Efectele alcoolului, pe termen scurt și lung. De la dezinhibiție la blackout și comă etilică

De la comă etilică la blackout, efectele alcoolului pot fi devastatoare pentru organismul uman. Iată consecințele pe termen scurt ale acestei substanțe, care este departe de a fi inofensivă pentru organism, chiar consumată în cantități mici.

Efectul alcoolului băut în doze mici

Atunci când o persoană bea alcool, chiar și fără a avea impresia că face abuz, apar reacții negative în organism. Impresia de încredere în sine, de libertate și bucurie este adesea înșelătoare.

Băutorul va avea senzația că merge perfect, chiar în timp ce a început deja să-și piardă reflexele și capacitatea de concentrare. Timpul său de reacție este crescut, ceea ce poate fi foarte periculos atunci când conduce un vehicul (și nu ne referim aici doar la autoturisme).

Persoana care a băut va avea, de asemenea, tendința de a-și supraestima abilitățile și de a se pune în pericol.

- Articolul continua mai jos-

La nivelul organismului, consumul de alcool determină uneori dureri de stomac, din cauza supraproducției de acid gastric. Descompunerea alcoolului de către ficat este cauza apariției unei substanțe toxice, acetaldehida, care dă dureri de cap după consumul de alcool.

De la pierderea inhibiției până la golul de memorie

Chiar și la o doză foarte mică (de la 0,2 grame per litru de alcool în sânge), efectele alcoolului sunt resimțite asupra corpului uman.

De la 1 gram, băutorul este considerat a fi beat. El își pierde inhibiția și mișcările sale încep să fie nesigure. Pot apărea probleme de echilibru și pericolul de a cădea se accentuează. În acest moment, alcoolicul simte adesea greață și vărsături. De asemenea, poate avea transpirații reci sau senzații de căldură anormale.

Cel mai deranjant este sindromul de blackout sau de pierdere a memoriei, provocat de o intoxicație cerebrală. Băutorul nu are cunoștință de nimic în acest moment, iar dimineața își amintește parțial sau chiar deloc ceea ce i s-a întâmplat. Persoanele care trec regulat prin aceste stări pot să ajungă până acolo încât degradarea memoriei să se facă grav și ireversibil.

Intoxicația cu alcool se numără, de asemenea, printre urmări: sistemul nervos este ca anesteziat, iar băutorul se află într-o stare de confuzie extremă. El își poate pierde cunoștința sau trăiește momente de panică.

Coma etilică

Când băutorul atinge 3-5 grame de alcool în sânge, el poate cădea în comă etilică.

- Articolul continua mai jos-

Semnele de avertizare sunt respirația dificilă, urinarea involuntară, pierderea coordonării mișcării, care împiedică chiar mersul și leșinul. Coma etilică este foarte gravă și poate duce la moarte. Prin urmare, este o urgență medicală. Cei prezenți trebuie să pună pacientul într-o poziție laterală de siguranță.

Dacă un pacient aflat în stare de comă etilică nu este tratat la timp, riscă un stop respirator care îi poate provoca moartea. Dacă supraviețuiește, consecințele pe termen lung sunt uneori dramatice: paralizie, pierderea permanentă a memoriei, afectarea creierului…

Citește mai mult despre stil de viațăsfatul medicului și idei practice.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari