături de mine, au fost alături de noi și au făcut această punte, iar în momentul de față unul dintre ei este șeful clinicii de cardiologie a Spitalului Militar Central din Budapesta”, i-a prezentat publicului profesorul Benedek. La rândul lor, cei doi invitați de marcă au luat cuvântul.

„Sunt foarte bucuros să fiu aici și foarte bucuros că am fost invitat. Târgu Mureș este, într-adevăr, un loc de întâlnire pentru oameni de știință, profesori și cercetători, pentru schimbul mutual de idei și mulțumesc pentru organizarea constantă a acestor reuniuni. Este, de fapt, ideea de bază a Uniunii Europene: să lucrăm împreună, să învățăm împreună și cred că, în sensul acesta, putem face și mai mult împreună.”

Prof. univ. dr. Robert Gabor Kiss (Budapesta)

„Aș vrea să spun că sunt foarte onorat pentru primirea acestei aprecieri (diploma – n.n.) și, cum v-a spus și Imre, vom coopera pentru apropierea dintre Societățile Română și Maghiară de Cardiologie și cred că această cooperare va fi încununată de succes. Reuniunea de la Târgu Mureș a fost principalul punct de pornire pentru proiectele noastre comune. Vă mulțumesc.”

Prof. univ. dr. Tamas Forster (Szeged)

- Articolul continua mai jos-

 

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari