fbpx
Acasă Info Pacient Medicina personalizată în cancer: imunoterapia oncologică și rolul biomarkerilor

Medicina personalizată în cancer: imunoterapia oncologică și rolul biomarkerilor

Imunoterapia oncologică reprezintă cea mai nouă armă terapeutică în lupta împotriva cancerului la nivel mondial. Împreună cu terapiile țintite și biomarkerii, imunoterapia oncologică este unul din pilonii conceptului de medicină personalizată, care presupune adaptarea tratamentelor la specificul fiecărui pacient.

“Imunoterapia și terapia moleculară țintită sunt cele mai noi modalități terapeutice în oncologia medicală. Terapia cu inhibitori ai punctelor de control imun poate oferi supraviețuire pe termen lung multor pacienți cu forme de cancer în fază avansată ale căror opțiuni au fost anterior foarte limitate, în timp ce prin testarea biomarkerilor specifici, se pot selecta pacienții care răspund cel mai bine la tratamentele moleculare țintite, care primesc astfel tratamentul cel mai potrivit pentru profilul lor genetic (o terapie personalizată). Imunoterapia și terapia moleculară personalizată reprezintă viitorul în oncologie și mă bucur că Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă” se află astăzi în prima linie în lupta împotriva cancerului”, a afirmat Prof. Dr. Tudor Ciuleanu, Medic primar oncologie medicală, Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă”.

La nivel mondial, în prezent sunt studiate mai mult de 2.000 de imunoterapii oncologice, în peste 3.000 de studii clinice, pentru aproximativ 300 tipuri de cancer.

Imunoterapii oncologice au fost deja aprobate și sunt disponibile în Uniunea Europeană pentru tratarea pacienților cu melanom local avansat sau metastatic, cancer pulmonar altul decât cel cu celule mici, cancer renal și cancerul de vezică urinară. Aceste imunoterapii sunt disponibile și în Romania, cu excepția celei pentru cancerul de vezica urinară, pentru care dosarul de rambursare se află încă în evaluare de către autorități.

„Pacienții români au nevoie de acces sustenabil la imunoterapia oncologică, prin actualizarea constantă a listei medicamentelor gratuite și compensate, încheierea cu celeritate a contractelor cost-volum și publicarea rapidă a protocoalelor terapeutice aferente acestor imunoterapii. Statul român are o obligație etică pentru pacienții români, să faciliteze accesul acestora la cele mai noi terapii care le pot prelungi viața și apreciem eforturile realizate până în prezent de autorități în acest sens”, a spus Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România.

”Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă” este singurul centru oncologic din țară acreditat de Organizația Europeană a Institutelor de Cancer și ne bucurăm să începem evenimentele ocazionate de Zilele IOCN, când celebrăm 90 de ani de la înființarea institutului, cu această masă rotundă despre inovațiile în medicina personalizată. Implicarea institutului în cercetarea din domeniul oncologiei a crescut foarte mult în ultimii ani și sunt convins că împreună cu colegii mei vom ajuta pacienții noștri să beneficieze de cele mai noi soluții terapeutice”, a declarat Prof. Dr. Patriciu Achimaş-Cadariu, Director Medical, Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă”

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

14,253FaniÎmi place
520AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI Prof.Univ. Dr. Benedek Imre - Cum păstrăm inima sănătoasă?

Primeşte la prima oră a zilei cele mai noi ştiri din domeniul medical direct pe email!

Un serviciu oferit de către Feedburner.
Politica de confidenţialitate - https://policies.google.com/privacy

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

Bolnav în vacanță, în UE? Ce drepturi ai?

Bolnav în vacanță, într-o țară din Uniunea Europeană? Află ce drepturi ai, din punct...

Apnee în somn – simptome, cauze, tratament

Sindromul de apnee în somn, asociat de cele mai multe ori cu sforăitul cronic,...

Imunitatea – definiție și rol. Când scade și cum o creștem?

Cu siguranță mulți dintre noi au început deja să ia diverse vitamine pentru a-și...

Colposcopia – metodă de diagnosticare a leziunilor precanceroase ale colului uterin

Colposcopia este o metodă endoscopică de examinare a tractului genital inferior (col,vagin,vulvă). Se realizează...

Cefaleea – Durere de cap sau migrenă?

Durerea de cap și migrena sunt amândouă cunoscute sub denumirea comună de cefalee. Dacă nu...

Histerescopia – metodă minim invazivă de diagnostic și tratament pentru afecțiunile uterine

Histerescopia este o procedura minim-invazivă ce constă în vizualizarea cavitații uterine cu ajutorul unui...