Prof. dr. Natan Bornstein (The World Stroke Organization-WSO) a declarat că doar jumătate dintre pacienții cu care au suferit un accident vascular cerebral (AVC) ajung la spital cu ambulanța, chiar dacă este cel mai sigur mod în care pot primi tratament. Principala cauză este că oamenii nu reușesc să recunoască simptomele.
„Când un pacient are o durere în piept ştie că e vorba de un atac de cord, toată lumea recunoaşte simptomele şi ştie că trebuie să cheme ambulanţa şi să ajungă cât mai repede la spital, altfel poate muri. Nu este la fel în cazul Accidentului Vascular Cerebral. Oamenii neagă existenţa AVC, nu înţeleg simptomele. Nu există durere şi, de aceea, media are rolul de a educa publicul în legătură cu simptomele, să crească înţelegerea acestora şi să spună: cel mai bun lucru şi cel mai rapid mod de a ajunge la spital este cu ambulanţa, deoarece avantajul în acest caz este prenotificarea”, afirmă medicul specialist.
Totodată, acesta a spus că România a făcut un progres semnificativ în domeniul înţelegerii AVC.
„S-a făcut un progres semnificativ, cu sprijinul profesorului Mureşanu (n.r.- Dafin Mureşanu), al profesorului Băjenaru (n.r. Ovidiu Băjenaru), al dr. Cristina Tiu, iar la întâlnirea de la Cluj, la care a participat şi doamna ministru al Sănătăţii (n.r. – Sorina Pintea), a fost foarte impresionant să vedem dorinţa de a înţelege Accidentul Vascular Cerebral. Până nu de mult, AVC a fost tratat cu nihilism. Cui îi pasă de AVC? Nu putem face nimic, nu putem schimba soarta pacientului cu Accident Vascular Cerebral. Acum este total diferit. Oamenii şi autorităţile din domeniul sănătăţii înţeleg acum importanţa AVC şi acum putem salva creierul pacientului cu AVC”, a afirmat prof. Bornstein.
Profesorul israelian a menţionat, totodată, că trendul la nivel mondial în ceea ce priveşte recuperarea după AVC este ca aceasta să se întâmple acasă, în familie, în comunitate.