Premieră medicală la Spitalul Județean Piatra-Neamț

O procedură medicală în premieră, tromboliză, a fost efectuată de medicii neurologi in cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra-Neamţ. Procedura a fost încheiată cu succes.

Pacienta, o femeie în vârstă de 67 de ani din Piatra-Neamț venise în vizită la cineva internat în spital.

După ce i s-a făcut rău şi a căzut, având deficit motor şi de vorbire, femeia a fost dusă la Unitatea de Primiri Urgenţe, unde a fost consultată şi a fost diagnosticată cu accident vascular cerebral.

Medicii din cadrul UPU, împreună cu cei de la Neurologie, au hotărât să se facă o tromboliză, procedură medicală în premieră la spitalul din Piatra-Neamţ.

- Articolul continua mai jos-masca medicala

”Personalul de la Unitatea de Primiri Urgenţe a acţionat imediat, pentru că tromboliza are efect dacă este făcută în primele 3-4 ore de la instalarea accidentului vascular cerebral. Tromboliza a avut un succes terapeutic maxim”, a declarat Victor Marghidan.

Pacienta a rămas internată la secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă a spitalului, pentru recuperare.

Tromboliza este o metodă terapeutică netraumatizantă prin care se pot dizolva cheagurile de sânge, la nivel cerebral. Practic, este vorba despre injectarea unei substanțe trombolitice(sau fribrinolitice, cum mai este ea numită) care are capacitatea de a ddizolva aceste cheaguri și de a restabili circulația sangvină în zona afectată. Acest lucru face ca țesutul cerebral parțial ischemiat să nu se mai necrozeze, ceea ce va ajuta la remiterea (aproape) completă a deficitului neurologic.

Recomandarea generală este de a se face tromboliza în primele 4-5 ore după formarea cheagului, în așa numita „fereastră terapeutică”. Pentru utilizarea acestui tip de terapie există un protocol medical specific, pentru că nu se aplică tromboliza decât după respectarea unor criterii clinice și paraclinice foarte clare.

Video recomandat

Articole recomandate

Recomandari

Cele mai citite articole în ultima săptămână

Lipsa de fier în organism – ce boli provoacă și ce alimente o combat

Lipsa de fier în organism (sau carența de fier) poate genera boli grave. Când nivelul fierului din organism scade sub limitele normale, apar tot...

Febra albă la copii – când apare și ce poți face ca să scapi de ea

Ai auzit vorbindu-se despre febra albă? Vine sezonul rece, iar odată cu acesta se întețesc cazurile de viroze și răceli în rândul copiilor. Unul dintre...

Tulburarea de personalitate histrionică – dramă, seducție sau dorință de atenție?

Ce înseamnă tulburarea de personalitate histrionică? Tulburarea de personalitate histrionică poate fi descrisă într-un cuvânt ca teatralitate. Aparține grupului de afecțiuni numite „Cluster B”...