Premieră medicală la Spitalul Județean Piatra-Neamț

O procedură medicală în premieră, tromboliză, a fost efectuată de medicii neurologi in cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra-Neamţ. Procedura a fost încheiată cu succes.

Pacienta, o femeie în vârstă de 67 de ani din Piatra-Neamț venise în vizită la cineva internat în spital.

După ce i s-a făcut rău şi a căzut, având deficit motor şi de vorbire, femeia a fost dusă la Unitatea de Primiri Urgenţe, unde a fost consultată şi a fost diagnosticată cu accident vascular cerebral.

Medicii din cadrul UPU, împreună cu cei de la Neurologie, au hotărât să se facă o tromboliză, procedură medicală în premieră la spitalul din Piatra-Neamţ.

- Articolul continua mai jos-

”Personalul de la Unitatea de Primiri Urgenţe a acţionat imediat, pentru că tromboliza are efect dacă este făcută în primele 3-4 ore de la instalarea accidentului vascular cerebral. Tromboliza a avut un succes terapeutic maxim”, a declarat Victor Marghidan.

Pacienta a rămas internată la secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă a spitalului, pentru recuperare.

Tromboliza este o metodă terapeutică netraumatizantă prin care se pot dizolva cheagurile de sânge, la nivel cerebral. Practic, este vorba despre injectarea unei substanțe trombolitice(sau fribrinolitice, cum mai este ea numită) care are capacitatea de a ddizolva aceste cheaguri și de a restabili circulația sangvină în zona afectată. Acest lucru face ca țesutul cerebral parțial ischemiat să nu se mai necrozeze, ceea ce va ajuta la remiterea (aproape) completă a deficitului neurologic.

Recomandarea generală este de a se face tromboliza în primele 4-5 ore după formarea cheagului, în așa numita „fereastră terapeutică”. Pentru utilizarea acestui tip de terapie există un protocol medical specific, pentru că nu se aplică tromboliza decât după respectarea unor criterii clinice și paraclinice foarte clare.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari