O platformă de telemedicină în Neurochirurgie permite studenţilor Facultăţii de Medicină din Sibiu să urmărească în direct operațiile efectuate de profesorii lor.
Prima transmisie live a unei operaţii de Neurochirurgie către studenţii medicinişti a avut loc luni, în prima zi a primei şcoli de vară de neurochirurgie.
„Este pentru prima dată când s-a demarat o şcoală de vară de Neurochirurgie. Discutăm de un proiect internaţional câştigat prin fonduri europene. (…) Ceea ce implică acest proiect este o colaborare interdisciplinară între echipa de Neurochirurgie şi echipele de Bioinginerie medicală. În ce constă noutatea? Intervenim practic în a ajuta studenţii a putea lucra practic mai uşor, a putea înţelege, a putea pune mâna, cum se spune în Chirurgie. Se face o reconstrucţie 3D a craniului şi a creierului, alături de patologia traumatică, pe care aţi şi văzut-o, după care studenţii vor lucra practic pe aceste mulaje 3D refăcute în laborator. Vor experimenta operaţii şi vor putea aprofunda cunoştinţele de Neurochirurgie”, a precizat dr. Vicenţiu Săceleanu, într-o conferinţă de presă, potrivit AGERPRES.
Potrivit sursei citate, prima operaţie transmisă de la Sibiu prin telemedicină din Secţia de Neurochirurgie a fost a unui pacient care suferea de deplasarea vertebrelor coloanei.
„Cealaltă noutate este că am reuşit să dezvoltăm o platformă de telemedicină pentru prima dată în Sibiu, pe Neurochirurgie, unde toate operaţiile vor fi transmise live, pe platformă. Fiecare student va avea un cont, va putea accesa această platformă. Se vor upgrada zilnic cu cursuri, cu cazuri pentru studenţi. Transmisiile sunt live. Mesajul este că trebuie să ne dezvoltăm pentru că aceşti tineri, practic, ne vor continua munca”, a explicat dr. Vicenţiu Săceleanu.
Până în prezent, sunt 60 de studenţi medicinişti interesaţi să devină neurochirurgi, deja doi dintre aceştia operând în Secţia de Neurochirurgie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă de la Sibiu.