Industria farmaceutică românească și standardele OMS

Interviu în exclusivitate pentru Ziar Medical cu prof. dr Alexandru Rafila, membru în Comitetul Executiv al OMS, despre Industria farmaceutică românească și standardele Organizației Mondiale a Sănătății.

Ziar Medical: Dle prof. dr. Alexandru Rafila, se vorbește mult, în ultima vreme, despre medicamente originale și medicamente generice. Ce anume face ca un medicament să fie înscris într-o categorie sau alta – ținând cont că la nivelul compoziției și efectelor ele sunt (relativ) similare?

alexandru rafilaProf. dr Alexandru Rafila: Există două categorii de produse medicamentoase: în primul rând, sunt medicamentele originale, care sunt protejate de un patent; după expirarea patentului, perioadă care ajunge până la 9 ani, orice producător de medicamente poate să producă un medicament care respectă formula descoperită de compania care a pus la punct acel produs și, dintr-o dată, se schimbă, practic, încadrarea: din medicament original cu drept de patent, în medicament generic. În general, acest lucru e însoțit de scăderea foarte rapidă a prețului, pentru că deținătorul patentului aplică, de obicei, prețuri care sunt mai mari, ca să-și recupereze investiția făcută în cercetare și bineînțeles, să obțină un profit economic. Ce se întâmplă în momentul de față ? În România și în alte țări, se poartă discuții legate de accesul la medicamente în general, accesul la medicamentele generice trebuie să țină cont de accesibilitate, pentru că ele sunt produsele cele mai ieftine, cele mai accesibile pentru populația largă, iar cele pentru produsele originale trebuie să țină cont de anumite patologii care pot fi tratate cu aceste medicamente pe care le numim ”inovative”. Dacă ar fi să facem o descriere a pieței, în general din punctul de vedere al cantității, 75% din piață este reprezentat de medicamentele generice, care înseamnă, însă, 25 % din sumele cheltuite pentru medicamente, în timp ce 25 % din piață e reprezentată de medicamentele inovative pentru care se cheltuiesc 75% din bani.

Ziar Medical: Vă rugăm să comentați mentalitatea aceasta: „Înainte de ´89, eram săraci dar aveam medicamente ieftine, deși nu le aveam pe toate; acum, suntem tot săraci, dar nu ne putem permite să le cumpărăm, pentru că sunt scumpe, deși le-am putea avea pe toate”.

- Articolul continua mai jos-

Prof. dr Alexandru Rafila: Înainte de Revoluție, de obicei, aveam medicamene generice; aveam foarte puține medicamente originale, în general, erau medicamente produse fie în România, fie în fostele state comuniste și erau foarte puține medicamente inovative, pentru că, de obicei, inovația se făcea în statele dezvoltate din punct de vedere economic, în acea perioadă, deci era un acces limitat sau foarte limitat la medicamentele inovative. În acst moment, există medicamente inovative la care există acces fie prin programe naționale, fie prin diverse scheme de decontare, însă, într-adevăr, având în vedere că producătorii de medicamente plătesc o taxă atunci când bugetul alocat medicamentelor se depășește – mă refer la așa-numita ”taxă de clawback” – ea este plătită, în aceeași proporție, și de producătorii de medicamente ieftine, adică generice, și de producătoii de medicamente scumpe, adică inovative și probabil că aici trebuie găsită o soluție de mijloc, încât să se încurajeze rămânerea pe piață a medicamentelor ieftine și consumul acestora, iar cei care într-adevăr au nevoie de accesul la medicamente inovative acest acces să fie facilitat pentru produsele care într-adevăr sunt efiiente, inclusiv din punct de vedere economic și al impactului asupra sănătății pacienților și sănăății publice.

Ziar Medical: Un român care are un buget mai mare poate fi mai bine îngrijit pentru că poate cumpara medicamente scumpe, față de un om cu posibilități financiare medii și sub-medii?

Prof. dr Alexandru Rafila: E o problemă de natură etică. Într-adevăr, o persoană care dspune de resurse financiare mai mari poate avea acces la medicamente care n-au intrat, încă, pe lista de compensate și gratuite; aceasta este o problemă generală, nu doar una româneasă. De obicei, însă, societățile foarte bogate care alocă sume mari pentru programele de sănătate găsesc răspunsuri la această întrebare și, mai mult, împreună cu companiile farmaceutice, pun la punct scheme care să permită accesul pacienilor, indiferent de venituri, la moleculele noi, inovative. Există, însă costuri enorme pentru astfel de molecule, care depășesc zeci sau chiar sute de mii de euro în fiecare an pentru tratarea unui singur pacient și atunci, desigur, trebuie făcută o prioritizare care să pună în balanță pe de o parte nevoile generale ale populației, ale paciențior și pe de alta, nevoile individuale, dacă ne referim la molecule inovative și la diverse afecțiuni pe care noi le încadrăm, de exemplu, în categoria bolilor rare.

Ziar Medical: Medicamente și sănătate. Care este vocea României, cu valorile ei, dar și cu ecartul față de țările dezvoltate, în cadrul Organizației Mondiale a Sănătății?

Prof. dr Alexandru Rafila: Cred că avem un loc onorabil; sigur, dacă discutăm de OMS, acolo avem toate țările membre ale Organizației și ele sunt 194 de state. Cu siguranță că în România avem o situație mut mai bună decât în mult din aceste 194 de țări, dar noi dorim întotdeauna să ne comparăm cu țările dezvoltate din Europa de Vest și America de Nord în ceea ce privește accesul la medicamente și în general la accesul la servicii de sănătate și aici cred că mai sunt destul de mulți pași de făcut dar lucrurile acestea trebuie să meargă împreună : accesul la servicii de sănătate și respectiv politicile de sănătate și dezvoltarea economică generală a țării noastre.

Ziar Medical: Ce face România în OMS?

- Articolul continua mai jos-

Prof. dr Alexandru Rafila: România are o voce care se aude, de fiecare dată când există o reuniune – fie Adunarea Mondială a Sănătății, fie Sesiunea Biroului Regional al OMS pentru Europa din lunile mai, respectiv septembrie, sau, prin intermediul meu, în cadrul Comitetului Executiv care conduce OMS.

Ziar Medical: Care e cea mai recentă inițiativă românească la OMS?

Prof. dr Alexandru Rafila: Desigur, avem inițiative. A fost o perioadă extrem de importantă și România, practic, a susținut punctele de vedere comune negociate zilnic ale țărilor membre din UE în ceea ce privește rezoluțiile sau ale documente de lucru care sunt elaborate și aprobate de catre OMS. Cea mai recentă rezoluție sprijinită de România stabilește un parcurs la nivel global pentru accesul la servicii de sănătate în general și în special la medicamente și vaccinuri și ceea ce trebuie înțeles este că toate elementele care concură la accesul la medicamente și vaccinuri al populației începând de la finanțare, buna guvernanța acestor politici de sănătate, pregătirea profesioniștilor în domeniu și mai ales, informarea populației,în general, sunt necesare atunci când se iau decizii care, până la urmă, ne privesc pe toți, pentru că o țară sănătoasă este o țară în care pacienții au acces la astfel de servicii și – ceea ce, din păcate, facem prea puțin – acces la servicii medicale preventive.

Citește mai mult despre stil de viațăsfatul medicului și idei practice.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari