Stresul crește riscul de deces prematur

Stresul crește riscul de deces prematur. Atunci când auzi vorbindu-se de un criminal în serie, te gândești inevitabil la cineva decăzut din drepturile sale de om, care nu se poate stăpâni să atace furibund făpturi lipsite de apărare, o dată, și încă o dată, și încă o dată… Din păcate, scurta (pe)trecere a omului pe pământ este pândită și de alte pericole, care se aruncă asupră-i cu același rezultat ca și un criminal în serie pentru că, în cele din urmă, îl lasă fără suflare.

Dacă v-am captat atenția, atunci dați-mi voie să vă prezint acest veritabil TRIO CRIMINAL ÎN SERIE: stresul la locul de muncă + lipsa somnului + hipertensiunea arterială. Cele trei, la un loc, fac – ca să folosim o altă metaforă la temă – cât un cocktail mortal. Potrivit cercetătorilor germani – ale căror studii s-au întins pe durata a 18 ani – asociate, cele trei cauze duc la o creștere semnificativă a riscului de deces timpuriu.

Ca să înțelegem de ce sunt atât de periculoase și de ce se „asociază” cele trei cauze, să spunem că, de cele mai multe ori, stresul la locul de muncă generează, pe de o parte, creșterea tensiunii arteriale și, pe de altă parte, alterează somnul și conduce chiar la episoade mai lungi sau mai scurte de insomnie. Rezultatele studiului cercetătorilor germani a fost publicat în European Journal of Preventive Cardiology din 28 aprilie 2019.

Pentru ca rezultatele studiului să fie relevante, au fost urmăriți, pe durata a 18 ani, nu mai puțin de 2.000 de „cobai”, lucrători care lucrau în condiții stresante. S-a constatat că la aceștia s-a dezvoltat, în timp, hipertensiunea arterială, au început să apară și apoi s-au agravat problemele de somn și astfel a crescut riscul de muri de boli de inimă.

- Articolul continua mai jos-

Statisticile arată cu 50% dintre persoanele adulte și încadrate în muncă ajung să se îmbolnăvească de hipertensiune arterială. Afecțiunea aduce cu ea risc major de: atac de cord, accident vascular cerebral, insuficiență cardiacă și moarte cardiovasculară prematură.

CRIMINAL ÎN SERIE la puterea a treia

Studiile făcute de echipa germană de cercetători au relevat că există o legătură între stresul la locul de muncă și decesele din cauze cardiovasculare și că, în cele mai multe dintre cazuri a existat și un deficit de somn.

O persoană care lucrează într-un mediu stresant are un risc de deces crescut de două ori dacă suferă și de hipertensiune arterială. Același risc dublu îl prezintă și persoanele care lucrează în mediu stresant și care sunt private de somn sau au probleme de somn ori un somn de slabă calitate.

Cercetătorii au definit locul de muncă stresant astfel: „locul de muncă în care angajații au multe cerințe, dar nu au control asupra muncii lor”. Ei au ajuns și la concluzia că un manager care are control asupra muncii, chiar dacă are mai multe responsabilități, răspunde mai bine stresului decât angajatul care doar trebuie să rezolve cerințele, într-un mediu stresant. .

Câteva sfaturi pentru a reduce riscul de deces prematur

Cum se reduce riscul de deces timpuriu?

Mențineți tensiunea arterială scăzută;
Dezvoltați obiceiuri bune de somn;
Găsiți modalități de a face față stresului.

- Articolul continua mai jos-

Cercetătorii consideră că angajatorii pot ajuta prin implementarea unor programe care îi învață pe angajați cum să se relaxeze.

Citește mai mult despre stil de viață, sfatul medicului și idei practice.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari