fbpx
Acasă Sănătate şi Prevenţie Steriletul hormonal (sau dispozitivul intra-uterin hormonal) - efecte secundare și contraindicații

Steriletul hormonal (sau dispozitivul intra-uterin hormonal) – efecte secundare și contraindicații

Folosești steriletul, dar știi care sunt efectele lui secundare și contraindicațiile, atunci când decizi să apelezi la această soluție de contracepție?

Fie că sunt motivate de teama de reacții adverse sau de dorința de a avea mai puține „substanțe chimice” în corpul lor, multe femei nu sunt deschise să folosească steriletele hormonale. Deși temerile care înconjoară acest dispozitiv de contracepție există de un deceniu și jumătate, cât de bine sunt cunoscute efectele secundare ale acestui dispozitiv intrauterin și ce contraindicații are?

Colposcopia – metodă de diagnosticare a leziunilor precanceroase ale colului uterin

Ce este steriletul hormonal?

Articolul continua mai jos

Cunoscut și ca „dispozitiv intrauterin hormonal”, este o metodă de contracepție care presupune plasarea în uter a unui dispozitiv special creat în acest scop. Obiectul în formă de T lungime de 3,5 cm are un rezervor care conține un hormon progestativ. Acest hormon îngroașă secrețiile colului uterin, ceea ce împiedică intrarea spermatozoizilor și, prin urmare, „întâlnirea” acestora cu ovulul și concepția.

Eficiența sa este echivalentă cu toate celelalte soluții hormonale (pastilă, implant), adică 99% dintre femei nu rămân însărcinate în primul an de utilizare, dacă sunt plasate corespunzător.

Poate fi utilizat și terapeutic

Cu toate acestea, obiectul nu are doar un efect contraceptiv. Steriletul poate fi utilizat și terapeutic. Într-adevăr, dispozitivul care reduce endometrul acționează și asupra duratei și abundenței menstrelor, ba chiar ciclul menstrual poate fi oprit total la unele femei. Este, de exemplu, prescris pacientelor care au adenomioză, adică endometrioză internă uterului.

Trebuie montat de un specialist ginecolog

La modul ideal, dispozitivul intra-uterin hormonal trebuie să fie introdus și fixat în uter de către un profesionist în sănătate, cum ar fi medicul de familie, ginecologul sau moașa. Inserarea steriletului nu este dureroasă. Cu toate acestea, femeile care se tem de durere pot lua în prealabil medicamente pentru durere. Odată amplasat, dispozitivul intrauterin va avea efect 5 ani.

Steriletul: efecte secundare cunoscute

Efectele secundare ale steriletului au fost puternic mediatizate în ultimii ani. Multe femei care l-au folosit s-au plâns de dureri de cap, dureri abdominale și modificări ale ciclului menstrual, printre altele. Într-adevăr, dacă pentru unele femei introducerea dispozitivului intra-uterin hormonal și încetarea menstruației intră într-un curs terapeutic dorit, pentru altele dispariția menstrelor este jenantă. Unele femei au dificultăți în a accepta acest tratament din cauza lipsei menstruației.

De aceea, este important ca medicl să discute acest lucru cu pacienta.

A avertiza pacientele cu privire la efectele adverse ale dispozitivului este, de asemenea, recomandată. Pacientele ar trebui informate despre beneficiile și efectele secundare potențiale ale steriletulu de către medicul lor, atunci când aleg contracepția și inserția acestuia.

Acneea, un efect secundar enervant

Pe lângă durerile de cap, durerile abdominale și absența menstruației, persoanele care utilizează un sterilet sunt, de asemenea, nevoite să facă față din nou acneei. După introducerea dispozitivului, unele femei ajung să facă din nou acnee, ca în adolescență. Să ai coșuri când ai 14 ani este în regulă, dar când ai 40 de ani, e cam greu de acceptat. Dar nu toate femeile întâmpină această problemă.

Scăderea tulburărilor de libido și de dispoziție

Alte plângeri vin din rândul femeilor care au întâmpinat dificultăți cu dispozitivul lor hormonal intrauterin, iar acestea includ: libidoul scăzut, anxietatea și depresia.

Totuși, studiile au arătat că nu există nicio legătură aparentă între depresie și folosirea steriletului.

Steriletul – contraindicații

Contraindicațiile pentru dispozitivele intra-uterine hormonale sunt:

  • malformații ale uterului;
  • fibrom;
  • infecții uterine sau tubulare care sunt curente sau recurente;
  • prezența unei boli venerice; steriletul poate fi pus în aplicare numai la 3 luni de la vindecare;
  • sângerare vaginală inexplicabilă
  • femeile care au avut o infecție după naștere cu mai puțin de 3 luni în urmă.
  • dispozitivul nu este recomandat persoanelor care au: cancer de sân, unei tumori (benigne sau maligne) hepatice sau boli hepatice acute (hepatită virală acută)
  • flebita și embolia pulmonară sunt, de asemenea, contraindicații relative.
Citeste si

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

15,921FaniÎmi place
1,180AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI Infecția cu virus hepatitic. Riscuri, prevenție, diagnosticare și tratament

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

Infecțiile tractului urinar te pot ucide

Între infecțiile tractului urinar cu cea mai mare rată de diagnostic, la femei, regăsim...

Ce este sindromul de compartiment – Cauze, simptome, tratament

Ce este sindromul de compartiment? Sindromul de compartiment are loc când apare o creștere...

Moartea unui animal de companie poate provoca tulburări psiho-somatice severe

Moartea unui animal de companie - un doliu care trebuie luat în serios. Câinii...

Cum recunoaștem alergia la înțepătura de insecte?

Alergia la veninul insectelor. Cu venirea primăverii revin și multe insecte, crescând astfel posibilitatea...

Facelift prin acupunctură. Alungă ridurile de pe fața ta!

Facelift prin acupunctură. Alungă ridurile de pe fața ta! Dacă experiența și înțelepciunea vin...

Cancerul de colon, o boală tratabilă

Cancerul de colon este a doua cauză de mortalitate dintre toate tipurile de cancer...