Campanie națională – Hrană mai sănătoasă pentru pacienții din spitale

AgroTransilvania Cluster a inițiat o campanie națională de promovare a unei propuneri de politică publică ce își propune să faciliteze accesul elevilor, vârstnicilor și pacienților din spitale la hrană cât mai sănătoasă.

Campania este menită să contribuie la susținerea produselor autohtone certificate, de calitate, furnizate direct de la producători locali.

 „E o inițiativă pe care o susținem total și necondiționat pentru că toată lumea ar avea de câștigat. Atât școlarii și preșcolarii care ar beneficia de produse locale, mult mai sănătoase și cu un gust aparte, cât și pacienții din spitale, vârstnicii din azile și centre de îngrijire și lista poate mult continua. Prin inițiativa AgroTransilvania Cluster ar câștiga și producătorii noștri autohtoni și întreaga economie locală„, a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.

În prezent, legislația românească din domeniul achizițiilor publice favorizează criteriul „prețul cel mai scăzut” pentru atribuirea unui contract public. Acest mod de selecție nu se reflectă, în mod automat, și în cel mai mic cost pentru societate.

- Articolul continua mai jos-

Concret, noua propunere de politică publică vizează modificarea legislației astfel încât autoritățile contractante să aibă posibilitatea introducerii de criterii calitative la achizițiile publice de produse agroalimentare, de natură a genera avantaje competitive producătorilor ce optează pentru certificarea produselor prin scheme de calitate recunoscute european și național. Cu alte cuvinte, se urmărește ca entitățile care își desfășoară activitatea în domeniul alimentației publice colective să poată achiziționa, cu prioritate, produse certificate, inclusiv cele de natură tradițională, cu denumire și origine protejată, cu indicație geografică protejată sau certificate ecologic la nivel de Uniune Europeană.

Schimbarea Legii achizițiilor publice este fezabilă întrucât Uniunea Europeană a creat cadrul legal-instituțional prin care se favorizează achiziționarea de produse certificate, în baza unor scheme/sisteme de calitate facultative, dorite de fiecare regiune sau autoritate locală în parte. De altfel, unele state membre, cum sunt Franța sau Italia, implementează deja o politică publică coerentă în domeniul achizițiilor publice de produse agroalimentare, cu scopul promovării unei alimentații publice sănătoase și sigure pentru toți.

În ceea ce privește România, introducerea unor criterii minimale pentru calitatea nutrițională a alimentelor servite în unitățile colective de alimentație publică gestionate de entitățile publice are aplicabilitate pe mai multe grupe de populație defavorizate sau sensibile din România, cum sunt tinerii, vârstnicii, pacienții din spitale, etc. De altfel, o primă măsură pe care inițiatorii acestei propuneri de politică publică o vizează se referă la amendarea actului normativ care reglementează alimentele nerecomandate preșcolarilor și școlarilor precum și principiile care stau la baza unei alimentații sănătoase pentru copii și adolescenți.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari