Grăsimea viscerală – fiecare kilogram în plus crește de 7 ori riscul de diabet, la femei

Femeile trebuie să fie precaute de grăsimea viscerală. Aceasta pune mai mult decât doar silueta lor în pericol. Un studiu științific suedez arată că fiecare kilogram în plus crește șansele de a face diabet de șapte ori. În plus, creșterea incidenței bolilor de inimă este, de asemenea, mai mare în rândul femeilor suprapodnerale, decât cel al bărbaților.

Grăsimea viscerală este dăunătoare pentru sănătate: multe studii au arătat asta, deja. Oamenii de știință de la Universitatea din Uppsala (Suedia) au confirmat că această grăsime, care înconjoară organele prezente în abdomen, este un factor de risc major pentru dezvoltarea diabetului și a bolilor de inimă (atac de cord, hipertensiune arterială …). Și o nouă descoperire: pericolul este mai mare în rândul femeilor decât al bărbaților!

Grăsimea viscerală, periculoasă pentru femei

Înainte de a ajunge la această concluzie, cercetătorii au măsurat cantitatea de grăsime abdominală la 325.000 de participanți. Dr. Åsa Johansson, profesor asociat la catedra de Epidemiologie molecularăde  la Departamentul de Imunologie, Genetică și Patologie de la Universitatea Uppsala explică: „Am fost surprinși să constatăm că grăsimea viscerală era mai puternic legată de riscul de boală la femei decât bărbații”. Ea spune că „adăugarea unui kilogram de grăsime viscerală poate crește riscul de diabet de tip 2 cu mai mult de șapte ori, la femei, în timp ce aceeași acumulare de grăsime crește  riscul doar cu puțin mai mult de două ori la bărbați”.

Mai mult, acest efect nu este liniar. De fapt, riscul de a dezvolta diabet sau boli de inimă crește mai rapid la persoanele care au grăsimi viscerale scăzute până la moderate, decât în ​​cazul celor care au deja cantități mari.

- Articolul continua mai jos-

„Efectele non-liniare, ca acesta, sunt foarte interesant de studiat și ne-ar putea ajuta să înțelegem biologia din spatele legăturii dintre grăsimea viscerală și boală”, spune dr. Torgny Karlsson.

Genele responsabile de acumularea de grăsime

Oamenii de știință au cercetat și ADN-ul participanților. Au identificat mai mult de 200 de gene diferite care pot afecta cantitatea de grăsime viscerală prezentă la indivizi. O mare parte dintre acestea joacă un rol în comportamentul nostru. Acest lucru sugerează că principalul factor care contribuie la obezitatea abdominală este, destul de logic, faptul că mâncăm prea mult și ne mișcăm prea puțin.

Cu toate acestea, studiul afirmă că există diferențe individuale în modul de distribuție a grăsimii în organism. Astfel, o persoană care pare să nu fie supraponderală poate să fi păstrat de fapt o cantitate dăunătoare de grăsime viscerală.

Un nou mod de a măsura grăsimea abdominală

IMC nu este suficient pentru a estima cantitatea de grăsime viscerală prezentă în abdomenul unei persoane. Iar metodele medicale sunt foarte scumpe. Cercetătorii de la Universitatea suedeză au dezvoltat o nouă metodă pentru calcularea acesteia.

Dr. Torgny Karlsson afirmă: „Pentru a măsura cantitatea de grăsime viscerală, sunt necesare tehnici imagistice avansate și costisitoare de diagnostic. Am dezvoltat o metodă simplă care estimează cantitatea de grăsime abdominală a unei persoane din alți parametri, fiind mai ușor măsurabilă decât grăsimea viscerală în sine, iar metoda poate fi folosită în majoritatea clinicilor”. Omul de știință adaugă: „rezultatele acestui studiu ne-ar putea permite să simplificăm măsurătorile de grăsime viscerale și să identificăm mai ușor persoanele cu risc ridicat de a dezvolta diabet și boli cardiovasculare” (e-sante.fr)

Citește mai mult despre stil de viațăsfatul medicului și idei practice.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari