Tuse, strănut, nas înfundat. Răceală sau Gripă?

Tuse, strănut, nas înfundat? Toamna este sezonul răcelii și al gripei, iar mulți dintre noi ne punem câteva întrebări: Care este diferența dintre cele două afecțiuni? Este tratamentul cu antibiotice într-adevăr necesar?

Generalități despre răceală și gripă

Răceala și gripa reprezintă infecții virale contagioase ale tractului respirator superior.

Răceala poate fi cauzată de peste 200 de virusuri, rinovirusurile fiind responsabile de aproximativ 50% din cazuri. Alte virusuri care pot cauza simptome asociate răcelii sunt: virusul sincițial respirator, coronarovirusurile și unele virusuri neidentificate. Perioada de incubație pentru răceală este de una până la șapte zile. O răceală durează, în general, o săptămână, dar în funcție de tulpina virală poate să dureze până la două săptămâni.

Gripa , pe de altă parte , este cauzată de infecția cu virusul influenza A, B sau C, cele mai comune fiind tipurile A și B, care sunt incluse în vaccinurile antigripale sezoniere. Comparativ cu răceala, gripa este o infecție respiratorie mai severă , cu o perioadă de incubație de una până la patru zile și cu durata de una- două săptămâni în funcție de severitate.

- Articolul continua mai jos-

Modalitățile de transmitere a virusurilor care cauzează răceala și gripa sunt:

  • pe calea aerului, prin inhalarea picăturilor care conţin virusul (picături Pfluger).
  • contactul apropiat cu o persoană infectată sau atingerea unei suprafeţe contaminate de virus şi apoi autocontaminarea (atingerea gurii, nasului sau ochilor).

Răspunsul imun al organismului:

Prezenţa virusului în organism declanşează răspunsul imunitar al organismului. Întrucât prima barieră de apărare a organismului este mucusul secretat de mucoasele de la nivelul nasului şi gâtului, particulele pe care le inhalăm noi sunt reţinute de această mucoasă. Odată ce virusul a trecut de această linie de apărare, pătrunde în celulă, unde se multiplică, apărând noi virusuri care invadează celulele din jur. Rezultatul răspunsului imun al organismului la invazia virală reprezintă, de fapt, simptomele răcelii și gripei.

Simptomele răcelii și ale gripei

Răceala și gripa prezintă o simptomatologie similară, de aceea pentru a înțelege mai bine diferențele dintre cele două este necesară o prezentare comparativă a simptomelor, după cum urmează în tabelul de mai jos.

Simptome

Răceală

- Articolul continua mai jos-

Gripă

Febră ( cu/fără frisoane)

Rar

moderată/mare

Tuse

ușoară- moderată

-Articolul continua mai jos-

moderată-severă

Strănut

în general, prezent

ocazional

Rinoree/ nas înfundat

În general

ocazional

Durere în gât

în general, prezentă

în general, prezentă

Fatigabilitate și astenie

ușoare-moderate

moderate-severe

Dureri musculare

ocazional, ușoare

moderate-severe

Cefalee

în general nu e prezentă

moderată-severă

Vomă/diaree

Rar

ocazional

Debut brusc

nu; se instalează progresiv

Da, uneori în 3-6 ore

Severitate

Ușoară

Moderată/severă

 

Strănut, rinoree și tuse – acestea sunt simptomele cele mai comune pentru răceală și gripă. Totuși, cum putem să ne dăm seama dacă este vorba despre o răceală sau despre gripă?

Gripa este o infecție respiratorie mai severă, care poate afecta și plămânii, nu doar tractul respirator superior; are debut brusc cu febră înaltă ( 38- 40 grade Celsius), frisoane, transpirații reci și abundente, cefalee si dureri musculare moderate sau severe, fatigabilitate marcată.

O simptomatologie mai severă poate fi întâlnită în rândul sugarilor, copiilor sub vârsta de 5 ani, adulților cu vârsta peste 65 de ani și a persoanelor cu boli cronice, precum astm, afecțiuni cardiace, boala cronică de rinichi, uneori putând duce la complicații fatale.

Complicații ale răcelii și gripei

Suspiciunea de instalare a complicaţiilor apare la următoarelor simptome grave sau neobişnuite în cadrul evoluţiei răcelii şi gripei:

  • febră cu erupţie cutanată
  • durerea toracică, dificultăţi respiratorii sau tuse cu sânge
  • agravarea simptomelor sau lipsa semnelor de ameliorare la o săptămână
  • confuzie mentală
  • secreţii nazale dense de culoare galben-verzui
  • simptome asociate gripei care se ameliorează după care revin cu febră şi înrăutăţirea tusei

Pneumonia este cea mai frecventă complicaţie, apărând mai des la copiii mici şi persoanele de peste 65 de ani, precum şi la persoanele cu alte afecţiuni asociate. Alte complicații care pot apărea sunt: neurologice (meningită, encefalită), respiratorii (infecţii sinuzale, bronşită, pneumonie), cardiace (miocardită) și musculoscheletale (inflamaţii ale ţesuturilor musculare).

Profilaxia răcelii și a gripei

La întrebarea: ʺPutem preveni răceala și gripa?ʺ răspunsul este: ʺDa!ʺ, trebuie doar să urmăm niște reguli simple:

  • spălatul pe mâini cu apă și săpun
  • evitarea contactului cu persoanele bolnave sau suprafețele infectate
  • tuşitul şi strănutul se fac într-un şerveţel, care va fi aruncat ulterior
  • se va evita atingerea ochilor, nasului sau gurii cu mâinile nespălate
  • consumul de alimente bogate în vitamina C: fructe (citrice, căpșuni) și legume (broccoli, ardei gras, conopidă, kale)

Cea mai bună metodă de profilaxie pentru gripă o reprezintă vaccinul antigripal (în cazul răcelii nu există posibilitatea de vaccinare).

Tratamentul răcelii și al gripei

Antibioticele nu reprezintă tratamentul adecvat în cazul răcelii și gripei!

Antibioticele sunt destinate pentru tratamentul infecțiilor BACTERIENE, iar răceala și gripa sunt infecții virale , prin urmare antibioticele nu sunt o soluție în acest caz! Antibioticele se prescriu numai în cazul în care apar complicații ale răcelii sau gripei, de exemplu pneumonia bacteriană.

Dacă ne confruntăm cu o răceală sau gripă este important să bem foarte multe lichide pentru a preveni deshidratarea, să stopăm consumul de alcool și fumatul, să evităm contactul cu alte persoane pentru a nu le contamina.

Printre medicamentele pe care le putem lua pentru ameliorarea simptomelor se numără următoarele:

  • medicamente cu efect analgezic și antipiretic: paracetamol și antiinflamatoare nesteroidiene (ibuprofen, aspirină)
  • decongestionante nazale: pseudoefedrina (contraindicată persoanelor cardiace, hipertensive sau sub tratament cu inhibitori de monoaminoxidază)
  • antitusive și expectorante (în funcție de tipul de tuse: seacă sau productivă)

Medicamentele antivirale, de exemplu Tamiflu (oseltamivir), nu vindecă gripa. Acestea pot ameliora simptomatologia gripei cu condiția să se administreze în primele 48 de ore de la apariția simptomelor.

Concluzii

Tuse, strănut, nas înfundat. Răceală sau Gripă? Răceala și gripa sunt infecții virale respiratorii cu simptomatologie similară. Gripa prezintă debut brusc și simptomatologie mai severă decât răceala, putând duce chiar și la complicații fatale, mai ales în cazul extremelor de vârstă (copii și bătrâni). Vaccinul antigripal reprezintă cea mai eficientă metodă de prevenire a gripei. Antibioticele nu tratează gripa și răceala, ele tratează exclusiv infecțiile bacteriene!

Poza MalinaAutor: Anamaria Mălina Mondoacă, Voluntar în cadrul proiectului Medici pentru tine, Studentă în anul IV- Medicină Generală, Universitatea de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu”, Cluj Napoca
“Medici Pentru Tine” este un proiect dedicat comunității, un proiect în cadrul căruia studenți și cadre medicale lucrează împreună pentru a oferi publicului larg informații medicale corecte și complete. Deși avem cu toții acces la informație și la surse multiple, de multe ori avem dificultăți atunci când trebuie să o selectăm. Din acest motiv, conferințele gratuite Medici Pentru Tine sunt organizate pentru a răspunde la întrebări și pentru a contribui la alfabetizarea medicala a populației.

medici pentru tineNumele proiectului a provenit din observația faptului că, din nefericire, în ultimii ani sănătatea nu se mai află pe primul loc în rândul priorităților personale. Astfel, profesioniști din domeniul medical participă voluntar ca speakeri ai acestor conferințe, în cadrul cărora ei sunt acolo pentru fiecare membru al comunității care poate nu își găsește mereu timp pentru a se preocupa de sănătatea sa. De asemenea, departamentul MPT Pedi se ocupă de informarea părinților și a copiilor, pentru o viata familiala sănătoasă iar comunitatea online oferă aceleași beneficii în format electronic. Împreună dorim să construim o comunitate clujeană, și chiar românească, sănătoasă și corect informată.

Citește și

Imunitatea – definiție și rol. Când scade și cum o creștem?

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari