fbpx
Acasă Zm_Special Chistul ovarian - tot ce trebuie să știi

Chistul ovarian – tot ce trebuie să știi

Chistul ovarian este frecvent diagnosticat. Între 5% și 7% dintre femei vor avea unul în timpul vieții. De aceea, este indicat ca femeile să cunoască posibilele simptome care pot avertiza prezența unui chist ovarian.

Durerea locală – primul simptom care vă trimite la ginecolog

Cel mai adesea, chistul ovarian este descoperit cu ocazia unui examen imagistic efectuat dintr-un alt motiv. Multe chisturi sunt asimptomatice. Și atunci când acestea apar, ele pot fi ușor confundate cu alte tulburări ginecologice.

Durerea este, în acest caz, motivul principal al consultării care duce la diagnosticul unei astfel de afecțiuni. Este o parte a simptomelor, dar nu este absolut specifică. Numai prin imagini se poate defini cauza acestei suferințe. De aici importanța consultării unui profesionist în sănătate. Acest specialist rezumă situația într-o singură frază: Nu este normal să ai durere. Pentru a merge la medic, înaă, pare să fie necesar, în cazul pacientei.

Localizarea durerii poate duce în continuare la consultarea unui medic ginecolog, mai ales atunci când este pe o parte a abdomenului și este însoțită de o senzație de greutate. Sexul poate fi, de asemenea, dificil.

Dimensiunea chistului ovarian poate varia. Avem:

  • chisturi funcționale: se datorează stimulării hormonale excesive a foliculilor ovarieni (celulele din ovare care conțin un ovocit) sau ale corpurilor galbene (glanda situată în folicul). Acestea regresează spontan în 90% din cazuri.
  • chisturi organice: Acestea sunt de obicei mai mari, se datorează dezvoltării anormale a celulelor ovariene. Nu dispar pe cont propriu. Sunt adesea benigne, dar este totuși mai bine să le eliminați chirurgical pentru a evita complicații.

La imagistică și examenul clinic, toate chisturile ovariene se prezintă ca o masă în abdomen, o deformare. Volumul său este important, deoarece poate comprima organele vecine și poate provoca inconveniente, precum:

#1 Vrei frecvent să urinezi

De exemplu, chistul ovarian poate interfera cu funcționarea vezicii urinare. Într-adevăr, se întâmplă ca pacientele să se plângă de urgența frecventă de a urina, cu urinare cu volum redus. Această tulburare poate fi confundată cu cistita, care se caracterizează printr-o arsură ascuțită de-a lungul uretrei și vezicii urinare în timpul emiterii de urină. Dacă aveți îndoieli, consultați un medic.

#2 Scaun deranjat

Scaunul este, de asemenea, ocazional deranjat de prezența unui chist ovarian. Dacă  acesta comprimă intestinele, poate provoca modificări în digestie, ducând la constipație. Revine însă ginecologului să definească și cauza acestui disconfort.

#3 Sângerare anormală

În cazuri mai rare, chistul ovarian este responsabil de sângerarea genitală care apare în afara perioadei menstruale. La o femeie a cărei menstruație este regulată, nu este normal. Acest simptom poartă numele de sângerare și trebuie să conducă la consultarea unui medic ginecolog. La fel atunci când are loc o oprire anormală a ciclului menstrual. Fără a fi un semn al unei boli grave, sângerarea poate trăda prezența unei afecțiuni genitale care merită să fie îngrijită.

#4 Dereglare hormonală

De asemenea, chistul poate avea uneori un impact asupra producției de hormoni sexuali. Dacă crește producția de hormoni feminini (estrogen sau progesteron), niciun semn nu o va trăda.

Pe de altă parte, dacă provoacă o secreție de hormoni androgeni (hormoni masculini), vor apărea mai multe semne. De exemplu, pacientul poate avea o voce răgușită sau un păr mai dezvoltat decât de obicei. În plus, această producție de hormoni androgeni anormali poate fi, de asemenea, cauza acneei.

Cu toate acestea, aceste simptome sunt observate în alte afecțiuni hormonale, este important să discutați cu un medic. Acesta va determina mai precis originea tulburării. Există tratamente pentru această problemă.

#5 Febră, greață, vărsături

Dacă majoritatea chisturilor ovariene sunt benigne, se pot complica. În cazuri rare, este posibil ca acestea să producă răsuciri, infecții sau rupturi. Dacă chistul se rupe, simptomele care apar sunt: febră, greață și vărsături. Aceste semne trebuie să conducă la consultații urgente.

Citește mai mult despre stil de viațăsfatul medicului și idei practice.

Citeste si

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

15,845FaniÎmi place
634AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI Infecția cu virus hepatitic. Riscuri, prevenție, diagnosticare și tratament

Primeşte la prima oră a zilei cele mai noi ştiri din domeniul medical direct pe email!

Un serviciu oferit de către Feedburner.
Politica de confidenţialitate - https://policies.google.com/privacy

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

Transplantul renal: când se face, cât este timpul de așteptare și care sunt riscurile procedurii chirurgicale

Transplantul renal este o procedură chirurgicală ce presupune înlocuirea unui rinichi ce nu mai...

PSORIAZIS diagnostic și terapie – tot ce trebuie să știi

PSORIAZIS diagnostic și terapie. Considerată o boală fizică dar cu urmări „mutilante” psihic, psoriazisul...

Imunitatea – definiție și rol. Când scade și cum o creștem?

Cu siguranță mulți dintre noi au început deja să ia diverse vitamine pentru a-și...

Băuturile dulci și cancerul. Cât de periculoase sunt sucurile cu zahăr?

Un studiu realizat în Franța a demonstrat că băuturile dulci și cancerul sunt într-o...

Mușcătura de viperă – cum o recunoaștem, simptome, primul ajutor

Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Baia Mare a lansat o campanie de prevenire adresată...

Cancer pulmonar – care sunt primele simptome

Statisticile, în România, în ceea ce privește decesul cauzat de o formă de cancer...