Risc de moarte prematură pentru femeile cu circumferința taliei mai mare de 88 cm. Măsurarea taliei este un indicator mai bun al sănătății decât indicele de masă corporală (IMC), potrivit unui studiu realizat de Universitatea din Iowa. Femeile cu vârsta peste 50 de ani cu o circumferință a taliei de peste 88 cm sunt cu 31% mai predispuse să moară mai devreme, chiar și atunci când au un IMC „sănătos”.
După cercetătorii de la Universitatea din Iowa, este mai util să măsurați circumferința taliei unei femei decât să calculați indicele de masă corporală (IMC) pentru a determina nivelul de risc de moarte prematură.
După ce au analizat, timp de mai mult de 20 de ani, date de la aproape 157.000 de femei ajunse la menopauză, cercetătorii au descoperit că femeile cu o circumferință a taliei mai mare de 88 cm aveau 31% mai multe șanse de a muri prematur decât cele cu o circumferință standard a taliei, chiar dacă IMC-ul lor este bun.
IMC: o măsurătoar care nu este atât de eficientă
Oamenii de știință pun la îndoială validitatea măsurării IMC, utilizată în mod obișnuit pentru a evalua excesul de greutate și obezitatea la un individ și recunoscută de Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Ei reamintesc că nu ia în considerare diispunerea grăsimii și nu o deosebește nici de mușchi.
Cu toate acestea, grăsimea, situată exact în jurul taliei, este periculoasă pentru sănătate, deoarece înconjoară organele situate în abdomen. Poate fi responsabil pentru sindroamele metabolice, cum ar fi diabetul de tip 2, colesterolul ridicat, tensiunea arterială ridicată sau riscul bolilor cardiovasculare.
Studiul, publicat în Jurnalul Asociației Medicale Americane din 24 iulie 2019, arată că femeile cu IMC normal și excesul de grăsime abdominală cu un risc precoce de deces similar cu cei cu un IMC de 30 sau mai mult. Echipa universitară din SUA a mai spus că primele două cauze ale decesului prematur printre acești participanți au fost boala cardiovasculară și cancerele legate de obezitate.
Risc de moarte prematură: elementele de evaluare
Profesorul Wei Bao, co-autor al studiului, explică faptul că „persoanele cu greutate normală în funcție de IMC, indiferent de obezitatea lor abdominală, sunt în general considerate normale de către serviciile de sănătate, în conformitate cu liniile directoare în vigoare”. Omul de știință se plânge că „acest lucru ar putea duce la ratarea unor oportunități în programele de evaluare a riscurilor și de intervenție pentru acest subgrup de risc ridicat”.
Se recomandă ca profesioniștii din domeniul sănătății să ia în considerare greutatea persoanei și forma corpului în momentul evaluării sănătății.
Grăsime abdominală: cum să o eviți?
În plus față de circumferința taliei, este posibil să se identifice mai precis dacă abdomenul nostru este are un surplus de grăsime viscerală prin tensiunea arterială și echilibrul lipidic. Pentru a-i reduce prezența, este mai bine să eviți stilul de viață sedentar prin desfășurarea unei activități sportive regulate. De asemenea, trebuie să aveți o dietă echilibrată.
Stresul, de asemenea, provoacă producerea acestei grăsimi viscerale dăunătoare și inestetice. Oamenii deosebit de anxioși secretă mai mult cortizol, un hormon care joacă un rol important în depozitarea acestui tip de grăime. Un alt factor agravant: mulți indivizi stresați au tendința să se… concentreze asupra produselor dulci. Astfel, în perioadele tensionate – atât personal cât și profesional – trebuie acordată atenție activităților de relaxare și somnului, temperând tendința de a mânca excesiv.
Citește mai mult despre stil de viață, sfatul medicului și idei practice.