Servicii stomatologice gratuite pentru persoanele cu HIV

Persoanele cu HIV/SIDA vor putea beneficia de servicii stomatologice gratuite în cadrul unui cabinet stomatologic ce va fi înființat la Spitalul de Boli Infecţioase Sfânta Parascheva din Iaşi.

„Este o dorinţă mai veche a acestui spital privind înfiinţarea unui cabinet stomatologic pentru persoanele infectate cu HIV, pentru că foarte greu ajung să îşi găsească loc într-un cabinet stomatologic. Pentru uşurarea stilului de viaţă, îmbunătăţirea calităţii vieţii acestora, am hotărât să realizăm un cabinet stomatologic în spital. Este vorba despre un proiect de cooperare între spitalul de Boli Infecţioase şi Facultatea de Medicină Dentară de la Universitatea de Medicină Dentară. Doamna decan (Norina Consuela Forna – n.r) a venit în sprijinul nostru prin dotarea unui astfel de cabinet, spitalul urmând să pună la dispoziţie spaţiul necesar”, a declarat Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi.

Acest cabinet stomatologic reprezintă o necesitate pentru persoanele cu HIV/SIDA, aceștia fiind adeseori refuzați când au nevoie de consultații sau tratamente dentare.

„Trebuie să amenajăm cabinetul într-o zonă a spitalului care să respecte circuitele în ceea ce priveşte partea de epidemiologie întrucât este vorba de pacienţi care prezintă risc în ceea ce priveşte leziunile sângerânde. În ceea ce priveşte partea profesională, vom apela la medici stomatologi care lucrează în cadrul UMF Iaşi, fiind parteneriat cu Facultatea de Medicină Dentară. Este important să urmărim din timp modificările care apar la aceşti pacienţi la nivel dentar, la nivel faringo-amigdalian, la nivelul sistemului stomatognat, pentru că în felul acest vom realiza şi o activitate preventivă a diverselor patologii care pot apare”, a declarat prof.univ.dr. Norina Consuela Forna, decanul Facultăţii de Medicină Dentară, care este şi preşedintele Societăţii Române de Reabilitare Orală.

Cabinetul medical va fi dotat cu sprijinul Facultății de Medicină Dentară din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Gr.T. Popa” din Iaşi şi Societatea Română de Reabilitare Orală. Pentru început se vor investi peste 20.000 de euro, urmând ca mai apoi să fie investite şi alte sume de bani pentru achiziţionarea de aparatură şi echipamente medicale de ultimă generaţie.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari