Scolioza afectează aproximativ 2% dintre adolescenți și adesea nu este gravă. Dar trebuie să o recunoaștem, pentru a elimina ipoteza unei boli de bază și pentru a preveni consecințele potențiale …
Știți ce este scolioza?
Scolioza este definită ca o deformare a coloanei vertebrale, în cele trei planuri ale spațiului. Aceasta înseamnă că coloana nu este curbată doar la dreapta sau la stânga, ci și spre față sau spre spate.
Atenție, însă, într-un sondaj realizat pe 2000 de școlari, s-a dovedit că doar 1,6% dintre ei au o postură perfect simetrică!
Pentru a vorbi de scolioză, este necesar ca curbura pe partea laterală (unghiul dintre verticală și coloană) să depășească 10°, iar această condiție s-a întâlnit la 2% dintre adolescenți.
În majoritatea cazurilor, consecințele sale nu depășesc un disconfort estetic. De asemenea, poate exista durere ușoară.
Principalele complicații ale scoliozei sunt:
Progresia bolii: dacă unghiul de deformare continuă să crească, se poate ajunge la curburile importante, care duc la durere.
Probleme respiratorii: o coloană vertebrală excesiv deformată împiedică plămânii să ajungă la dimensiunea lor totală.
Atenție, vorbim de scolioză idiopatică, ale cărei cauze nu au putut fi determinate. Unele scolioze pot fi asociate cu boli grave, cum ar fi miopatiile și anumite boli neurologice sau degenerative. De aceea, este important să fie consultat adolescentul de către un medic, atunci când observăm o asimetrie a coloanei vertebrale …
Cum să depistați scolioza?
Pentru a putea avea grijă de ea, este necesar mai întâi ca scolioza să fie identificată.
Faptul că adolescentul sau copilul se plânge de dureri de spate este un criteriu, dar nu toate scoliozele sunt dureroase. De aceea, este mai degrabă recomandat să observați spatele adolescenților și copiilor. Orice asimetrie a coloanei face să ne gândim la scolioză. Se poate observa, de asemenea, că coastele și bazinul nu sunt paralele. În mod normal, aceste observații sunt făcute de către pediatru în timpul unui consult de rutină.
Ce soluții de tratament există?
În primul rând, trebuie să eliminăm toate cauzele potențial grave de scolioză.
Odată ce diagnosticul este clar, dacă curbura nu crește cu timpul și nu este prea importantă, nu există alt tratament decât supravegherea de către un medic generalist.
În cazurile cele mai grave, scolioza poate fi tratată prin plasarea unei bretele care va ajuta coloana să „împingă dreapta”, adică să evite riscul ca curbura să crească în timpul creșterii. Eficacitatea acestui tratament este evaluată.
Utilizarea chirurgiei poate fi luată în considerare doar dacă scolioza se agravează, dacă deformarea este mai mare de 45°.
Citește mai mult despre stil de viață, sfatul medicului și idei practice.
Citește și: Artrozele, cum le tratăm – 4 întrebări și răspunsuri