Crimele de la Săpoca – noutăți. A cincea victimă a decedat; prima sancțiune și prima declarație a agresorului

Crimele de la Săpoca. A cincea victimă a decedat; opt sunt răniți. În noaptea de sâmbătă spre duminică (17 spre 18 august) o tragedie s-a întâmplat la Spitalul de Neuropsihiatrie şi Măsuri pentru Siguranţă Săpoca (județul Buzău).

Un pacient în vârstă de 38 de ani, internat voluntar pentru dezalcoolizare, a atacat, cu un stativ pentru perfuzii, alți 13 pacienți. Trei au murit pe loc, iar nouă au fost transportați la Spitalul Județean de Urgență Buzău, unde o a patra victimă a decedat. Ceilalți opt pacienți, dintre care unul în comă, au fost transferați la patru spitale din București, întrucât în unitatea spitalicească buzoiană nu exista un neurochirurg și toate victimele suferiseră traumatisme craniene și cerebrale. Victimele au fost transferate astfel: doi pacienţi la Spitalul Floreasca, doi la Spitalul Sfântul Pantelimon, trei la Spitalul Bagdasar Arseni şi doi la Spitalul Universitar de Urgenţă. Din păcate, în cursul zilei de luni, 19 august, o a cincea victimă a agresorulu de la Săpoca a decedat.

Citește și Crimele de la Săpoca puteau fi evitate. O spune și ministrul Sorina Pintea, o spun și sindicaliștii

Crimele de la Săpoca – a fost aplicată prima sancțiune

Pe de altă parte, aflăm de la Direcția de Sănătate Publică Buzău, la Spitalul de Neuropsihiatrie şi Măsuri pentru Siguranţă Săpoca a fost aplicată prima sancțiune, respectiv o amendă de 1.000 lei, dată medicului care a fost de gardă în noaptea fatidică. Acesta luase decizia de a interna în același salon și în același pat cu bărbatul de 38 de ani un alt pacient internat pentru dezalcoolizare.

- Articolul continua mai jos-

Directorul DSP Buzău, Cristina Ungureanu, a declarat: „Luni a fost încheiat procesul verbal. A fost aplicată o sancțiune de 1.000 de lei medicului de gardă pentru nerespectarea structurii spațiale funcționale a compartimentelor în conformitate cu structura aprobată”.

În momentul de față, la Săpoca s-au derulat, în paralel, mai multe anchete: pe de o parte ancheta judiciară, pe de altă parte ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a trimis încă din dimineața zilei de duminică, în clinica buzoiană, Corpul de Control al ministerului. Ministrul Sorina Pintea a declarat că, pe scară ierarhică, toți angajații Spitalului de Psihiatrie Săpoca vor răspunde pentru tragedia de la Buzău. Ministerul Sănătății a depus plângere penală împotriva medicului și asistentelor care erau de gardă.

Colegiul Medicilor va face la rândul său o anchetă.

Au apărut și primele declarații ale agresorului

Din surse apropiate anchetei judiciare aflăm că agresorului ar fi declarat că atacul furibund asupra pacienților din saloanele Spitalul de Neuropsihiatrie şi Măsuri pentru Siguranţă Săpoca au fost declanșate de nemulțumirea lui vizavi de una dintre asistente, care nu avea grijă de pacienți și nu le dădea tratamentul. În momentul acela, s-ar fi ridicat și ar fi lovit cu stativul pentru perfuzii, pentru a atrage atenția, crezând că lovește… niște păpuși și nu oameni în carne și oase. Luni s-a dispus reinternarea agresorului la Săpoca, sub supraveghere, pentru a fi evaluat psihiatric.

Citește mai mult despre stil de viațăsfatul medicului și idei practice.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari