fbpx

Colegiul Medicilor – Sistemul de sănătate nu e caracterizat de corupția medicilor

Colegiul Medicilor din România face următoarele precizări legate de afirmaţiile apărute în spaţiul public ale doamnei ministru al Sănătăţii, Sorina Pintea şi ale domnului ministru al Finanţelor publice, Eugen Orlando Teodorovici:

În interval de o săptămână, în mediile de informare au apărut declaraţii, mai întâi ale ministrului de Finanţe, Eugen Teodorovici şi apoi ale ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea, care au produs indignare în rândul medicilor.

Primul dintre ei, ministrul Teodorovici a declarat într-o conferinţă că „ceea ce lipseşte în sistemul sanitar, este calitatea umană. 100% din populaţie ar spune acelaşi lucru”.

Această afirmaţie a fost făcută în prezenţa ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea, care nu a avut nicio reacţie publică. Mai mult, la câteva zile după declaraţiile domnului ministru Eugen Teodorovici, doamna ministru Sorina Pintea a ieşit cu o declaraţie prin care trimite în spitale pacienţi „sub acoperire” pentru a identifica angajaţii care condiţionează actul medical de mită.

- Articolul continua mai jos-

Colegiul Medicilor consideră că Domnul ministru Teodorovici a exprimat o opinie personală şi nefondată dovadă stând milioanele de vieţi salvate de doctorii români.

Mai mult, un sondaj din 2018 arată că, medicii se bucură de încrederea a 58% în timp ce sistemul de sănătate întruneşte satisfacţia a 30% din cetăţeni. Starea spitalelor mulţumeşte doar cu 18%, în timp ce politica Guvernului în domeniul Sănătăţii este apreciată doar de 14%.

Aşadar, aproape 60% dintre românii chestionaţi cred în medicii noştri, conform unui studiu de tip Omnibus lansat în 2018 de către Centrul de Sociologie Urbană şi Regională (CURS)

Faptul că, între cei 58.000 de medici din România, există 300 de colegi condamnaţi definitiv de instanţe pentru fapte de corupţie, nu face decât să întărească afirmaţia pe care o facem şi noi că, nu corupţia medicului este cea care caracterizează sistemul de sănătate din România. Caracteristica sistemului de sănătate este valoarea profesională şi umană a angajaţilor din sistem care se concretizează prin:

Număr servicii de medicină de familie = 110.545.624

Număr servicii în ambulatoriu clinic = 25.880.260

Număr servicii paraclinice = 43.569.305

- Articolul continua mai jos-

Număr servicii paraclinice de imagistică = 1.487.313

Număr de servicii în spitalizarea continuă = 3.956.435

Număr de servicii în spitalizarea de zi = 4.028.424

Pe lângă acestea, este vorba despre abnegaţia umană, empatia, sacrificiul de sine, burnout-ul miilor de medici care muncesc în program continuu, în gărzi, uneori succesive, uneori în condiţii improprii, adesea sub presiunea pacienţilor şi a aparţinătorilor, adesea fără încadrarea umană corespunzătoare, adesea fără mijloace tehnice corespunzătoare.

Colegiul Medicilor crede cu tărie că acela care stă în capul sistemului nu trebuie să-i blameze pe cei pe care se sprijină sistemul. Sigur că, aşa cum am afirmat în repetate rânduri, corpul profesional se dezice vehement de faptele de corupţie ale personalului şi le condamnă cu tărie.

Dar, a face astăzi, o astfel de acţiune ca aceea preconizată în termeni neclari şi nereglementată juridic, nu înseamnă decât o incitare la comiterea de infracţiuni, chiar dacă ea s-ar baza pe nişte informaţii discutabile dintr-un chestionar realizat sub protecţia anonimatului.

Astfel, oricare pacient care intră în instituţia sanitară se va gândi la medici şi la personalul sanitar ca la posibili infractori, iar medicii şi personalul sanitar se vor gândi la pacienţi ca la posibili delatori.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari