fbpx
Acasă Info Pacient Imunitatea - definiție și rol. Când scade și cum o creștem?

Imunitatea – definiție și rol. Când scade și cum o creștem?

Cu siguranță mulți dintre noi au început deja să ia diverse vitamine pentru a-și îmbunătăți imunitatea – a început luna octombrie și odată cu aceasta s-a dat și startul afecțiunilor caracteristice sezonului rece -, dar oare știm cu toții despre ce vorbim când vine vorba despre imunitate?

Imunitatea – definiție și rol

Imunitatea reprezintă capacitatea organismului de a se apăra împotriva agenților patogeni: virusuri, bacterii, paraziți și toxine.

Sistemul imunitar este un sistem complex de celule și molecule (anticorpi) al cărui rol este să asigure protecția împotriva agresorilor. Sistemul imun detectează agentul patogen, îl distruge și, foarte important, memorează antigenul (structura straină organismului) pentru a putea reacționa prompt și data viitoare când îl va întâlni.

Articolul continua mai jos

Imunitatea poate fi:

#1 înnăscută sau nespecifică – cu ea ne naștem și nu se modifică pe parcursul vieții

 • prima linie de apărare a persoanelor al căror sistem imunitar nu s-a dezvoltat încă pe deplin sau este subdezvoltat
 • include limfocitele NK (Natural Killer), celulele mastocite, eozinofilele, bazofilele, macrofagele, neutrofilele și celulele dendritice: aceste celule au mecanisme de lucru foarte diferite între ele, dar toate pot elimina și/sau identifica agenți patogeni.

Mod de funcționare: Macrofagele sunt celule care patrulează în corp prin fluxul sanguin (asemănător unor soldați) asigurându-se că agenții patogeni nu au acces prin porțile de intrare ale organismului uman. Odată ce un agent patogen (bacterie, virus, parazit) invadează organismul, macrofagele (soldățeii) se deplasează în țesut pentru a-l înghiți și a-l digera, astfel distrugându-l. În plus, bazofilele (instrumentul de distrugere) sunt celule care secretă histamine, ele trimițând semnale mai multor celule imune cu privire la amenințare, timp în care celulele Natural Killer T (bodygurazii orgsnismului) identifică celulele care nu seamănă cu cele gazdă și eliberează substanțe chimice, care descompun și distrug agenții patogeni.

#2 dobândită sau adaptativă – o caștigăm pe parcursul vieții

 • poate fi obținută într-o formă naturală și activă (când sistemul imunitar păstrează memoria bolilor anterioare, cum ar fi imunitatea activă dobândită natural), o formă naturală pasivă (datorită anticorpilor pre-formați ai mamei, care transferă de asemenea imunitatea naturală dobândită sau imunitatea pasivă la nou-născuți), artificială (prin administrarea de vaccinuri și seruri, numită și imunitate dobândită artificial)
 • include limfocitele B și T

Mod de funcționare: În prezența unui agent patogen (bacterie, virus, parazit) care nu a putut fi distrus cu ajutorul celulelor implicate în imunitatea înnăscută (soldățeii ce se plimbă prin organism) se vor activa celule implicate în imunitatea dobândită, limfocitele B și T (ce se aseamănă cu agenții FBI care își doresc cu desăvârșire să găsească structura străină ce se plimbă prin organism). Activarea acestor celule va ajuta la identificarea agentului patogen și ulterior la eliminarea sa. Un avantaj al imunității adaptative este acela că agentul patogen va fi distrus cu acuratețe și de asemenea, la un contact viitor cu același tip de structură străină, timpul de răspuns va fi mai rapid.

În ce situații scade imunitatea?

Multe situații pot duce la scăderea imunității, ceea ce face ca persoana în cauză să devină imunocompromisă. Aceste situații de imunodeficiență pot varia de la forme ușoare la severe, de asemenea pot fi prezente de la naștere sau dobândite pe parcursul vieții. Câteva exemple de situații asociate cu imunitatea scăzută pot fi găsite mai jos:

 • HIV
 • Cancerul
 • Malnutriția
 • Hepatitele virale
 • Unele tratamente medicamentoase-chimioterapia sau corticoterapia

Semne că sistemul nostru imun este slăbit:

 • Infecții repetate cu agarvarea simptomatologiei
 • Oboseala
 • Tensiunea permanentă

În ce situații crește imunitatea?

Cu toții ne-am dori să avem o imunitate de fier, dar nu în orice situație acest lucru este folositor. Vorbim despre cazul bolilor autoimune sau al alergiilor, când o structură proprie nu mai este recunoscută de către organism ca fiind a sa și începe sinteza anticorpilor (arme) îndreptați spre aceasta .

Hiperreactivitatea sistemului imun este responsabilă pentru următoarele boli sau situații asociate cu boala:

 • Artrita reumatoidă
 • Lupusul eritematos sitemic
 • Scleroza multiplă
 • Tiroidita Hashimoto
 • Vasculitele

Semne ale unui sistem imunitar hiperactiv:

 • Slăbiciune
 • Dureri musculare
 • Tulburări de concentrare
 • Pierderea părului
 • Roșeața pielii
 • Cum să ne creștem imunitatea?

Un organism sănătos își păstrează funcționalitatea datorită unui sistem imunitar competent. Ca urmare, alegerea unui stil de viață sănătos ne asigură o imunitate eficientă.

Câteva obiceiuri simple și la îndemână pe care le putem adopta pentru susținerea capacității optime de funcționare a sistemului imun includ:

 • Evitarea fumatului
 • Mâncatul fructelor și legumelor
 • Practicarea regulată a unui sport
 • Consumul cu moderație al alcoolului
 • Respectarea unui orar corespunzător de somn
 • Încercarea de a reduce stresul zilnic

Autor: ADELINA RACU – voluntar Medici Pentru Tine, Studentă în anul IV-Medicină Generală, UMF “Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca

„Medici Pentru Tine” este un proiect dedicat comunității, un proiect în cadrul căruia studenți și cadre medicale lucrează împreună pentru a oferi publicului larg informații medicale corecte și complete. Deși avem cu toții acces la informație și la surse multiple, de multe ori avem dificultăți atunci când trebuie să o selectăm. Din acest motiv, conferințele gratuite Medici Pentru Tine sunt organizate pentru a răspunde la întrebări și pentru a contribui la alfabetizarea medicala a populației.

Numele proiectului a provenit din observația faptului că, din nefericire, în ultimii ani sănătatea nu se mai află pe primul loc în rândul priorităților personale. Astfel, profesioniști din domeniul medical participă voluntar ca speakeri ai acestor conferințe, în cadrul cărora ei sunt acolo pentru fiecare membru al comunității care poate nu își găsește mereu timp pentru a se preocupa de sănătatea sa. De asemenea, departamentul MPT Pedi se ocupă de informarea părinților și a copiilor, pentru o viata familiala sănătoasă iar comunitatea online oferă aceleași beneficii în format electronic. Împreună dorim să construim o comunitate clujeana, și chiar românească, sănătoasă și corect informată.

Citeste si

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

15,917FaniÎmi place
1,220AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI Infecția cu virus hepatitic. Riscuri, prevenție, diagnosticare și tratament

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

CORONAVIRUSUL ȘI IZOLAREA SOCIALĂ – O PERSPECTIVĂ DE LUPTĂ ÎMPOTRIVA DEPRESIEI

Un articol semnat de Dr. Lavinia Duică, Șef de lucrări la Universitatea “Lucian Blaga”...

Ce este și cum se manifestă premenopauza

Vine o perioadă în viața fiecărei femei când apar o serie de schimbări hormonale...

Iritațiile zonei anale. Ce trebuie știut despre ele. 4 sfaturi de urmat

Iritațiile zonei anale. Subiectul rămâne încă relativ tabu astăzi, cu toate că e o...

Cancerul hepatic – semne care trebuie să te alerteze!

Cancerul hepatic - semne care trebuie să te alerteze! Carcinomul hepatocelular este cel mai...

Gonartroza – Ce este, factori de risc, tratament

Gonartroza reprezintă localizarea reumatismului degenerativ cronic la nivelul articulației genunchiului. Deși este o afecțiune frecventă,...

Necroza aseptică de cap femural – Cauze, simptome, tratament

Necroza aseptică de cap femural apare în momentul în care șoldul nu mai primește...