Crimele de la Săpoca puteau fi evitate. O spune și ministrul Sorina Pintea, o spun și sindicaliștii

Crimele de la Săpoca au îngrozit România. 4 morți și 9 răniți, cu un stativ pentru perfuzii, în doar câteva minute. Acesta este bilanțul înfricoșător al nopții de duminică spre luni (17 spre 18 august) la Spitalul de Neuropsihiatrie şi Măsuri pentru Siguranţă Săpoca (județul Buzău).

Un bărbat de 38 de ani, internat în ziua de 17 august, cu sevraj etilic, a intrat într-o criză greu de controlat, într-un moment în care nu era supravegheat, și și-a atacat vecinii de salon, după care a fugit. A fost prins de un polițist venit să aducă un alt pacient… Dar să refacem „filmul groazei”.

Pacientul fusese internat „voluntar”, la indicația rudelor

Pacientul din salonul 206 a fost internat voluntar, la indicația rudelor, pentru dezalcoolizare – Spitalul de Neuropsihiatrie şi Măsuri pentru Siguranţă Săpoca fiind recunoscut drept cea mai mare instituție din Muntenia unde se face tratament pentru dezalcoolizare. Avea 38 de ani și era din satul buzoian Săgeata.

Vecinul de pat l-a deranjat. Și a început masacrul

După miezul nopții un alt pacient a fost internat cu același diagnostic și, se pare, a fost pus de personalul medical în același salon 206, ba chiar în același pat cu pacientul din Săgeata. Ceva l-a deranjat pe primul ocupant al patului, care, fiind în sevraj, a făcut o criză, s-a ridicat, a luat un stativ pentru perfuzii care se afla în salon și a atacat toate persoanele care i-au ieșit în cale. Trei pacienți au murit pe loc și alți 10 au ajuns în stare gravă.

- Articolul continua mai jos-

Atacul a fost atât de rapid – mai puțin de un minut – încât pacienții nu au reușit să se apare sau să dea alarma. Abia ultima persoană atacată a reușit să strige după ajutor.

Probabil realizând, cu mintea încețoșată, ce s-a întâmplat, a vrut să fugă, dar a fost prins de un echipaj de poliție care adusese la Săpoca o altă persoană aflată în stare avansată de alcoolism.

În scurtă vreme, la fața locului au ajuns procurorii și polițiștii de la judiciar. Anchetatorii încearcă să afle cum au decurs lucrurile și, mai ales, unde se afla fiecare angajat din tura de noapte, la momentul fatidic.

Care este soarta celor 10 răniți? Unul dintre ei a decedat la Urgențe

Răniții au fost internați în primă fază la Spitalul Județean de Urgențe Buzău. La scurtă vreme, dintre cei 10 răniți, unul a decedat. Astfel, crimele de la Săpoca au ajuns să fie 4. Dintre cei 9 răniți rămași în viață, 3 au traumatisme craniene severe.

Ministrul Sorina Pintea a anunțat în cursul zilei de duminică intenția de a transfera toți răniți rămași la spitalul buzoian într-o clinică din București, în funcție de afecțiuni și de gravitatea stării lor. S-a luat această decizie în primul rând pentru că SJ Buzău nu are secție de neurochirurgie și, evident, nici medicii necesari. Astfel, s-a decis că doi pacienţi vor fi transferaţi la Spitalul Floreasca, doi la Spitalul Sfântul Pantelimon, trei la Spitalul Bagdasar Arseni şi doi la Spitalul Universitar de Urgenţă. La momentul transferului, pacienții prezentau leziuni craniene și cerebrale, iar doi dintre ei se aflau în comă.

Ministrul Sorina Pintea a trimis Corpul de Control la Săpoca

Încă din cursul dimineții de duminică, 18 august, la Ministerul Sănătății s-a decis să fie trimis la fața locului Corpul de Control al ministrului. Sorina Pintea a precizat de la bun început că acest control nu are rolul „să dubleze” ancheta judiciară, ci să scoată la iveală neregulile și erorile din sistem. Ministrul a cerut o anchetă minuțioasă și a precizat că dacă se va dovedi că e vorba de neglijență, vinovații vor fi pedepsiți și pe linie administrativă.

- Articolul continua mai jos-

Puteau fi crimele de la Săpoca evitate?

Răspunsul este „Da”. Cel puțin asta spun și ministrul Sănătății, Sorina Pintea, și reprezentanții Sindicatului Sanitas de la Spitalul de Neuropsihiatrie şi Măsuri pentru Siguranţă Săpoca. Aceștia din urmă dezvăluie că au trimis mai multe memorii ministrului Sănătății, prin care deplângeau starea spitalului și lipsa de personal.

Sindicaliștii au avertizat astfel, în mai multe rânduri, că raportul între numărul cadrelor medicale auxialiare și numărul pacienților este în defavoarea celor dintâi și că trebuie luate măsuri pentru suplimentarea organigramei. Conform datelor prezentate presei de sindicalișiti, în weekend se întâmplă uneori să fie în tură doar o asistentă, un instructor și o infirmieră, la 70 de pacienți cu probleme psihice.

În noaptea de sâmbătă spre duminică, în spital, la momentul atacului erau 70 de pacienţi supravegheaţi de un medic, şapte asistenţi medicali, trei infirmieri şi doi supraveghetori.

Ministrul Sănătății Sorina Pintea spune că, în cazul de acum, angajații instituției medicale este posibil să fi comis o serie de „erori umane” care au favorizat comiterea crimelor.

Viorica Mihalaşcu, directorul Spitalului de Neuropsihiatrie, a declarat, într-un interviu acordat canalului de televiziune Antena 3, că bărbatul era internat într-un salon cu supraveghere normală, nu prezenta simptome care să prevestească atacul psihotic acut care avea să urmeze. Potrivit precizărilor sale, acest caz s-a petrecut în zori, la ora 3:30, într-un singur minut, atât de rapid încât personalul spitalului nu a putut să intervină.

Ministrul Sănătății s-a deplasat personal la Săpoca, în după-amiaza zilei de duminică

Ministrul sănătăţii, Sorina Pintea, s-a aflat duminică la Spitalul de Neuropshiatrie şi Măsuri de Maximă Siguranţă Săpoca. La intrarea în unitatea medicală, a fost întrebată de jurnaliști dacă domnia sa consideră că tragedia putea fi evitată. Răspunsul ministrului a fost următorul:

„Înclin să cred că da! Am considerat că este mai bine să vin şi împreună cu cei de la Corpul de Control să finalizăm în seara aceasta toate cercetările care ţin de Ministerul Sănătăţii, pentru a putea trage nişte concluzii şi a luat nişte măsuri urgent. Vă voi prezenta datele finale, nu plec de aici până nu finalizează Corpul de Control raportul. Între timp, bineînţeles, am fost informată şi am luat nişte date preliminare. Sunt lucruri încă de neexplicat, vom vedea exact ce s-a întâmplat. Vreau să vă spun că s-a verificat fiecare aspect aspect în parte, inclusiv fişa postului personalului medical.”

-Articolul continua mai jos-

În 2002, un pacient schizofrenic a blocat ușa salonului și a incendiat alți 10 pacienți

O altă situație care a suscitat semne de întrebare, în criza provocată de crimele de la Săpoca este faptul că unitatea medicală nu are contract cu o firmă de pază – în contextul în care vorbim de pacienți care pot avea o evoluție agresivă, care să pună în pericol propria viață sau pe a celorlalți.

Să ne amintim că în 2002, tot la Spitalul de Neuropsihiatrie şi Măsuri pentru Siguranţă Săpoca, a avut loc un eveniment tragic de o amploare asemănătoare, când un pacient suferind de schizofrenie a blocat ușa salonului din interior și a incendiat 10 persoane, dintre care 9 au suferit arsuri grave. Practic, pacienții aflați în salon cu agresorul nu au avut nicio șansă să fugă, încăperea fiind destinată bolnavilor psihotici și fiind prevăzută cu gratii la ferestre.

Cu un astfel de istoric, întrebarea rămâne: de ce nu există o firmă de pază la Săpoca și de ce criza de personal de supraveghere?

Ministrul Sorina Pintea a declarat: „Pot să vă spun că cei din conducerea spitalului nu au făcut nici o solicitare pentru aprobarea acestei firme de pază Ministerului Sănătăţii, mai mult decât atât, în statul de funcţii al acestui spital, în 2016 existau 828 de posturi; în acest moment există 873 de posturi. Deci au fost aprobate şi finanţate încă 45 de posturi în plus. Acum, de ce nu s-au ocupat, dacă s-au scos la concurs, de ce nu s-au scos, rămâne de văzut. Este un aspect care pe mine m-a intrigat.”

13 – numărul fatidic

Numărul 13 se regăsește de două ori în această dramă de la Spitalul de Neuropsihiatrie şi Măsuri pentru Siguranţă Săpoca. 13 sunt victimele agresorului – dintre care 4 au decedat și 9 sunt spitalizate, cu răni de gravitate diferită. 13 este și numărul de angajați lipsă în organigrama spitalului. Cu numai 3 zile înainte, conducerea instituției medicale buzoiene anunțase (pentru a câta oară?) că scoate la concurs 13 posturi, dintre care 9 pentru muncitori necalificați care să supravegheze pacienții. (După cum se vede, încă o dată cifrele se repetă). Din păcate, puțină lume se înghesuie pentru un post într-un „spital de nebuni” aflat în mijlocul unei păduri… Coincidențele nu fac decât să adâncească drama, nu să o justifice.

Surse apropiate anchetei spun că atacatorul de la Săpoca nu a fost audiat până în prezent, el fiind în sevraj, sedat şi păzit. Deocamdată, în acest caz se fac cercetări pentru omor calificat. El va fi examinat pentru a se stabili dacă avea discernământ la momentul comiterii faptei.

Citește mai mult despre stil de viațăsfatul medicului și idei practice.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari