Ce este leucemia și cum se tratează

Ce este leucemia și cum se tratează. Diagnosticul de leucemie este adesea o lovitură grea. Care sunt diferitele tipuri de leucemie? Care este specificul fiecăruia? Cum să le tratezi?

Leucemie sau cancer de sânge

Leucemia este un cancer al sângelui și, mai precis, al măduvei osoase, țesutul spongios care se află în interiorul oaselor noastre și în care sunt fabricate celulele sanguine. Acest cancer afectează în special celulele albe din sânge, celulele care ne ajută să ne apărăm de agresiunile externe.

În cazul leucemiei, aceste globule albe canceroase nu sunt pe deplin funcționale, proliferează anarhic și înăbușă producerea altor celule sanguine sănătoase: globule roșii, trombocite etc. Produse în măduvă, în cele din urmă invadează sângele.

Ce este leucemia – simptome nespecifice

Când sângele nu-și mai poate îndeplini rolul, pot apărea diverse simptome:

  • Anemie: când nivelul globulelor roșii din sânge scade, oxigenul nu mai ajunge la un țesut suficient. Apoi poate apărea o paloare, o oboseală majoră, probleme de respirație.
  • Probleme de coagulare: scăderea nivelului de trombocite, celulele care permit coagularea, pot provoca hematoame sau sângerare mai frecventă.
  • Infecții mai frecvente: întrucât globulele albe nu mai îndeplinesc rolul lor de apărare, infecțiile pot fi mai frecvente și se vindecă mai dificil.
- Articolul continua mai jos-masca medicala

De asemenea, poate apărea umflarea ganglionilor limfatici sau a anumitor organe, cum ar fi splina, iar la copii apar și dureri osoase.

Care sunt celulele implicate în leucemie

Celulele stem hematopoietice, celulele „mamă” aflate la originea tuturor celulelor sângelui, dau mai întâi două familii de celule:

Celulele limfoide, care la rândul lor dau naștere la limfocite (un tip de celule albe din sânge) care alcătuiesc cea mai mare parte a sistemului nostru imunitar.

Celulele stem mieloide, care apoi dau naștere altor linii de celule albe din sânge (monocite sau granulocite), globule roșii, trombocite …

Leucemia poate afecta fie celulele limfoide, fie celulele mieloide. În general, dar aceasta nu este o regulă absolută, leucemiile mieloide sunt mai periculoase, deoarece tratamentele cu leucemie limfoidă au făcut progrese mari și permit deseori remiterea.

Leucemie acută sau cronică?

Leucemia este, de asemenea, diferențiată în funcție de gradul de cancerizare a celulelor afectate și de evoluția acestora.

- Articolul continua mai jos-

În leucemia acută, celula este mai anormală și mai agresivă. Se înmulțește mult mai repede. În absența tratamentului, moartea are loc în 3 până la 6 luni.

Într-o formă cronică, însă, procesul este mult mai lent. Celulele canceroase sunt mai puțin agresive și pot coexista cu celulele sanguine sănătoase.

Leucemia cronică poate persista mulți ani fără a avea repercusiuni asupra persoanei și a fi descoperită din întâmplare.

Prin urmare, există 4 tipuri majore de leucemie care afectează în general audiențe diferite:

  • Leucemia limfoidă acută afectează în special copiii și adulții foarte tineri cu un al doilea vârf la vârstnici.
  • Leucemia mieloidă acută afectează mai ales adulții și frecvența acesteia crește odată cu vârsta.
  • Leucemia limfocitară cronică afectează mai ales vârstnicii.
  • Leucemia mieloidă cronică afectează mai ales persoanele de vârstă mijlocie.

Tratamentele diferă radical în funcție de tipul de leucemie

Leucemia limfocitară cronică poate evolua foarte lent. La început, se recomandă uneori o supraveghere simplă. În cazul în care boala se accelerează, poate fi necesară recurgerea la chimioterapie și poate continua câțiva ani.

În ultimii ani, inhibitorii de tirozin-kinază au arătat rezultate excelente împotriva leucemiei mielogene cronice, permițând în marea majoritate a cazurilor să o țină sub limita de detecție în laborator. Cu toate acestea, este un tratament pentru viață.

-Articolul continua mai jos-

Leucemia acută trebuie tratată de urgență și prin mai multe cicluri de chimioterapie deosebit de grea, ceea ce implică spitalizări pe termen lung.

Transplantul de celule stem

În unele cazuri – când riscul de recidivă este mare sau când pacientul a recidivat după un prim tratament, de exemplu – poate fi propus un transplant de măduvă (un transplant de celule stem hematopoietice) de la un donator sănătos compatibil. Totuși, acesta este un tratament deosebit de greu al cărui echilibru risc / beneficiu este evaluat de la caz la caz.

Transplantul presupune distrugerea măduvei osoase a pacientului și înlocuirea acesteia cu măduva unui donator sănătos.

Vezi și Limfomul Burkitt – simptome, diagnostic, tratament

Video recomandat

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari

Cele mai citite articole în ultima săptămână

Picioarele umflate – trei leacuri naturiste din bătrâni

Picioarele umflate sunt nu doar inestetice, ci și dureroase. Membrele inferioare sunt predispuse la umflături şi inflamaţii, deoarece sunt organele care trebuie să suporte...

LIPSA DE FIER ÎN ORGANISM – ce boli provoacă și ce alimente o combat

Lipsa de fier în organism (sau carența de fier) poate genera boli grave cum ar fi anemia feripiva. Când nivelul fierului din organism scade...

Febra albă la copii – când apare și ce poți face ca să scapi de ea

Ai auzit vorbindu-se despre febra albă sau febra roșie? Vine sezonul rece, iar odată cu acesta se întețesc cazurile de viroze și răceli în...

Pietrele la rinichi – cum le poți elimina printr-o metodă naturistă

Pietre la rinichi tratament naturist - Nu de puține ori v-ați dorit să aflați care sunt cele mai eficiente tratamente naturiste pentru o boală...

Bronşita cronică tabagică – Cauze, simptome, tratament

Bronşita cronică tabagică este o boală destul de frecventă în rândul populației prin faptul ca tot mai mulți tineri fumează, aceasta manifestându-se nu imediat,...