Bolile limbii: cum să le recunoaștem?

Bolile limbii: cum să le recunoaștem? Bolile gurii pot afecta sănătatea dinților, precum și gingiile sau limba. Astfel, există boli ale limbii; dar cum să le recunoaștem? Le putem identifica chiar și atunci când limba nu prezintă pete care arată o sănătate slabă, cum ar fi o limbă verde sau o limbă albă?

Diferitele boli ale limbii

Limba poate suferi de mai multe boli, cu diverse cauze. Printre ele se numără: ulcerații ale limbii și alte afecțiunilor care pot fi cauzate de virusuri precum: herpes, virus rujeolic, varicelă etc. Dar leziunile limbii pot fi cauzate și de tratamente de chimioterapie sau de un aparat dentar necorespunzător.

Boli care au ca simptom o limbă albă

- Articolul continua mai jos-

Unele boli vor face ca limba să devină albicioasă. Acesta este și cazul ciupercilor care se dezvoltă pe limbă, inclusiv Candida albicans. Aspectul limbii este favorizat de imunitate slabă (persoane fragile sau imunocompromise), anumite tratamente pe bază de cortizon sau chiar de secreție insuficientă de salivă. Această schimbare de culoare este observată și dacă limba este încărcată (limba saburo), fiind însoțită de tulburări digestive și febră. În schimb, se poate găsi o limbă neagră (sau mai rar verzuie), de obicei din cauza unei infecții bacteriene. Glosita, care este inflamația limbii, determină, de asemenea, o schimbare a culorii limbii care poate deveni roșie, albă sau neagră.

Simptomele bolilor limbii

Simptomele care indică faptul că limba are o afecțiune variază foarte mult, în funcție de boală.

În caz de ulcerație, leziunile, adesea dureroase, sunt sub formă de răni care vor fi albe și tivite cu roșu, în cazul unui ulcer.

În caz de candidoză, limba va fi acoperită cu un înveliș albicios, care caracterizează prezența micozei. Această acoperire albicioasă, compusă din resturi alimentare provenite de la bacterii și celule moarte, este observată și în cazul limbii sabouro.

În mod similar, lichenul plan are ca rezultat formarea de linii albe pe limbă, dar și pe membranele mucoase ale gurii (buze și obraji). Atenție, uneori lichenul plan prefigurează apariția cancerului.

- Articolul continua mai jos-

Preveniția și tratamentul bolilor limbii

Nu trebuie să neglijăm bolile limbii, deoarece, cel mai adesea, acestea sunt simptomatice pentru sănătatea precară a dinților. De asemenea, adoptarea unei igiene orale bune este uneori suficientă pentru ca sănătatea limbii să se îmbunătățească. Atunci când vă spălați pe dinți, să vă gândiți la frecarea limbii, unele perii de dinți fiind chiar echipate cu un răzuitor potrivit.

În caz de candidoză, dacă igiena orală este insuficientă, se poate efectua tratament antifungic. În cazul limbii saburo, oprirea tratamentului medicamentos responsabil sau vindecarea infecției (valabilă și în cazul glositei) este suficientă pentru a avea o limbă normală. Lichenul plan este tratat cu cortizon.

Citește mai mult despre stil de viațăsfatul medicului și idei practice.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari