Cancerul tiroidian – semne, diagnostic și tratament. Poate să pară surprinzător, dar statisticile arată că diagnosticul cancerului glandei tiroide este pus frecvent la pacienți tineri. Cum se manifestă acest cancer? Care sunt semnele care trebuie să ne alerteze?
Pe scurt, despre glanda tiroidă
Tiroida este o glandă mică, situată la baza gâtulu,i care secretă hormonii tiroidieni, bogați în iod, tiroxină (numită și T4) și triiodotironină (T3), hormoni care sunt implicați în funcționarea majorității organelor.
Această secreție hormonală este ea însăși sub controlul unui alt hormon, hormonul de stimulare a tiroidei (TSH), secretat de glanda pituitară, glandă localizată în creier. Ca toate țesuturile din corp, această glandă poate deveni canceroasă.
Care sunt semnele care pot indica un cancer tiroidian?
Primele etape ale cancerului tiroidian sunt cel mai adesea asimptomatice (fără simptome specifice). Dar treptat, pe măsură ce tumora crește, pot apărea câteva semne:
- O mică umflătură, ca o minge, așezată în fața gâtului.
- Umflarea ganglionilor limfatici din gât.
- O schimbare de voce, răgușeală.
- Dificultate de înghițire.
- Dificultate de respirație.
- Durere în gât sau la gât.
Deoarece aceste semne nu sunt specifice și pot include infecție sau gușă, sunt necesare teste pentru a confirma un posibil cancer cancer tiroidian: examen clinic, test de sânge, ecografie a glandei tiroide, scintigrafie, biopsie…
Acestea fiind spuse, aceste semne trebuie să fie un avertisment pentru persoanele expuse riscului, deoarece cancerul tiroidian, detectat timpuriu, este mai ușor de vindecat.
Care sunt factorii de risc pentru cancerul tiroidian?
Persoanele expuse radiațiilor au un risc crescut de a dezvolta cancer tiroidian. Poate fi o iradiere a tiroidei în copilărie, iradierea externă pentru tratamentul altei boli sau contaminarea cu iod radioactiv.
Existența unui istoric familial al cancerului tiroidian, deoarece există forme de cancer legate de o mutație genetică cu statut ereditar.
Care este tratamentul cancerului tiroidian?
În primul rând, trebuie știut că prognosticul cancerului tiroidian este destul de bun.
Tratamentul este în primul rând chirurgical: constă într-o îndepărtare totală a glandei tiroide, uneori cu disecția ganglionilor.
Această ablație impune apoi instituirea unei terapii de substituție hormonală pe viață, pentru a înlocui hormonii tiroidieni.
Pot fi necesare tratamente complementare, dar protocolul depinde de mulți factori, inclusiv tipul de cancer (carcinom papilar, medular …), dimensiunea tumorii, stadiul său, „agresivitatea” tumorii și vârsta pacientului: radioterapie externă, radioterapie cu iod (care constă în administrarea de iod radioactiv pentru distrugerea țesutului tiroidian rămas în caz de extindere locală sau pentru distrugerea metastazelor), terapie hormonală, chimioterapie.
Rețineți că hipo-para-tiroidismul, cauza hipocalcemiei (niveluri scăzute de calciu din sânge) este o posibilă complicație, dar cel mai adesea reversibilă.
În practică, trebuie menționat că consultarea timpurie poate diagnostica o tumoră tiroidiană încă mică, îmbunătățind astfel eficacitatea tratamentelor.