Cartoful – cea mai populară şi căutată legumă, potrivit unor experţi, este capabilă să ne „ucidă” dinţii – informează sie-ul Radio România Antena Satelor.
Este vorba despre cartof şi apariţia cariilor dentare. Caria se poate transforma în pulpită, ceea ce duce la îndepărtarea nervului şi „moartea” dintelui.
Primul risc de apariţie a cariilor dentare este predispoziţia genetică, însă în cazul unei alimentaţii corecte, această neplăcere poate fi evitată. Dentiştii ne recomandă să excludem anumite alimente din dietă, principalul fiind cartoful. Motivul constă în faptul că această legumă conţine mult amidon, iar atunci când este ingerată produce acid lactic, care la rândul său înmoaie smalţul dinţilor. La doar câteva minute după consumul de cartofi, nivelul de aciditate din cavitatea bucală se apropie de zero şi apar bacterii dăunătoare care strică smalţul. În plus, din amidon şi salivă se obţin produse de amidon, acestea sunt transformate în glucoză, care dăunează, de asemenea, smalţului.
Unii experţi recomandă renunţarea la cartofi, în timp ce alţii ne sfătuiesc să ne spălăm dinţii bine după fiecare masă.
Citește mai mult despre stil de viață, sfatul medicului și idei practice.