Iritațiile zonei anale. Subiectul rămâne încă relativ tabu astăzi, cu toate că e o realitate: pe perioade scurte sau lungi, indiferent de sex și vârstă, fiecare trăiește, la un moment dat, neplăcerile acestei afecțiuni. Dacă suntem precauți, le putem evita!
Când apar iritațiile zonei anale?
Dacă simțim usturimi sau prurit (mâncărime) în zona anusului, înseamnă că aceasta este iritată. Pot fi implicați mai mulți factori:
#1 Poate fi vorba de patologii proctologice – cum ar fi hemoroizii, fistulele sau fisurile anale care au ca rezultat iritarea iritantă.
#2 Poate fi vorba de boli dermatologice: eczemă, psoriazis, micoze.
#3 Iritațiile pot apărea și după o infecție cu transmitere sexuală, cum ar fi papiloma-virusul (HPV).
#4 Leziunile precanceroase se pot manifesta și ele ca iritații anale.
Ce trebuie să faci pentru a evita iritațiile anale?
#1 Ai grijă la tranzitul intestinal
Pentru a evita fisurile anale sau patologia hemoroidală, dar și pentru a ameliora sau vindeca o iritație deja instalată, trebuie să se acorde atenție tranzitului intestinal. Constipația îngreunează eliberarea tractului intestinal, iar eforturile repetate de împingere pot să provoace leziuni, care dau usturimi și prurit.
Reccomandarea este de a mânca echilibrat, a introduce în hrană alimente cu fibră, alimente laxative, după cumm este cazul.
Și episoadele diareice pot provoca iritiații anale, de aceea trebuie să evităm aceste situații și facem asta în primul rând având grijă la alimentație, dar și la igiena mâinilor.
incluzând constipația și eforturile repetate de împingere. „Vă recomand să mănânci echilibrat, cu fibră și să folosesc tratamentul laxativ, după cum este necesar”.
#2 Ai grijă cum și ce hârtie igienică folosești
Sigur, spălarea cu jet de apă și săpun (eventual, la bideu) curăță bine zona. E curat, nu e traumatic și ajută vindecarea (mai ales când deja ai leziuni, usturimi, prurit). Dar cum nu poți avea mereu acces la asta, trebuie să fii atent la hârtia igienică pe care o folosești.
E de preferat ștergerea fără frecare, de aceea e bine să evitați hârtia igienică aspră (deși, pe moment, dă senzația de oprire a pruritului). Poți să așezați hârtia igienică pe care urmează să o folosești pe șervețele umede (când ai intrat la toaletă), care îi va înmuia asperitățile. Sau și mai bine te poți șterge cu șervețele umede speciale pentru zona intimă. Trebuie totuși să ai grijă ca nu cumva să fii alergic la substanțele parfumante din acestea, caz în care apar… iritații.
#3 Ai grijă cu automedicația
Atunci când se confruntă cu iritații anale, mulți pacienți preferă să nu meargă la medic, ci să ia din farmacii creme anestezice sau creme hemoroidale. Ele trebuie folosite însă cu discernământ, pentru că nu orice iritație are o patologie hemoroidală.
Orice cremă, unguent sau medicament se folosește numai după indicațiile medicului proctolog, eventual dermatolog, dacă afecțiunea este una dermatologică.
#4 Nu ține cont de ideile preconcepute
Poate ai auzit fel de fel de lucruri despre ce provoacă / previne apariția iritațiilor anale. Cele mai multe dintre ele sunt idei preconcepute, total greșite.
Nu, nu provoacă iritații anale chiloții prea strânși, nici chiloții tanga, nici măcar cei care nu sunt din fibră naturală. Consumul de alcool, de tutun, de condimente sau de ciocolată nu duce la iritații în zona anusului (deși, în unele cazuri, condimentele și ciocolata favorizează apariția sau complică vindecarea hemoroizilor, dar asta e altă poveste).
Nici călăritul și nici mersul pe bicicletă nu provoacă prurit sau usturimi anale.
Pe de altă parte, prezervativul nu te apără de HPV (care virus e responsabil de unele iritații anale).
Cel mai bun sfat pe care îl poți urma: Du-te la medic!
Citește mai mult despre stil de viață, sfatul medicului și idei practice.