Oboseala și ganglionul subaxial. Află ce legătură există între ele

Oboseala și ganglionul subaxial – ce legătură există între ele? Simțiți uneori o ușoară (sau mai mare) stânjeneală/ chiar durere la subraț? Iar la palpare simțiți un nodul care se mișcă sub piele? Prezența unui ganglion umflat în zona subaxială poate fi destul de comună, iar de obicei este benign și nu e decât semnul oboselii accentuate. În alte cazuri, însă, el poate fi semnul unei patologii grave, cum ar fi cancerul ganglionar.

Oboseala și ganglionul subaxial. Ce trebuie să știm

Cu toții avem zeci de ganglioni răspândiți în tot corpul. Vorbind în termeni de… strategie militară, aceștia sunt un fel de baze avansate ale sistemului nostru imunitar. Și, în cele mai multe cazuri, doar despre asta este vorba, pentru că aceștia facilitează intervenția anticorpilor în cazul atacurilor virale sau bacteriene. Când sunt „provocați”, ganglionii limfatici încep să se umfle în mod natural. Cu această ocazie este posibil să îi simțim sub piele. Medicii vorbesc despre limfadenopatie, pentru a caracteriza acest mecanism imunitar. În majoritatea cazurilor, ganglionii revin la o dimensiune normală atunci când „amenințarea” asupra sănătății noastre dispare.

Ce se întâmplă cu ganglionii de sub axilă atunci când suntem foarte obosiți?

Inflamarea ganglionilor, atunci când suntem bolnavi este un fapt destul de normal. Este chiar semnul care arată că sistemul imunitar a intrat în acțiune.

Oboseala majoră, în schimb, nu poate provoca limfadenopatie, dar poate, pe de altă parte, slăbi corpul, care va fi mai puțin rezistent la agresiunea externă. Dacă ganglionii se răspândesc în tot corpul, cei prezenți în axilă – numiți ganglioni limfatici axilari – sunt printre cei mai solicitați.

- Articolul continua mai jos-

În principiu, nu avem de ce să ne temem de prezența lor, chiar dacă locul devine dureros. Dar când nu se resorb în mod natural, în câteva zile, este imperativ să se consulte un medic, pentru a vedea dacă nu cumva e vorba despre un semn mai grav.

Citește mai mult despre stil de viață, sfatul medicului și idei practice.

Vezi și Nodulii tiroidieni și cancerul. Ce trebuie să știi

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari