Boala Addison – cauze, diagnostic, tratament

Boala Addison este o afecțiune rară și puțin cunoscută. Cu toate acestea, numele ei a fost vehiculat în contextul zvonurilor potrivit cărora președintele american John Fitzgerald Kennedy ar fi suferit de boala Addison.

Ce trebuie să știm despre Boala Addison?

Glandele suprarenale – care sunt două glande așezate deasupra rinichilor, fiind de multe ori asemănate cu… pălărie – sunt responsabili de secreția de adrenalină și cortizon.

Cortizonul –  la fel ca șiun alt hormon din aceeași familie, aldosteronul – este secretat în partea periferică a glandei numită „corticală” (de unde și denumirea de „cortizon”). Cortizonul are un rol binecunoscut în reglarea imunității, dar acționează și asupra metabolismului zaharurilor (cortizonul crește zahărul din sânge – glicemia), precum și asupra ionilor.

Aldosterona reglează schimbul de ioni de sodiu și potasiu în rinichi.

- Articolul continua mai jos-

Boala Addison este reprezită, de fapt, o insuficiență a cortexului suprarenal. Prin urmare, induce un deficit de cortizon și aldosteron. Din fericire, tratamentele actuale sunt simple și bine codificate. Totuși, este necesar să fii disciplinat, să respecți întotdeauna tratamentul și protocolul.

Cauzele Bolii Addison

În prima descriere a bolii din 1850 (cea făcută de Dr. Addison), principala cauză de distrugere a zonei corticale a glandei suprarenale a fost tuberculoza, dar nu mai este cazul în prezent.

Principalul mecanism actual de implicare suprarenală pare a fi autoimun, adică un răspuns imun al organismului îndreptat nu către un element străin, ci către un constituent normal al corpului.

Simptomele Bolii Addison

Tratamentul bolii Addison trebuie continuat fără excepție, cu o creștere a dozelor, în unele cazuri. Din acest motiv, este foarte important, atunci când aveți boala Addison, să o raportați în mod sistematic, dacă este necesar.

Simptomele obișnuite ale bolii Addison sunt:

  • o oboseală foarte importantă, fizică și psihică, o adevărată „epuizare”,
  • pigmentare brună a pielii și mucoaselor,
  • anorexie (pierderea poftei de mâncare),
  • o dorință frecventă de sare,
  • diaree,
  • vărsături,
  • dureri abdominale.
  • tensiunea arterială este scăzută
  • tendință de hipoglicemie.

Boala Addison – diagnostic și tratament

Diagnosticul bolii Addison se face în principal în urma unui test de sânge, care arată o scădere a nivelului de cortizon și aldosteron. Când glandele suprarenale sunt stimulate de o injecție de hormoni numită ACTH, nivelul cortizonului și al aldosteronului nu cresc.

- Articolul continua mai jos-

În plus, testul de sânge arată un deficit de sodiu și de potasiu prea mare.

Boala Addison, dacă este lăsată netratată, poate duce la moarte. Întrucât aceasta este o boală cronică, tratamentul trebuie luat pe viață și fără oprire.

Se pune problema înlocuirii hormonilor lipsă cu echivalentul lor în tablete, adică a hidrocortizonului și a fludrocortizonului.

Acest tratament nu este doar continuu, dar trebuie, de asemenea, adaptat în funcție de evenimente.

Într-adevăr, stresul, infecția sau diareea necesită cantități mai mari de hormoni. Prin urmare, este necesară creșterea dozelor în momentul potrivit, în caz contrar, există riscul insuficienței suprarenale acute, care poate duce la o stare de șoc.

Vezi și 59 de afecțiuni pentru care nu e nevoie de bilet de trimitere

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari