Să faci singur curățenie în casă, asta te ține departe de cimitir!

Pare incredibil, dar oamenii de știință norvegieni s-au pus de acord: să faci singur curățenie în casă – zilnic! – te-ar putea ajuta să reduci la jumătate riscul de moarte prematură.

Aspiratul casei sau cositul ierbii pot deveni, din corvezi, activități recreative. Plus că orice minut de mișcare contează, mai ales când duci o viață sedentară, de felul tău!

Gândul că menajul casei te ține departe de cimitir poate fi un motiv suficient de bun ca să nu mai amâni să speli vasele și geamurile.

Oamenii de știință norvegieni au constatat că 5 minute de activitate fizică moderată pe zi, timp de minim 6 ani, reduce riscul de moarte prematură la jumătate.

- Articolul continua mai jos-

Ce ar intra la „activitate fizică moderată”?

Folosirea aspiratorului, măturatul, spălatul vaselor, spălatul dușumelei cu mopul, spălatul geamurilor, întinsul rufelor pe sârmă. De asemenea, plivitul plantelor din grădină, udatul florilor (dacă aduceți apă, în găleată sau stropitoare, de la o distanță de minim 50 m), bătutul covoarelor, scuturatul pledurilor. Practic, aproape orice e necesar să faci, în propria ta casă sau grădină, în fiecare zi (sau aproape).

Tot norvegienii au constatat că dacă mărim durata acestui inedit „exercițiu fizic” la o oră pe zi, atunci se elimină complet riscul de moarte prematură, pentru că se îmbunătățesc funcțiile inimii și ale aparatului circulator, ca și ale altor organe. Cercetările echipei norvegiene, întinse pe durata a 8 ani și având ca subiecți 36.000 de adulți cu vârsta peste 40 de ani, au demonstrat că se reduc riscurile de deces prematur nu doar în cazul bolilor cardiace, ci și din multe alte cauze.

Studiul a mai demonstrat că persoanele atletice, care practică jogging sau merg pe bicicletă minim 24 de minute pe zi reduc riscul de moartă prematură cu 73%.

Măsurătorile au relevat și alte lucruri. De exemplu, persoanele sedentare mai mult de 9,5 ore pe zi (fără a lua în calcul orele de somn) prezintă un risc de 5 ori mai mare de a muri prematur decât persoanele active.

În plus, riscul de deces prematur a fost de 5 ori mai mare pentru cei inactivi decât cei mai activi.

Concluzia studiului: activitatea fizică, indiferent de nivelul său de intensitate, reduce riscul de deces prematur.

- Articolul continua mai jos-

Activitate fizică: recomandări OMS

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă adulților cu vârste cuprinse între 18 și 64 de ani să practice săptămâna:

  • cel puțin 150 de minute de activitate de anduranță de intensitate moderată;
  • sau cel puțin 75 de minute de activitate de rezistență cu intensitate susținută;
  • sau o combinație echivalentă de activitate de intensitate moderată și susținută.

În plus, este de preferat ca exercițiile de rezistență să fie practicate pentru perioade de cel puțin 10 minute.

Să faci singur curățenie în casă, asta te ține departe de cimitir!

Foto: Pixabay

Citește mai mult despre stil de viațăsfatul medicului și idei practice.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari