fbpx
Acasă Sănătatea copilului Burnout - și copiii suferă de epuizare

Burnout – și copiii suferă de epuizare

Burnout nu afectează doar adulți. Această adevărată maladie a noului mileniu afectează tot mai mulți tineri și chiar copii, care suferă de epuizare, deoarece se cere prea mult de la ei.

Epuizarea, la copii – o realitate

Înainte-vreme, cel mult un copil pe săptămână ajungea la psiholog, pentru epuizare. Astăzi, spun statisticile internaționale cinci copii ajung la psiholog, pentru burnout, în fiecare săptămână. În 2014, un sondaj realizat de Unicef ​​a dezvăluit că 40% dintre tinerii între 6 și 18 ani suferă de „durere psihologică” și că, de la 12 ani, 30% dintre ei au gânduri suicidare … Fobia școlii, pierderea încrederii în sine, stresul, supărarea… Generația tânără suferă la fel de mult ca și adulții, pentru probleme care ar trebui să fie (doar) ale adulților. De exemplu: 71% dintre copiii de 11-14 ani se tem de șomaj și 63% de sărăcie. Motivele? Ei trăiesc alături de adulți toate traumele lor.

Pe de altă parte, psihologii vorbesc despre megamorfism. Părinții, profesorii – în general, adulții – îi percep pe copii, pe adolescenți ca fiind mai mari decât sunt în realitate și îi încarcă cu sarcini și challenge-uri. Cursa pentru note mari, pentru teme supraîncărcate, discuții despre proiecția viitorului, multe activități extra-curriculare impuse de adulți pentru că, zic ei, numai așa se vor dezvolta abilitățile celor mici, ritmul competițional la care sunt supuși de părinți și profesori, toate acestea epuizează. Mulți copii sunt doar mici soldați buni programți pentru a avea succes. Ei nu suflă niciodată și uită să fie copii. Până clachează!

Detectați semne înainte să pice copilul de epuizare

Epuizarea tinerilor se manifestă prin: epuizare nervoasă și fizică, oboseală mare, dificultăți de adormire, lacrimi la marginea ochilor, iritabilitate, stres permanent, pierderea încrederii în sine și în capacitățile cuiva, introvertire. Uneori, aceste simptome sunt însoțite de dureri somatice, dureri de stomac sau dureri de cap.

Simptomele sunt perceptibile: un copil care nu se recuperează, care se trezește epuizat sau care este epuizat la întoarcerea din vacanță, care plânge pentru un incident benign sau a cărui performanță școlară scade ar trebui să alerteze părinții. Este aceeași spirală ca și la adulți: lucrează intens, face tot ce este nevoie, dar simte că nu este suficient. Copiilor li se acordă obiective de performanță la care nu pot răspunde întotdeauna, ajung să fie consumați de supărare și se prăbușesc atunci când nu au scorul așteptat.

De obicei, epuizarea îi atinge pe copiii conștiincioși și perfecționisti

Sunt implicați, conștiincioși, voluntari, perfecționiști, cerând față de ei înșiși, destul de amabili și sensibili. Pe scurt, au profilul elevului bun. Dar, sub pretextul că au abilități, sunt puși la încercare! Părinții și profesorii le cer mai mult. Pentru un copil care face tot posibilul, această dictatură a notei poate fi foarte destabilizatoare.

Burnout – și copiii suferă de epuizare

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

14,380FaniÎmi place
578AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI Factori generatori ai cirozei hepatice, Simptome, Tratamente

Primeşte la prima oră a zilei cele mai noi ştiri din domeniul medical direct pe email!

Un serviciu oferit de către Feedburner.
Politica de confidenţialitate - https://policies.google.com/privacy

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

Cancerul cerebral – simptome, diagnostic, tratament

Indiferent dacă este benignă sau una malignă - în cancerul cerebral -, o tumoră...

Afecțiunile ORL – probleme ce nu afectează doar copiii

Destul de multă lume, când aude de terminologia de operație ORL, se gândește în...

Arteriopatia cronică obliterantă – cauze, simptome și tratament

Arteriopatia obliterantă a membrelor inferioare este o boală a sistemului circulator, prin care datorită...

Tratamentul intervențional al AVC. Care este protocolul trombolizei intravenoase

Programul de sănătate Acțiunea prioritară pentru tratamentul intervențional al AVC este derulat la nivel...

Bolile limbii: cum să le recunoaștem?

Bolile limbii: cum să le recunoaștem? Bolile gurii pot afecta sănătatea dinților, precum și...

Oboseala și ganglionul subaxial. Află ce legătură există între ele

Oboseala și ganglionul subaxial - ce legătură există între ele? Simțiți uneori o ușoară...