fbpx
Acasă Info Pacient Pori dilatați. Ce soluții ai să elimini aceste „imperfecțiuni” ale pielii?

Pori dilatați. Ce soluții ai să elimini aceste „imperfecțiuni” ale pielii?

Pori dilatați. Se întâmplă frecvent să te confrunți cu problema porilor dilatați. Cum apar ei și cum îi poți elimina?

Porii permit sebumului și transpirației să iasă la suprafața pielii. De asemenea, constituie o barieră naturală pentru piele, împotriva agresiunilor mediului. În timpul copilăriei, porii nu sunt foarte vizibili, deoarece secreția de sebum este mai puțin importantă, cantitativ. Dar, cu anii, producția de sebum suferă variații importante. În timp, modificările hormonale afectează cantitatea de sebum, iar porii se dilată și apar, de asemenea, punctele negre. Aceste imperfecțiuni ale pielii sunt mici, dar inestetice.

Ce sunt porii?

Fiecare păr din pielea noastră ajunge la suprafață printr-o mică gaură numită por. Unele dintre aceste “găuri” sunt mai largi decât altele și pot fi văzute. Atunci vorbim despre pori dilatați. Porii dilatați se găsesc mai ales pe obraji de pe ambele părți ale nasului și în zona T. Aceasta este și  zona în care producția de sebum este cea mai mare.

Articolul continua mai jos

Cauzele pot fi multiple. Dilatarea porilor se datorează fie excesului de sebum (în special în adolescență), fie relaxării pielii cu dilatarea porilor (îmbătrânire).

La unii oameni, porii dilatați sunt, de asemenea, consecința unei îngrijiri necorespunzătoare pentru tipul de piele pe care îl au sau expunerea prea frecventă la razele soarelui. Tutunul, îmbătrânirea și stresul determină, de asemenea, aspectul porilor dilatați. O dată cu îmbătrânirea, observăm apariția porilor dilatați și pe bărbie.

Pori dilatați. Cum să acționezi asupra producției de sebum?

Producția de sebum nu este aceeași în copilărie, în adolescență sau în alte perioade de viață. Atunci când această producție este excesivă, există posibilitatea de a acționa asupra sebumului prin aplicarea de creme sau geluri prin tratament medicamentos care diminuează fabricarea sa de către glandele sebacee.

Dermatologul recomandă, de asemenea, utilizarea de tratamente termice, cum ar fi ultrasunete, frecvență radio, lasere sau infraroșu. Tratamentele termice sunt foarte eficiente, dar trebuie să se repetă periodic. Peelingul îmbunătățește calitatea pielii fără a îndepărta porii.

Pori dilatați. Cum îi elimini

Pentru a remedia această imperfecțiune a pielii, trebuie creată o anumită rutină, pe termen lung. Astfel, în fiecare zi, este recomandabil să urmați anumite tratamente de frumusețe, pentru a vă răsfăța pielea, dar cu mare grijă.

Nu este recomandabil să atacați pielea folosind produse necorespunzătoare. Evitați iritațiile, care agravează inflamația și, prin urmare, cresc secreția de sebum și numărul și starea porilor dilatați.

Mai bine spălați cu geluri sau loțiuni soft, cu conținut scăzut de grăsimi. Pe partea de machiaj, alegeți produse pudră și uitați de cele uleioase (pentru fond de ten, de exemplu). Pentru a strânge porii, se recomandă aplicarea măștilor pe nămol o dată sau de două ori pe săptămână. Folosiți, de asemenea, creme pe bază de acizi glicoli, acizi salicilici sau acizi retinoici și analogii săi, retinoizii.

Citește mai mult despre stil de viațăsfatul medicului și idei practice.

foto: Pixabay

Citeste si

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

15,919FaniÎmi place
1,180AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI Infecția cu virus hepatitic. Riscuri, prevenție, diagnosticare și tratament

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

Hipotiroidismul – generalități, cauze, simptome, diagnostic, tratament

Cel puțin o dată , fiecare dintre noi a întâlnit măcar o persoană care...

Bolile autoimune – ce sunt și cum ne afectează acestea?

Bolile autoimune - ce sunt și cum ne afectează acestea? De-a lungul întregii sale...

Boala Marfan – Diagnostic, simptome, tratament

Boala Marfan reprezintă o boală genetică care afectează țesutul conjunctiv. Țesutul conjunctiv este responsabil de...

Scleroza multiplă – cauze, simptome, tratament

Scleroza multiplă (SM) afectează nervii din creier şi măduva spinării (cunoscută, de asemenea, ca...

Sinuzita – simptome, tratament și complicații

Sinuzita – simptome, tratament și complicații. SFATUL MEDICULUI prof. dr. Maria Beuran, medic primar...

Ce este arteriopatia cronică obliterantă. Cauze, diagnostic, tratament

Arteriopatia cronică obliterantă este o boală arterială cauzată de ateroscleroză (depuneri de grăsime la...