Asociație de pacienți solicită înființarea centrelor pentru colectare de plasmă

Asociaţia Română a Pacienţilor cu Imunodeficienţe Primare solicită adoptarea unui cadru legislativ care să permită înființarea centrelor pentru colectare de plasmă.

„Solicităm adoptarea în regim de urgenţă a cadrului legislativ pentru înfiinţarea şi funcţionarea de centre de colectare de plasmă în vederea fracţionării fie de stat, fie privat, fie în parteneriat stat-privat, conform studiului de fundamentare pentru construirea şi operarea unei bănci naţionale de sânge, plasmă umană şi celule stem…”, a afirmat, miercuri, într-o dezbatere publică desfăşurată la Ministerul Sănătăţii, Stela Andreea Pîrvu, de la Asociaţia Română a Pacienţilor cu Imunodeficienţe Primare.

Asociaţia Română a Pacienţilor cu Imunodeficienţe Primare a ținut să precizeze că recentele modificări legislative sunt binevenite, doar că acestea reglementează doar plasma ce poate fi utilizată în procesul transfuzional.

„Ca utilizatori de produs obţinut din plasmă (imunoglobulina) sesizăm că această propunere de modificare de lege nu se referă deloc la procesul de colectare de plasmă prin plasmafereză, singura metodă viabilă de obţinere a plasmei în vederea fracţionării şi obţinerii de imunoglobulină şi astfel asigurarea măcar parţial a autosuficienţei recomandată de UE”, spun reprezentanţii asociaţiei.

- Articolul continua mai jos-

La rândul său, preşedintele Coaliţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice, Radu Gănescu, a solicitat ca în legislaţie să fie specificat ce înseamnă pacient cu boli rare politransfuzaţi.

„Am solicitat modificarea sistemului transfuzional din România: să existe şi categoria pacienţilor cronici cu boli rare – politransfuzaţi, care sunt o categorie aparte. Adică, aceşti pacienţi beneficiază de transfuzii periodice, vorbim de transfuzii săptămânale, şi orice neregulă în sistem le poate provoca, să spun, complicaţii ale sănătăţii şi pot duce chiar la deces. Trebuie specificat şi reglementat ce înseamnă pacient politransfuzat şi ce înseamnă pacient acut. Ce testare trebuie făcută la un pacient politransfuzat şi ce testare trebuie făcută la un pacient acut”, a subliniat Gănescu.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari