O femeie de 41 de ani din Timișoara a fost internată la Spitalul Județean Timișoara cu arsuri grave pe 50% la suprafața corpului, fiind rănită în urma unei explozii într-un apartament.
Deoarece compartimentul pentru arși al Spitalului nu a fost dotat cu aparatură de către Ministerul Sănătății, femeia a fost transportată la Viena cu o autospecială. Familia pacientei a fost nevoită să achite combustibilul.
„Nu s-a pus problema de transfer pe cale aeriană pentru că la Viena ajungi mult mai uşor cu ambulanţa. Transportul a fost efectuat în cele mai bune condiţii, pacienta a fost însoţită de medic, de asistentă. Duminică a fost realizat transferul. Ambulanţa asigură transportul pacienţilor oriunde pe teritoriul României, dar nu au voie să deconteze benzina în afara graniţelor ţării. Asta ştiu eu că este procedura. A fost plătită de cineva din familie benzina pe care a consumat-o ambulanţa”, a afirmat medicul Marius Craina, directorul Spitalului județean Timișoara, potrivit MEDIAFAX.
Potrivit Ministerului Sănătății au fost făcute toate demersurile în acest caz pentru ca pacienta cu arsuri grave să fie salvată.
„ Sunt voci care acuză autoritățile și specialiștii de modul în care a fost gestionat acest caz, desi s-au făcut toate demersurile pentru a salva viața acestei paciente. Așa cum am mai declarat, până când vom avea suficiente locuri de mari arși în țară, pacienții care necesită îngrijiri vor fi transferați în străinătate. Însă, lucrurile nu pot fi realizate bătând din palme, mai ales dupa ce o perioada lungă de timp nu s-a facut mai nimic în acest sens.
Cu tot respectul pentru acei pacienți de la Colectiv care au înființat o organizație menită să sprijine cazurile de mari arși din România, cred că experiența proprie a acestora în problemele întâmpinate în sistem ca pacienți cu arsuri este extrem de valoroasă, dar nu suficientă pentru a se putea pronunța în evaluarea măsurilor necesare ale altor pacienți. Necesitatea transferului unui pacient cu arsuri, momentul și modul în care se poate realiza sunt decizii ale specialiștilor care evalueaza fiecare caz în parte și care răspund de viața pacienților. ”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.
Aparținători pacientei au declarat că pacienta s-a întors din Italia în luna decembrie a anului trecut și nu este asigurată medical nici în România, nici în Italia.
Deși pacienta nu avea calitatea de asigurat și nu putea beneficia de îngrijiri medicale în străinătate, ea a fost transferată luni, 10 iunie, într-o clinică din străinătate în baza unui acord transmis de Ministerului Sănătății, în cursul zilei de duminică, prin care instituția s-a angajat că va suporta toate cheltuielile pentru îngrijirile medicale care îi vor fi acordate în această clinică.