Pacienți ținuți în cuști sau legați de pat. Ce poziție are Direcţia Generală de Asistenţa Socială şi Protecţia Copilului Maramureş?

Pacienți ținuți în cuști sau legați de pat. Ce poziție are Direcţia Generală de Asistenţa Socială şi Protecţia Copilului Maramureş?

Dintr-un comunicat de presă aflăm Direcţia Generală de Asistenţa Socială şi Protecţia Copilului Maramureş a luat deja mai multe măsuri în cazul persoanelor cu dizabilităţi de la Centrul de Reabilitare şi Recuperare a Persoanelor cu Handicap Sighetu Marmaţiei, după ce situația a fost semnalată în presă de reprezentanţii Centrului de Resurse Juridice şi Tonal.”Cercetarea administrativă la faţa locului, demarată din seara zilei de 03.09.2019, urmăreşte inclusiv respectarea procedurilor specifice, respectiv legislaţia în vigoare privind contenţionarea şi izolarea, dar şi programul de activităţi. Întrucât se impune măsura relocării beneficiarilor datorită condiţiilor existente în spaţiul utilizat temporar, au fost identificate locaţiile, urmând ca beneficiarii să fie transferaţi în cel mai scurt timp în alte centre aflate în subordinea DGASPC Maramureş din Sighetu Marmaţiei şi Vişeu de Sus. Relocarea va fi realizată cu mijloace proprii, cu pregătirea prealabilă a beneficiarilor de către psihologul centrului, asigurându-se totodată si personalul necesar pentru îngrijirea persoanelor cu dizabilităţi instituţionalizate în noile locaţii ale instituţiei.
Conform raportului prezentat conducerii instituţiei de către şeful CRRPH Sighetu Marmaţiei, beneficiarii izolaţi în spaţiile de liniştire au grave probleme de comportament, prezentând agitaţii psihomotorii care se manifestă prin autoagresare sau agresarea persoanelor din preajmă. Aceştia prezintă diagnostice precum: retardare mentală profundă pe fond encefalopatic cronic infantil, retardare mentală severă cu tulburări de comportament, schizofrenie profundă, bipolaritate. Cu referire la contenţionarea celor trei beneficiari, facem precizarea că aceasta este efectuată la recomandarea medicului psihiatru şi doar în scop de protejare a persoanelor în caz de autoagresiune, precum şi pentru a nu pune în pericol viaţa şi siguranţa celorlalte persoane cu dizabilităţi.
Restructurarea CRRPH Sighetu Marmaţiei reprezintă o prioritate pentru DGASPC Maramureş încă din data de 14.02.2018, când un tavan dintr-o încăpere a centrului social de pe strada Dragoş Vodă s-a surpat, iar clădirea nu a mai prezentat siguranţă pentru beneficiari şi personalul de specialitate. În acest context, instituţia noastră derulează Proiectul Servicii sociale integrate în municipiul Sighetu Marmaţiei, prin intermediul căruia vor fi construite patru locuinţe protejate destinate unui număr de 40 de persoane cu dizabilităţi de la CRRPH Sighetu Marmaţiei.
De la finalul anului 2020, în Sighetu Marmaţiei va funcţiona şi un centru de zi cu o capacitate de 40 de locuri, urmând ca specialiştii să furnizeze servicii integrate de sprijin în vederea tranziţiei de la servicii de îngrijire de tip rezidenţial în instituţii de tip vechi către servicii la nivelul comunităţii.
Alte două proiecte care vizează construirea de locuinţe protejate destinate persoanelor cu dizabilităţi sunt depuse spre finanţare în parteneriat cu Asociaţia Profesională Neguvernamentală ASSOC Baia Mare.”

Pacienți ținuți în cuști sau legați de pat. Ce poziție are Direcţia Generală de Asistenţa Socială şi Protecţia Copilului Maramureş

Citește mai mult despre stil de viațăsfatul medicului și idei practice.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari