Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă” Cluj-Napoca, 80 de ani de activitate

Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă” Cluj-Napoca (IOCN), cea mai importantă unitate de profil din ţară şi singurul institut din România acreditat de Organizaţia Europeană a Institutelor de Cancer (OECI), aniversează împlinirea a 90 de ani de la înfiinţare.

„Avem 90 de ani de institut ocologic, pe care îi sărbătorim zilele acestea, e primul spital românesc înfiinţat în Transilvania după Unirea din 1918. A fost înfiinţat de prof. Iuliu Moldovan, profesor de sănătate publică, şi de la bun început sub denumirea de institut de profilaxie, diagnostic şi tratare a cancerului, un concept absolut inovator pentru acea perioadă, după ce primul centru de cancer apăruse în Anglia în a doua jumătate a secolului 19. În anii ’60, prof. Chiricuţă contruieşte noul sediu şi aşează practicile oncologiei la nivelul conceptelor şi standardelor acelor timpuri, principii care stau şi astăzi la baza recomandărilor OECI”, a declarat pentru AGERPRES, directorul medical al IOCN, prof. dr. Patriciu Achimaş-Cadariu.

El a amintit că IOCN este singurul institut din ţară acreditat de OECI.

„Suntem membri de peste 10 ani ai OECI şi în urmă cu 5 ani am decis să aplicăm şi pentru acreditare, care înseamnă evaluare din partea organizaţiei, care a ţinut peste doi ani, şi care s-a finalizat în toamna lui 2017, prin acordarea şi a denumirii de centru european de cancer. Din acest moment ştim exact unde ne plasăm şi cum ne putem măsura forţele în raport cu celelalte centre europene. Multe centre europene sunt membre ale OECI, dar nu au trecut prin procesul de acreditare şi denumire. Acest lucru a fost un efort important pentru institut, dar ne ajută foarte mult pentru că ne fixează drumul pentru următorii ani.

- Articolul continua mai jos-masca medicala

IOCN este singurul centru care poate să demonstreze real ce face şi în termeni de îngrijire a pacientului în oncologie ne referim la supravieţuire şi la calitatea vieţii şi atâta vreme cât cineva o poate calcula şi o calculează, atunci poate demonstra ceea ce facem. Noi suntem singurii care putem să calculăm şi să demonstrăm aceste lucruri prin faptul că avem un registru instituţional de cancer şi evaluăm constant calitatea vieţii pacienţilor noştri. Drumul nostru este trasat, ne-am încadrat pe un drum european, cred că o facem într-un mod consecvent şi nu facem altceva decât să progresăm, sperăm noi, în rând cu toată Europa. Planurile concrete se referă în primul rând la resursa umană, pentru că suntem datori faţă de pacienţii noştri să le asigurăm cea mai bună îngrijire posibilă”, a mai spus Patriciu Achimaş-Cadariu.

IOCN organizează, în perioada 20-22 iunie, Zilele Institutului Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă” Cluj-Napoca „prin celebrarea generaţiilor de profesionişti” care s-au dedicat luptei împotriva acestei maladii complexe.

„Evenimentul îşi propune să elogieze aceste generaţii de pionieri şi viziunea lor de excelenţă, cultivând aceleaşi standarde şi valori în rândul generaţiilor prezente şi viitoare. Manifestările cuprind workshop-uri, sesiuni de prezentare pentru lucrări ştiinţifice, simpozioane cu lectori prestigioşi din ţară şi străinătate – Germania, Franţa, Italia, Austria, Elveţia şi Olanda”, se arată într-o informare a organizatorilor.

- Articolul continua mai jos-
- Articolul continua mai jos-
Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari

Cele mai citite articole în ultima săptămână