fbpx
Acasă Sănătate şi Prevenţie Caravană medicală dedicată femeilor din Delta Dunării

Caravană medicală dedicată femeilor din Delta Dunării

Intervenţiile medicale punctuale, pe model de caravană medicală, în zonele defavorizate si izolate din România pot salva vieţi, asta arată rezultatele analizelor ginecologice efectuate pentru 52 de persoane din comuna C.A Rosetti în vara lui 2019.

Consultaţiile gratuite au fost derulate în cadrul proiectului Caravana Sănătăţii Femeii, organizată de către de Asociaţia Letea în UNESCO, în parteneriat cu Caravana cu Medici şi susţinută prin programul StartONG, finanţat de Kaufland Romania şi implementat de Asociaţia Act for Tomorrow.

Consultaţiile au avut loc în cadrul Centru Comunitar Integrat din satul Letea, comuna C.A Rosetti, Delta Dunării, în perioada 10-11 august, în urma lor reieşind că mai mult de jumătate dintre femeile prezente nu au asigurare medicală, ceea ce determină ca vizita la medicul ginecolog să fie doar în sistemul privat sau în urgenţă. Aspecte ca resursele economice scăzute şi lipsa educaţiei de sănătate determină şi ele o prezenţă scăzuta la medic.

Articolul continua mai jos

Din totalul pacientelor consultate, doar şase persoane au declarat că au fost în ultimul an la medicul ginecolog, 11 au fost în ultimii cinci ani, 13 au vizitat medicul între ultimii 5-10 ani, 9 persoane în ultimii 20 de ani şi peste, iar o persoană nu a ajuns niciodată.

În cadrul campaniei au fost recoltate 39 de teste Papanicolau dintre care două au prezentat un aspect normal, 28 au prezentat leziuni inflamatorii iar 9 au suspiciuni ce necesită investigaţii suplimentare. Totodată, medicii au efectuat 45 de ecografii de sân, dintre care 20 au avut un aspect normal, 20 au prezentat leziuni benigne, 4 au prezentat leziuni, cel mai probabil benigne, ce necesită urmărire imagistică strictă iar un caz a prezentat o leziune malignă, confirmată ulterior şi prin biopsie.

‘Ne-am bucurat să putem ajuta femeile din comuna C.A Rosetti să beneficieze de un consult medical ginecologic. Din păcate a fost identificat un caz cu leziuni maligne, însă persoana respectivă s-a prezentat deja în Bucureşti, cu sprijinul Caravanei cu Medici, şi va începe tratamentul. Astfel de intervenţii sunt esenţiale în zonele izolate, de cele mai multe ori fiind singura şansă ca oamenii de aici să fie consultaţi de medici de specialitate’, spune Loredana Pană, coordonator de proiect al Asociaţiei Letea în UNESCO.

Centrul Comunitar Letea este înfiinţat de asociaţia Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis, în parteneriat cu Asociaţia Letea în UNESCO. Până în prezent a găzduit două şcoli de vară pentru promovarea şi conservarea meşteşugurilor deltaice, precum şi prima caravană stomatologică dedicată copiiilor din comuna C.A Rosetti. Pe termen lung, ne-am propus să organizăm diverse activităţi în comunitate, ateliere de educaţie non-formală care să contribuie la scăderea ratei de abandon şcolar din localitate şi să ofere copiilor oportunitatea de a avea acces la o educaţie de calitate şi o viaţă mai bună.

Asociaţia Caravana cu Medici este fondată în 2014 de 5 medici rezidenţi şi îşi propune acordarea de îngrijiri medicale de bază, popularizarea testelor de screening şi informarea persoanelor din mediul rural pentru a obţine o populaţie mai responsabilă şi mai dedicată propriei sănătăţi şi a celor din jur.

Proiectul Caravana Sănătăţii Femeii este finanţat prin programul Start ONG. Start ONG este un program lansat de Kaufland România şi implementat de Asociaţia Act for Tomorrow. Domeniile vizate sunt: educaţie, sănătate, mediu, social şi cultural.

Valoarea totală a programului este de 500.000 euro. Programul Start ONG este cel mai simplificat instrument de finanţare comunitară destinat ONG-urilor tinere şi instituţiilor non-administrative.

Elite Medicale: Prof.Univ.Dr. Theodora Benedek – Excelență în cardiologie

Filmul campaniei poate fi vizionat aici:
https://vimeo.com/367706073

Caravană medicală dedicată femeilor din Delta Dunării Caravană medicală dedicată femeilor din Delta Dunării

Citeste si

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

15,917FaniÎmi place
1,220AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI Infecția cu virus hepatitic. Riscuri, prevenție, diagnosticare și tratament

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

Ce este insuficiența cardiacă și cum se tratează

Ce este insuficiența cardiacă? Insuficiența cardiacă desemnează condiția în care inima este incapabilă de a...

Cum se manifestă glaucomul? Clasificare, factori de risc

Ce este glaucomul? Glaucomul este o afecțiune oculară cronică, de cele mai multe ori...

Ce este lupusul? Cauze, simptome, tratament

Ce este lupusul? Lupusul eritematos sistemic (LES) este o boală cronică autoimună, care...

Ce este osteosarcomul, cea mai frecventă dintre tumorile osoase maligne

Ce este osteosarcomul? Osteosarcomul este cea mai frecventă dintre tumorile osoase maligne, reprezentând 30%...

Cancerul hepatic – semne care trebuie să te alerteze!

Cancerul hepatic - semne care trebuie să te alerteze! Carcinomul hepatocelular este cel mai...

Acneea – Cauze, simptome și remedii. Cum o prevenim?

Acneea este o afecțiune a epidermei, stratul superficial al pielii, apărută ca urmare a...