În cadrul programului de Cooperare Elvețiano-Român au fost înființate șapte centre comunitare de servicii medico-sociale integrate, în trei județe, Botoşani, Sălaj şi Tulcea.
Scopul acestui proiect a fost îmbunătățirea accesului la îngrijiri de sănătate și servicii sociale pentru populația defavorizată din mediul rural.
Finanţarea pentru cele șapte centre comunitare a fost oferită de Guvernul Elveţian – 85% şi 15% din partea Guvernului României.
Componenta de dezvoltare a capacităţii la nivelul comunităţilor locale a fost realizată de către Asociaţia Română de Sănătate Publică şi Management Sanitar.
Tot în cadrul proiectului a fost generat şi un ghid pentru dezvoltarea unui centru comunitar de servicii medico-sociale integrate.
„Şapte comune au participat la acest proiect pilot. Vreau să îmi exprim recunoştinţa tuturor celor şapte comune pentru că au contribuit atât de activ în acest proiect pilot. (…) Mulţumirile mele merg către ministrul Sănătăţii şi cel al Muncii. Acest ghid este un studiu ce a durat mai mulţi ani. (…) Ghidul răspunde întrebărilor despre cum se pot îmbunătăţi funcţionarea serviciilor de sănătate în zona rurală. Ghidul care se lansează astăzi arată cum putem face în mod concret următorul pas în direcţia pe care toţi ne-a dorim, să îmbunătăţim serviciile medicale şi sociale în România rurală”, a declarat, marţi, în cadrul unei conferinţe, ambasadorul Confederaţiei Elveţiene în România, Arthur Mattli.
Ministerul Sănătăţii a dezvoltat un al proiect pe aceeaşi temă.
„Vom încerca pe parcursul anilor viitori să preluăm experienţa cea mai bună, care să ducă la creşterea accesului la servicii medico-socio-educaţionale ale grupurilor vulnerabile din localităţile rurale din ţară. În paralel, am mai dezvoltat, ca minister, printr-o altă finanţare, un alt proiect”, a spus Lidia Onofrei, directorul în cadrul Ministerului Sănătăţii.