Bolnavii cu afecțiuni grave vor putea fi trimiși la tratament în clinici private din țară, nu doar în străinătate

Bolnavii cu afecțiuni grave vor putea fi trimiși la tratament în clinici private din țară, nu doar în străinătate. Furnizorii de servicii medicale din țară care nu fac parte din sistemul public de sănătate ar putea să primească bolnavii care ar fi fost trimiși în mod normal la tratament în străinătate, potrivit unui proiect de act normativ adoptat de curând de Guvern. Astfel, clinicile private de la noi care au posibilitatea să trateze acești bolnavi îi vor primi la tratament, pe banii statului, prin același mecanism prin care se fac trimiterile la tratament în străinătate.

Proiectul de Ordonanţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii a fost adoptat joi de Guvern și urmează să intre în vigoare la trei zile după ce e publicat în Monitorul Oficial.

Printre altele, proiectul aduce vești bune pentru pacienți: în locul trimiterii în străinătate pentru tratament medical pe care spitalele de stat din România nu-l pot oferi, bolnavii cu afecțiuni grave ar putea fi trimiși la clinici private din țară care au dotările necesare și care pot asigura respectivul tratament. În prezent, bolnavii cu afecțiuni deosebit de grave și care nu se pot trata în România sunt trimiși la tratament în clinici din străinătate, iar cheltuielile sunt acoperite apoi de statul român.

„Furnizorii de servicii medicale din România pot acorda serviciile medicale care nu sunt asigurate în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate din România, pacienților cu afecțiuni deosebit de grave și pentru care există recomandarea efectuării tratamentului în străinătate”, prevede, mai exact, documentul care va modifica în curând OG nr. 28/2003 privind trimiterea bolnavilor pentru tratament în străinătate.

- Articolul continua mai jos-

Cheltuielile vor fi acoperite de………………

Citește mai departe AICI

Citește mai mult despre stil de viațăsfatul medicului și idei practice.

 

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari