Polipii sunt excrescențe care pot apărea pe mai multe organe. Aceștia se găsesc, de exemplu, pe tractul digestiv, pe organele genitale sau ORL. Dar un polip colonic, în mod obligatoriu este semnul unui cancer de colon? De ce ar trebui să ținem seama?
Localizarea polipilor
În cazul apariției unui polip, este important să știți unde este localizat. Un polip localizat în colon (polip colonic) e cel mai probabil să evolueze și să dea cancer. Totuși, acest lucru nu se întâmplă niciodată cu un polip localizat în cavitatea nazală, pe laringe, la nivelul uterului sau stomacului, de exemplu.
Când să vă faceți griji cu privire la prezența polipilor?
Unele simptome pot sugera polipi, chiar dacă, în marea majoritate a cazurilor, polipii sunt descoperiți fortuit, în timpul unui examen secundar. În colon, polipii pot determina tulburări digestive, atunci când ajung la un anumit volum. Simptome precum scaunul cu sânge sau scaunul cu o culoare foarte închisă trebuie să ne dea de gândit. Durerea în timpul defecării sau durerea digestivă după ce ați consumat un fel de mâncare picantă sunt de asemenea semne de avertizare.
Polipii din colon – cum îi tratăm
Pentru polipii colonici trebuie să știm că, cu cât sunt mai mari și mai numeroși, cu atât riscul de cancer este mai mare. Astfel, în ceea ce privește mărimea, un polip care depășește un diametru de un centimetru trebuie să ne îngrijoreze. De asemenea, ca măsură de precauție, când se descoperă polipi în colon, aceștia sunt îndepărtați chirurgical, mai ales dacă devin mai mari sau cauzează simptome supărătoare.
Citește mai mult despre stil de viață, sfatul medicului și idei practice.