Tulburări de vorbire – când să mergi cu copilul la logoped?

Tulburări de vorbire – când trebuie să mergi cu copilul la logoped? Deprinderea vorbirii este un proces complex în care nu toți copiii progresează în același ritm. Dar de unde știi când să ceri ajutor unui logoped, specialistul în tulburările de limbaj?

Achiziționarea limbajului: câteva referințe importante

Există repere clare pentru dobândirea limbajului: La un an, copilul pronunță primele cuvinte (spune „tată, mamă”). Vocabularul său se lărgește treptat. Include comenzi simple. În jur de 18 luni apar primele „expresii de cuvinte” (de exemplu „partea mamă” sau „copilul mănâncă”). Cuprinde propoziții scurte și simple. La doi ani, spune propoziții scurte și mai complete de 2 până la 3 cuvinte. Include comenzi complexe.

Achiziția limbajului nu este liniară. Copilul învață în același timp sensul cuvintelor, să articuleze și să pronunțe cuvintele, chiar rolul cuvântului, locul cuvintelor în propoziții … Este posibil ca acesta să avanseze pe un aspect, apoi altele, deci dezvoltarea generală a vorbirii nu este întotdeauna ușor de evaluat pentru părinți.

Speranţă pentru părinţii cu copii autişti

- Articolul continua mai jos-

Tulburări de vorbire – când trebuie să mergi cu copilul la logoped?

Unele elemente trebuie să solicite rapid consultarea unui logoped:

  • copilul nu reacționează la numele său, nici la sunete ori cuvinte specifice prin care părinții își cheamă copilul
  • nu arată cu degetul
  • nu se uită la interlocutorul său
  • nu asociază cuvinte la vârsta de doi ani
  • limbajul folosit de copil nu evoluează: se mulțumește cu puținele cuvinte pe care le-a învățat și nu merge mai departe
  • „limba” lui este de neînțeles; cei din jur nu îi înțeleg cuvintele.

Logopedul trebuie abordat, de asemenea, pentru copiii care vorbesc, dar nu vorbesc „bine”. Aceștia sunt copii cu bâlbâială sau cu pronunție defectuoasă.

În aceste cazuri, logopedia este utilă de îndată ce se constată că defectul nu dispare de la sine și, desigur, dacă copilul pare să sufere de dificultăți de vorbire.

Primul pas în managementul tulburărilor de vorbire este o evaluare cuprinzătoare a capacității copilului de a nu vorbi, ca și de a comunica. Logopedul are atunci o idee clară despre gravitatea situației.

Chiar dacă tulburarea limbajului este gravă, este posibil ca totuși copilul să se trateze complet în anii următori.

Logopedul e indicat la orice vârstă

Deși întârzierile în dobândirea limbajului sunt motivul cel mai obișnuit pentru a vedea un logoped, ele nu sunt de departe singurele.

- Articolul continua mai jos-

Tulburările de limbaj pot apărea după un eveniment în viață, cum ar fi tratamentul ortodontic, de exemplu.

Patologii limbajului vorbesc, de asemenea, de afecțiuni care generează disfuncționalități în ceea ce privește limbajul scris – ei sunt cei care monitorizează dislexia și discalculia.

Patologii limbajului acționează, de asemenea, pentru tulburări de vorbire la adulți, vârstnici sau persoane care au pierdut utilizarea vorbirii în urma unui accident vascular cerebral sau care au dificultăți în alimentație ca urmare a îmbătrânirii sau a unei boli neurodegenerative.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari