Ministrul Sănătății: 80% din managerii de spitale din România nu au ce căuta în spitale

Sorina Pintea a declarat că va continua vizitele inopinate în spitale, deoarece nu face acest lucru pentru imagine. În același timp a menționat din nou că mare parte dintre managerii de spitale nu au ce să caute în spitale.

„M-aţi auzit în nenumărate rânduri spunând că 80% din managerii de spitale din România nu au ce căuta în spitale. Şi foarte mulţi dintre dvs. – nu, poate, cei prezenţi aici – aţi făcut nişte comentarii. Dar ştiţi foarte bine că am dreptate. Spuneau pacienţii că îşi doresc curăţenie, mai multă empatie. Aşa ceva nu se cumpără, ştiţi foarte bine. Am fost acuzată că fac vizite inopinate pentru imagine. Le voi continua, dar nu le-am făcut şi nu le voi face pentru imagine, ci pentru a avea grijă de cei pe care i-aţi auzit astăzi”, a menţionat ea.

Sorina Pintea a declarat că a făcut verificări acolo unde pacienții au acuzat că sunt nevoiți să își cumpere medicamentele, iar mare parte dintre aceste spitale aveau excedent bugetar.

„Discutăm despre finanţare, despre faptul că unii dintre pacienţi trebuie să îşi cumpere medicamentele, aşa cum aţi auzit. Să ştiţi că multitudinea de mesaje pe care le primesc la Ministerul Sănătăţii sunt în mare parte legate de aceste aspecte. Şi am făcut şi nişte verificări. Spitalele respective aveau excedent. Deci puteau să achiziţioneze medicamentele necesare pacienţilor. Nu o făceau, nu ştiu de ce. Discutăm despre lipa de personal. S-a spus – inclusiv în presă, în ultima perioadă – că sunt blocate posturi, că nu există buget, că nu există contract semnat cu Casa de Asigurări de Sănătate. Ba da, dragi colegi, în momentul în care bugetul de stat este aprobat, aveţi posibilitatea să scoateţi posturi la concurs. Şi nu să îmi spuneţi în calitate de manageri: ‘Noi am vrea, dar nu ne lasă directorul financiar’. Sunt în sală câţiva care mi-au dat acest răspuns”, a precizat ministrul.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat că susţine înfiinţarea unei asociații a spitalelor, care ar urma să fie vocea unităților sanitare în negocierile cu autorităţile centrale.

- Articolul continua mai jos-

„Încă înainte de a prelua portofoliul Sănătăţii mă gândeam că este nevoie de înființarea unei asociații a spitalelor, care să poată fi o portavoce a spitalelor în negocierile cu ministrul Sănătăţii, cu preşedintele Casei şi, nu în ultimul rând, cu ministrul Finanţelor. Deci, avem nevoie de o asociaţie a spitalelor, ştiţi foarte bine. Şi sper că în aceste două zile veţi lua o decizie în acest sens, pentru că vreau să discut cu reprezentanţii acestei asociaţii. Vreau să îi pun la masă pe acei reprezentanţi, astfel încât să negocieze inclusiv cu ministrul Finanţelor”, a precizat ea, în cadrul primei ediţii a Forumului Naţional al Spitalelor.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari