Medici de familie din București, somați să plătească tratamentele prescrise pacienților

Medicii de familie din București au fost notificați că trebuie să achite tratamentele prescrise în perioada 2014-2015 bolnavilor diagnosticaţi cu hepatită sau insuficienţă renală cronică.

Aceștia intenționează acum să dea în judecată Casa De Asigurări de Sănătate a Muncipiului București (CASMB).

„De câteva săptămâni au fost notificaţi de către CASMB că ar fi datori cu nişte sume mari ce reprezintă datorii către Casa de Asigurări şi anume contravaloarea pentru tratamentele prescrise de aceştia pentru bolnavii lor cronici cu hepatită sau cu insuficienţă renală cronică. (…) Până acum e vorba de aproximativ 100 de medici din Bucureşti. Atâţi au fost controlaţi, nu că doar atâţia au fost găsiţi cu ‘vini’. Toţi medicii care au fost controlaţi în urma raportului Curţii de Conturi, toţi au fost găsiţi cu diverse vini de acest gen administrative”, a declarat Marina Pîrcălabu, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie din Bucureşti şi judeţul Ilfov (PMFB).

Conform acesteia, toţi medicii de familie care au primit notificări să achite tratamentele prescrie, sume cuprinse între 3.000 lei la 90.000 de lei au fost sfătuiţi să depună contestaţie.

„Aşteptăm răspunsul la aceste contestaţii şi noi sperăm să fie luate în considerare explicaţiile noastre, dacă nu, intenţionăm să acţionăm în judecată, pentru că experienţele de până acum ne-au demonstrat că în general comisia de arbitraj susţine opinia casei judeţene”, a afirmat Pîrcălabu.

- Articolul continua mai jos-

Motivul pentru care s-a ajuns în această situație, este că hârtiile nu ar fi conforme.

„Ne găsim în situaţia în care suntem puşi să plătim aceste tratamente pentru că hârtiile nu sunt conforme. E vorba doar despre circuitul hârtiilor, nu de tratamente abuzive, nepotrivite, e vorba doar despre hârtii care uneori nu respectă formatul cerut. Nu există niciun fel de prejudiciu, ni se pare aberant acum să ni se impute aceste valori imense ale medicamentelor cu penalizări şi dobânzi (…) S-au realizat nişte rapoarte de control în baza cărora am fost notificaţi. Nu suntem de acord, ni se pare nu doar umilitor şi nedrept, ni se pare de-a dreptul abuziv. Intenţionăm să acţionăm în aşa fel încât să fie anulate aceste rapoarte, pentru că nici noi şi nici pacienţii nu poartă nicio vină că legile sunt imperfecte şi uneori nu sunt corelate între ele”, a precizat Pîrcălabu.

Anterior, managerul Institutului „Matei Balş”, Adrian Streinu Cercel, a menţionat că a discutat cu Ministrul Sănătăţii, care i-a spus că nu trebuie dat niciun ban la acest moment.

„Am discutat şi cu doamna ministru aceste aspecte, ea a discutat şi domnia sa cu preşedintele CNAS, s-a ajuns la concluzia că e vorba doar de o notificare a medicilor de familie şi la comisia de arbitraj aceste lucruri vor fi lămurite, sper că aşa se vor întâmpla lucrurile şi că în momentul de faţă, din ce mi s-a spus, nu trebuie să dea nimeni niciun fel de leu. Mi s-a atras atenţia că e vorba despre notificări şi nu de imputări”, a declarat Adrian Streinu Cercel.

Preşedintele Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România, Marinela Debu, a afirmat că teama celor pe care-i reprezintă este că medicii nu vor mai dori să prescrie medicamente pentru că „ceva nu e exact la liniuţă” şi vor rămâne fără tratament.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari