fbpx

Factorii de risc cardiovascular – care sunt inamicii inimii?

Factorii de risc reprezintă condiţii ce se asociază cu un risc crescut de a dezvolta o afecţiune cardiovasculară.

Creşterea numărului de bolnavi cu afecţiuni cardiovasculare este comună în toate societăţile de consum. Vestea bună este că acum se ştie în bună parte cum puteţi preveni şi trata aceste boli.

Factorii de risc cardiovascular – Ateroscleroza

Principala cauză a bolilor cardiovasculare, ateroscleroza înseamnă îngroşarea difuză sau localizată a peretelui arterelor cu grăsimi (în principal colesterol). Arterele sunt vasele ce transportă sângele de la inimă spre întregul corp. Pot fi afectate arterele inimii (conducând la boala ischemică cardiacă), dar şi arterele ce alimentează alte organe (de exemplu creierul sau membrele inferioare).

- Articolul continua mai jos-

factorii de risc cardiovascular 2

Dar există duşmani mai mari, ce au apărut în viaţa omului ca urmare a „binefacerilor” civilizaţiei moderne: sedentarismul, obezitatea, dar şi a deficienţelor ei: stressul, fumatul, drogurile.

Factorii de risc cardiovascular – Fumatul

Pe toate pachetele de ţigări scrie: „Fumatul dăunează grav sănătăţii”.

E adevărat. În primul rând, dăunează inimii. Indiferent de prezenţa celorlalţi factori de risc, fumătorul are un risc de două ori mai mare de a face un infarct decât o persoană nefumătoare. Chiar şi sub 5 ţigări pe zi sunt periculoase.

În plus, fumatul determină şi alte boli teribile: cancer cu diverse localizări (limbă, gât, plămân), insuficienţă respiratorie. Scade atenţia şi viteza de gândire. La bărbaţi poate fi cauză de impotenţă. Copiii femeilor însărcinate fumătoare sau doar expuse la fumul de ţigară pot dezvolta boli grave cauzatoare de moarte.

Hipertensiunea arterială

Se spune că hipertensiunea arterială (HTA) este un „ucigaş tăcut”. De regulă creşterea tensiunii arteriale nu se simte, astfel că depistarea ei este întâmplătoare, iar debutul nu se poate şti cu siguranţă.

- Articolul continua mai jos-

Dislipidemiile

Ce sunt dislipidemiile?

Creşterea colesterolului şi/sau a trigliceridelor peste valorile normale. Cu cât creşterea e mai mare, cu atât riscul cardiovascular este mai mare.

Diabetul zaharat

Diabetul afectează în principal arterele şi nervii şi determină în final suferinţa mai multor organe: inimă, rinichi, ochi etc. Cei mai mulţi diabetici mor datorită bolilor cardiovasculare.

Factorii de risc cardiovascular – Obezitatea

Cauza obezităţii este de cele mai multe ori creşterea aportului caloric combinată cu lipsa activităţii fizice. Factori ereditari pot creşte predispoziţia la îngrăşare, deşi deseori este vorba despre factori de mediu şi obiceiuri comune în familiile de obezi. Obezitate de cauză endocrină (boli ale glandelor) este rară.

Alcoolul

Consumul în cantităţi moderate de alcool (adică nu mai mult de un pahar mic de vin sau 25 ml de tărie sau 200 ml de bere pe zi) se poate însoţi de reducerea riscului cardiovascular.

Nu se recomandă consumul de alcool în beneficiul sănătăţii dumneavoastră!

-Articolul continua mai jos-

Factorii de risc cardiovascular – Stresul

Modul în care reacţionaţi la stres vă poate influenţa riscul cardiovascular. Posibil prin faptul că sunteţi tentat să măncaţi mai mult, să fumaţi, să beţi, ceea ce influenţează negativ starea de sănătate.

Sexul

Bărbaţii au un risc mai mare de a face boli cardiovasculare mai precoce în timpul vieţii decât femeile. După menopauză dispare efectul protector al hormonilor feminini (estrogenii) şi riscul devine comparabil între cele două sexe.

Vârsta

Riscul creşte odată cu înaintarea în vârstă. Dacă sunteţi bărbat peste 45 ani sau femeie peste 55 ani sau la menopauză, aveţi un risc cardiovascular crescut. O dietă echilibrată şi menţinerea unei activităţi fizice pot întârzia procesul ireversibil de îmbătrânire..

Citește mai multe pe Ghidul Pacientului

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari