Diabetul zaharat de tip 2: 4 simptome care trebuie să ne alerteze

Diabetul zaharat de tip 2, cunoscut și ca diabet secundar sau diabet non-insulino-dependent, este caracterizat prin apariția relativ târzie (de obicei, după primele 3-4 decenii de viață), cu un debut silențios și neprevizibil.

Date fiind aceste condiții, cu atât mai mult trebuie să fim atenți la simptomele care ne pot ajuta să îl depistăm precoce și să îi gestionăm evoluția încă din fază incipientă, pentru a evita complicațiile unui dezechilibru prelungit.

Pe scurt, diabetul este o boală care se caracterizează prin hiperglicemie cronică. Adică prin faptul că nivelul de zahăr este egal sau mai mare de 1,26 g / l sau 7 mmol / l de sânge, în două doze (probe/ teste) succesive.

Diabetul zaharat de tip 2 este cel mai frecvent întâlnit. Practic, 90% din populația diabetică are ca diagnostic această formă a bolii, și doar 10% diabet de tip 1. În plus, numărul de persoane afectate crește brusc în fiecare an. Potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății, aceasta a crescut de la 108 la 422 milioane între 1980 și 2014.

- Articolul continua mai jos-

Care sunt simptomele care ar trebui să te facă să te gândești la diabetul zaharat de tip 2?

Diabetul de tip 2 – care apare de obicei la vârsta adultă – evoluează progresiv și insidios. Astfel, uneori trec și câțiva ani de la momentul real al debutului până la momentul diagnosticului. Persoanele cu risc crescut de diabet de tip 2 se consideră a fi cele trecute de 50 de ani, persoanele supraponderale sau cele cu un stil de viață nesănătoasă, de multe ori cumulând două sau trei dintre aceste condiții. Dar nu sunt acestea singurele „semne” care să te trimită la un control medical.

Principalele semne de avertizare pentru diabetul zaharat de tip 2 sunt:

# 1 Nevoia foarte frecventă de a urina, în special noaptea; asta pentru că rinichii produc mai multă urină, pentru a încerca să elimine excesul de zahăr din organism.

#2 Creșterea senzației de foame și, mai ales, a senzației de sete.

#3 Oboseală severă cu somnolență în timpul zilei și după mese.

#4 Vedere încețoșată.

Apariția infecțiilor virale sau bacteriene poate fi, de asemenea, observată mai frecvent, la potențialii pacienți cu diabet zaharat de tip 2, precum și vindecarea mai lentă a rănilor. Unii pacienți se plâng și de mâncărime în părțile lor intime.

- Articolul continua mai jos-

Care este managementul simptomelor diabetului non-insulino-dependent?

Atunci când aceste simptome apar la subiecții cu risc, este necesar să se consulte medicul, care va face o evaluare care să indice hiperglicemia.

De asemenea, se recomandă determinarea hemoglobinei glicozilate și explorarea funcției renale, precum și o evaluare cardiovasculară, în căutarea patologiilor asociate.

Tratamentul cu medicamente anti-diabetice orale trebuie pus rapid în aplicare, în combinație cu o dietă strictă și sfaturi de stil de viață. Monitorizarea atentă este necesară.

Citește mai mult despre stil de viață, sfatul medicului și idei practice.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari